用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 大家好,我係K1H,請多多指教 ^^
樓主: chelchel0126
go

大家好,我係K1H,請多多指教 ^^ [複製鏈接]

oh.. 你囡囡有無返N ? 其實,我都估唔到無小朋友喊. 大家都安安定定.  不過,可能我坐在囡囡後面.  如果坐遠D. 佢都可以痴實. 唔肯郁.
原帖由 jay-heiman 於 11-9-2 16:27 發表
hi..各位K1H媽咪你地好 :)

我淨喺認得藍天媽咪咋...我個女喺熊仔組呀!01Sep喊嗰個呀!

亞仔剛剛見到你張大頭相。。即話:「我見到呢個呀!」佢意思想話佢見過你。。我叫佢下次見到你要識打招呼叫EE。。佢應我話知道。。

回復 1# melodymabb 的帖子

立勤叻叻呀!!佢點呀,習慣未呀??我個唔係幾對路,有啲擔心呀我

怎樣不對路? 伽敏連續兩日都話自己有食到蛋糕.  
今日, 講好多短句..[食蛋糕,係肚肚, 有返學]之類.

原帖由 chelchel0126 於 11-9-2 21:54 發表
立勤叻叻呀!!佢點呀,習慣未呀??我個唔係幾對路,有啲擔心呀我

阿女有返N嫁!不過佢喺細女又有D黐身咪喊囉!里兩日返到屋企嘟好開心。。話好鍾意返學 !!藍天媽媽。你仔仔點唔習慣呀?佢睇黎好活躍呀 ....

我問我仔佢話lee 兩日都係玩滑梯, 同埋佢話得兩個老師.

藍天媽:老師9月1老師有打電告知佢的情況,在中段時有少許咸話要找媽媽。。另外食野OK。。排隊沒有爭先後。。很合作等

返學開心, 咁係囡囡應該好快適應.
原帖由 jay-heiman 於 11-9-3 11:10 發表
阿女有返N嫁!不過佢喺細女又有D黐身咪喊囉!里兩日返到屋企嘟好開心。。話好鍾意返學 !!藍天媽媽。你仔仔點唔習慣呀?佢睇黎好活躍呀 ....

我個囝係開籠雀嚟架嘛,但佢呢兩日返嚟咩都唔講,問兩句先答半句,唔想提唔想提咁,佢係將不安收埋喺心嘅小朋友,唔會講亦唔會認,之但係,佢又冇太抗拒返學,我唸住再觀察一下先再睇吓點囉。。

我個囝係開籠雀嚟架嘛,但佢呢兩日返嚟咩都唔講,問兩句先答半句,唔想提唔想提咁,佢係將不安收埋喺心嘅小朋友,唔會講亦唔會認,之但係,佢又冇太抗拒返學,我唸住再觀察一下先再睇吓點囉。。

chelchel, 老師有無講仔仔上課怎樣? 會唔會課程悶, 所以興趣不大?

回復 1# kmmum 的帖子

老師話佢都可以,係同小朋友有少少爭玩具,slide嘅時候好自覺咁排隊,冇咩問題喎..
不過佢今日自己同我講,天天返學唔開心,我問佢點解,佢話因為想掛住媽咪,仲眼濕濕眼淚流下來,我話比佢知,其實媽咪都好掛住天天,但係,天天大個囝嘞,要學習其他嘅野,但嗰d野媽咪唔識,要返學校先學到,你要幫媽咪手,學咗之後返嚟教媽咪,佢又冇答我,淨係流眼淚,撞鬼,我骨都赤埋
之後等佢平靜咗,我同佢講,如果係好掛住媽咪,你打電話比媽咪啦((係用手扮打電話)),希望佢返多幾日會適應d啦

回復 8# jay-heiman 的帖子

活躍係佢嘅表面,佢係好收埋自己負面情緒嘅小朋友,可能佢唔識處理,佢會唔講,唔提,但係唔開心,呢樣野我一路都好擔心架,希望佢過多日幾日會好D啦..

chelchel, 我做阿媽,如果聽到阿囡咁講, 都會心傷.  爭玩具 ? 係咪同伽敏爭 ? 你唔怕同我講 !! 可以pm 我.
不過,你提起喊,  阿囡星期五放學. 婆婆話佢眼濕濕,然後跟車aunt 抱住佢坐.   我問阿囡,係咪坐校車喊? 佢話唔係.  我問[仲乜事喊?] 佢話[係學校喊,放學喊]. 但講唔到乜野事. 之後,話自己食曬成個蛋糕, 話自己好叻.

你講起掛住.   阿囡近兩日,唔見左我or daddy. 會不停講[我掛住daddy, 好鍾意daddy]  我又無理佢.  因為,阿囡見到daddy後,又無得特別.
希望下星期好一點.

KMMUM你唸多咗啦 ,不過我冇問佢係邊個,因為我唔想加深呢D事對佢嘅印象,同埋,我又唔覺係好大件事,我淨係問佢,小朋友推你,咁你點處理呀,佢話佢冇還手,我已經開心爆,跟住佢話佢自己深呼吸,跟住走咗,笑死我 之後讚吓佢處理得好好,下次可以同小朋友講NONO咁囉..

chelchel,你仔仔好大個. xdd. 今日在屋苑接阿囡放學, 佢話'唔同顏色蝸牛' ,可能學校教蝸牛.

9月5日報告.miss.chan 打電話來,話夠阿囡ok. 肯坐定定. 去左玩廚房.夠鐘,都會返埋位. 食曬餐包, 囡囡話有同學喊,話掛住mummy. 我問[你有無喊], 佢話[有,一齊喊] ..... 唔知真定假. (唔記得問老師).

出咗興趣班通告啦,逢星期二英語滿fun班 3-4pm
芭蕾舞 3-4pm
畫班 4:30-5:30
每班900蚊10堂

興趣班. 無緣上. 一點後先落校車. 食完LUNCH ,沖完涼.己經兩點半. 午睡時間.

原帖由 kmmum 於 11-9-6 22:13 發表
興趣班. 無緣上. 一點後先落校車. 食完LUNCH ,沖完涼.己經兩點半. 午睡時間.

嗯, 我都唔特登比佢返去上喇
‹ 上一主題|下一主題