用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 無奈暑假都要補課備戰新高中
go

無奈暑假都要補課備戰新高中

睇電視新聞, 見今年多左中學因為要準備新高中第一屆文憑試, 要學生係暑假返校補課, 教改話不要填鴨, 結果係新高中又係製造填鴨, 考試主導恐怕係死症, 曙光始終未露。
我依家真係好認真諗緊係咪俾囡囡到外國升學, 唔係香港到讀書, 因為真係好失望, 幼稚園、小學都讀得好開心, 結果最後為考文憑試, 又要填鴨式上堂, 無樂趣可言......當然做父母既要節衣縮食, 儲定海外留學既銀兩......

我想這只是一些想變做名校和一線名校才會像傳媒說的做法,大部份暑假都回校補課,我知道大部份學校都沒有補課,就算有補課都是回校補三四天,還是半日時間,不是傳媒說得那樣嚴重。
原帖由 cherrymummu 於 11-8-17 11:07 發表
睇電視新聞, 見今年多左中學因為要準備新高中第一屆文憑試, 要學生係暑假返校補課, 教改話不要填鴨, 結果係新高中又係製造填鴨, 考試主導恐怕係死症, 曙光始終未露。
我依家真係好認真諗緊係咪俾囡囡到外國升學, 唔 ...

回覆 1# mio8390 的文章

我知道大部份學校都有補課, over two weeks.

原帖由 com7hk 於 11-8-17 15:40 發表
係呀~Band1-Band3學校都有補課
有d甚至早開學tim
其實係個課程編排有問題,
係正常上課時間根本教唔完d書..

我果區冇嘜學校要補課,最多都是幾日,你是不是名校區呀。

原帖由 com7hk 於 11-8-17 15:40 發表

我見李國寶補到七彩,怪不得成績進步不少,真是一分xx,一分收獲呀。

我女學校都補, 補課日數要看選科...我女說課程太多, 教不完, 所以要補:(

明年文憑試公佈後,全港中學排名會否唔同晒呢?

原帖由 lk362 於 11-8-17 20:50 發表
係呀~Band1-Band3學校都有補課
有d甚至早開學tim
其實係個課程編排有問題,
係正常上課時間根本教唔完d書..

That's exactly what I know.

My son study in a top Band 1 school, no extra classes in summer.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

以前舊制會考班暑假好多學校一樣要補課,分別唔大.

呀女係今年 AL 考生,咁 升F.5 考  cert 同 升 F.7 考AL 的暑假,一樣補課補得好勁,同而家都無乜大分別?

原帖由 cherrymummu 於 11-8-17 11:07 發表
我依家真係好認真諗緊係咪俾囡囡到外國升學, 唔 ...

同意....ONLY 呢個文憑試巳經再製造填鴨.....開學後...仲慘...暑假巳經冇得放......9 月1 開始...每星期放學後補課至5 :30 分...星期6 仲要返8:30 - 4:30 分呀......仲慘過返工呀......老師, 同學和家長...3 方面都好慘....點解D 書會唔夠時間去教..但個文憑試係要3 月定4 月開始要考呢 ?????

今年很多中五升中六的学生要提早開課主要是因為他們打算利用考評局於一月提供的樣本文憑試卷作校內mock卷之用。因此mock試就由原本的二月提早到一月,唯有提早開課,但亦會提早結束學期。