用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 有無人收到優才面試結果信?佢話20/8前會收到 ...
樓主: fatbei
go

有無人收到優才面試結果信?佢話20/8前會收到 [複製鏈接]

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-8-21 00:17 發表
如果唔報GT, YW 將會係第一個interview, 我點都要搵d無關痛癢學校比佢练習下.  我諗好多人都會同我一樣放棄, 因為 :
1. GT 係唔錯但真係直得為佢連自行派位都放棄?  我諗GT 都好清楚, 所以要攪攪新意思, 等自己做好 ...

如果只作練習用,同期都有另外一兩間小學的面試進行哦

....最大問題係初小地址空氣差, 係全港3大最差之一; 而果條街更係旺角區最多van 仔及旅遊車停泊地方, 對我個濕疹仔來講籍直係地獄

交表時行了個圈,小巴不時開住車等客,又冇乜風,雖然gt下了不少功夫,但想信改善不到空氣質數,囡囡有氣管敏感,這是我自己對gt的concern.  所以看到lei個posting都5會5開心.不過同時都要尊重gt fans的看法和感受.

ps.就算送到埋口,酸的葡萄我是不會吃的.

醒目開學勳章

原帖由 kit02 於 11-8-21 02:33 發表
當年我的孩子有二十分抽軒小,就是收到了acceptance letter, 便和外子仔細巧慮了數天,便欣然接受。

跟你差不多,當年我囝囝有二十分抽緊LS,就是收到了acceptance letter, 便和外子仔細巧慮了一陣,便欣然接受,放棄自行派位,一心一意入讀GT,再沒有去考其他學校了。

醒目開學勳章

原帖由 monreve888 於 11-8-21 07:36 發表

優才是11月才放暑假的.
另外, 再睇多次封信, 上完十堂再interview學生, 才決定收吾收.

優才是11月才放暑假? 你是否有誤會?

醒目開學勳章

如果唔報GT, YW 將會係第一個interview, 我點都要搵d無關痛癢學校比佢练習下.  我諗好多人都會同我一樣放棄, 因為 :
1. GT 係唔錯但真係直得為佢連自行派位都放棄?  我諗GT 都好清楚, 所以要攪攪新意思, 等自己做好 ...

你的言辭令我想起有一年小一大抽獎派位當天,有記者訪問某抽獲第一志願的準小一生有何感想,該生回答好彩不用讀垃圾學校,此言令全城嘩言。估不到今天竟從一位成年人...
補充一點,小兒幼時也有濕疹及氣管問題,但過去一年,在GT並沒有任何惡化情形出現,相反,他經常可在草地跑跑跳跳,長高了不少呢!

我的姪仔也編入優先後備名單(First Waiting List), 其實睇左咁多回應我地可唔可總結為以下的安排呢:
1) Conditional acceptance: 家長要上10堂家長課程(出席率達七成或以上), 然後小朋友就可以註冊入學.
2) First waiting list: 家長一樣要上這10堂家長課程(出席率達七成或以上), 然後小朋友就會在6月安排甄選,並被邀合適的學生到校面見(即不用再自行申請).
3) Waiting list: 家長只須填寫問卷,而沒有被邀請出席家長課程, 並要在6月自行再申請面試?(這點不太清楚, 請更正)
4) Reject: 即係乜要冇, 到6月自行再申請.

早面試的學校真係慘,比d冇心讀的人拿來當練習,浪費學校安排。

原帖由 kkhon 於 11-8-21 11:35 發表
早面試的學校真係慘,比d冇心讀的人拿來當練習,浪費學校安排。

自問我對阿仔信心冇乜信心(我亦識得一d好有信心的家長最後冇著落),所以唔夠膽拎呢樣野黎做練習,報得o既都係認為讀得過才報,不過各人心中把尺都唔一樣,好難講o岩唔o岩,過得自己過得人就算啦^_^

deleted

--- deleted ---

我都認為如果真係一D都唔諗住讀, 報來真係有D浪費時間.....

My son is in 'First Waiting List'...
你估呢個list有幾多人左右?

我個 conditional offer 好似冇寫明是要再 in, 我理解為家長上足70% , 小朋友就可以正式成為學生, 但聽一D 家長說有direct acceptance, 是否真的 ? 我覺得學校做 得conditional offer 此措施,  都是想家校認識深d, 彼此減少 mismatch, 如果有 direct acceptance, 是否兄姐是 舊生 ?   只是 如果真的70%上完仲有風險不收, 我就會俾埋私立個的留位費lo.. 因為私立始終是直接收 0% 風險.

其實人人都會報好多間試下, 收左不讀也沒問題, 快些 release 位留給覺得 合適的人就是最好了. 我覺得沒有 最 top 的學校 (even DBS, YW 都是), 只有 top fit 的學校, 希望個個小朋友都可match top fit 的學校..

原帖由 Queenielam88 於 11-8-21 10:59 發表
我的姪仔也編入優先後備名單(First Waiting List), 其實睇左咁多回應我地可唔可總結為以下的安排呢:
1) Conditional acceptance: 家長要上10堂家長課程(出席率達七成或以上), 然後小朋友就可以註冊入學.
2) First wa ...

其實家長課程內容原來都幾吸引,全是城中熱話,例如「虎媽媽的戰歌」、「哈佛女孩」、「怪獸家長」
「芬蘭教育」全是我有興趣的話題
就算比$都未必有呢d簡介會聽。

好彩你話唔讀,你同我認識的優才家長實在有太大分別
:loveliness::loveliness::loveliness:

原帖由 kitty23205 於 11-8-21 23:04 發表
其實家長課程內容原來都幾吸引,全是城中熱話,例如「虎媽媽的戰歌」、「哈佛女孩」、「怪獸家長」
「芬蘭教育」全是我有興趣的話題
就算比$都未必有呢d簡介會聽。 ...

我都係咁覺得,好幾個TOPIC我都有興趣

八卦一問, 而家收o左acceptance信o既你們, 係咪住TKO / MK o架?

原帖由 ChristieMing 於 11-8-22 00:10 發表
八卦一問, 而家收o左acceptance信o既你們, 係咪住TKO / MK o架?

我住東九龍

我住近MK的,我都有諗住址是否收生的考慮條件之一,因為佢地D校車路線實在少得可憐,明年新界西只去到葵涌,連青衣都冇車到,我仲諗住遲D搬過去tim。
我小朋友冇攞過獎,參與證書就不少。我甚至冇寫自薦信,亦冇交學校的推薦信,一心想博個waiting,因Net 31 都有較多好津校(但得15分,要抽都好危),收咗真係有D意外,多數會要個offer,我都buy佢個套,雖然是中小,NET仲多過一些 Eng DSS,唯一問題喺P4要返TKO,好遠 lor。

原帖由 ChristieMing 於 11-8-22 00:10 發表

agree with you
原帖由 marcuscyrus 於 11-8-20 12:53 發表

我又咁睇,其實d 講座一個月一次,而且講明係其中一位出席就可以,照道理,2個都出席唔到的機會唔係咁高?換個角度,可能父母兩人都長期同時係咁忙的話,可能都唔太合適讀此校(我個人推測而已),我正正因為貪心仲想派位,所以放棄off ...

咁你咁憎間學校, 當初就唔好浪費你同個仔寶貴時間嘛, 嗰邊空氣咁差, 你真係難為咗你寶貝仔嘞!溫馨提示: 記住以後都唔好踏足旺角呀......
原帖由 仔仔錫錫你 於 11-8-20 16:17 發表
‹ 上一主題|下一主題