用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Nursery / Playgroup
go

Nursery / Playgroup [複製鏈接]

各位好,
我本身住沙田區,而家因為同小朋友搵nursery攪到好煩惱。
因為原來沙田區唔係好多間有nursery,我係新手媽咪,唔知道好多都剛出世就開始排隊。所以基本上可以話係搵唔到。小朋友到12月就2歲了。
同朋友傾過,決定不如搵playgroup,因為覺得其實都係想小朋友學下同人相處同生活習慣。
請問有邊間有星期六班既playgroup好?
而大家覺得playgroup同nursery有咩分別?
   0    0    0    0

Nursery有K1backup
Playgroup冇
個人覺得Nursery正統D
話哂都係幼稚園攪

Nursery可以學到规举及自理能力, 例如排隊上厕所/離開坐位拉椅子等, 喺屋邨幼稚園讀Nursery都唔緊要, 佢可以幫到小朋友考好啲嘅K1. 但Playgroup始終係玩嘅多, 學唔到規舉,

原帖由 hwm399 於 11-8-16 15:57 發表
Nursery可以學到规举及自理能力, 例如排隊上厕所/離開坐位拉椅子等, 喺屋邨幼稚園讀Nursery都唔緊要, 佢可以幫到小朋友考好啲嘅K1. 但Playgroup始終係玩嘅多, 學唔到規舉, ...

完全同意,細女出世後會直情放响托兒所,比工人揍只會整天玩玩玩同就就就

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,盡力睇吓邊間學校有位,夠兩歲就插班啦!上playgroup學唔到相處同自理架!
恐龍家

請問荃問有無Nursery??

原帖由 小曳人 於 11-8-16 16:19 發表
樓主,盡力睇吓邊間學校有位,夠兩歲就插班啦!上playgroup學唔到相處同自理架!

我就係咁"乃"咗嘢

原帖由 hkritachen 於 11-8-16 16:34 發表
請問荃問有無Nursery??

http://www.swd.gov.hk/doc/family/ccc/Child%20Care%20Centre%20Co-registered%20with%20Kindergarten%20(300611).pdf

救世軍既兩歲班非常好!直得推界!

I think proper nursery class in kindergarten is better than playgroup. Most importantly in nursery class the kids have to be independent; for playgroup they seldom can be independent if those are with adult companion.
原帖由 queeniwan 於 11-8-16 13:32 發表
各位好,
我本身住沙田區,而家因為同小朋友搵nursery攪到好煩惱。
因為原來沙田區唔係好多間有nursery,我係新手媽咪,唔知道好多都剛出世就開始排隊。所以基本上可以話係搵唔到。小朋友到12月就2歲了。
同朋友傾過,決定不如 ...
‹ 上一主題|下一主題