用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝課程係咪比較淺?
go

王錦輝課程係咪比較淺? [複製鏈接]

我聽有些家長係王錦輝讀,讀到小六,轉出去讀其他中學,發覺追唔上,唔知有冇現任家長可以比D意見?
   0    0    0    0

原帖由 bellbellbear 於 11-8-16 18:47 發表
我聽有些家長係王錦輝讀,讀到小六,轉出去讀其他中學,發覺追唔上,唔知有冇現任家長可以比D意見?

讀緊小六追唔上唔出奇,今年升小五同升小六嗰啲都有好多英文麻麻地,但係升小二至小四嗰批啲英文好得,你有小朋友讀緊?

我朋友個女小六升中一,轉左去協恩,佢係王錦輝都算好個批,去到考協恩, 考出來唔掂,最後靠運動成绩先入到!

有無咁差呀 ???
乜唔係王錦輝 D 英文程度好勁架咩???

相信近呢幾年.....學生質素一定有提升...
聽到有d媽咪講小朋友英文講得ok掂...國語口音標準....似乎唔太差!
我自己唔太擔心。

欸,其實唔係個小六跟唔到,係份考試卷唔同形式,協恩啲卷可能係傳統英文卷,即GRAMMAR填窿窿,又或者係俾個答案你,叫你做返條問題出嚟嗰啲,但WKF不嬲都淨係俾條題目學生係咁寫,小朋友係唔識應,唔係水準差,請佢媽媽買返本LONGMAN小六練習,做熟返啲題目又一樣叻叻㗎喇

Niara, 我有些疑惑, 王錦輝教學水平去到公開試是會否同傳统學校有好大距離,就算係cambridge test, 都有些係填窿, 選擇題,如果英文好,唔會因為要填窿就死哂火...咁第曰点考公開試.到考試時,再讀Longman 都太遲
原帖由 niara 於 11-8-18 00:51 發表
欸,其實唔係個小六跟唔到,係份考試卷唔同形式,協恩啲卷可能係傳統英文卷,即GRAMMAR填窿窿,又或者係俾個答案你,叫你做返條問題出嚟嗰啲,但WKF不嬲都淨係俾條題目學生係咁寫,小朋友係唔識應,唔係水準差,請佢媽媽買返本LONGMAN小 ...

想請教一下大家.
WKF的普通話及英語教師的口音及流暢程度普遍好嗎?

No, it's hard in English and Maths.  You should read many many story books.

‹ 上一主題|下一主題