用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒vs聖家
樓主: tatasin
go

聖羅撒vs聖家 [複製鏈接]

原帖由 天瑜 於 11-8-27 05:17 發表
Cameo,

再次恭喜你和囡囡!

我大女小学时代也有被老师作出不合理对待的experience.

我感谢上天安排,小五学期末和上述老师一次见面中,老师对我女所说的不是,我也有为她据理力争。(我真系觉得自己非常勇敢!)

到了小六,上述 ...

thanks天瑜^^
老實講,無論係我當初第一志願的HTC,或是而家入左o既OLR,都係一間令我及小女感覺好舒服o既學校!
老實講,我自己都有D唔習慣,以往喺SRL聽個talk好似被訓話咁,有乜問題都係推向家長及學生,到左而家,小女都慣性老師係咩形象,佢今日返OLR迎新,見到大姐姐,第一個最重要的問題,係問呢度D老師惡唔惡=.=
老實講,惡老師可以係好老師(小朋友會接受嗎?),但好老師唔一定係惡老師(小朋友係咪易接受得多呢?),小女都要重新適應咩係"老師" !
我亦要重新去適應,做校長唔一定係滿口官腔地訓話,今日聽左成朝OLR教職o既說話,佢地會喺家長及學生處境去著想,提出好多假設性問題及方法俾家長去作好預備,提供好多溝通渠道俾家長去聯絡學校及了解學校,,,,,,
以往喺SRL不愉快已算過去咯,我當時無能力去為小女力爭到D咩,因為小女性格實在會同有關教職員鬥氣,試問一個十零歲小朋友又點夠一個成年人"鬥"呢?有關人物總會識得喺灰色位置去"處理"小女的小問題,將之放大,對人唔對事o既手法亦令我唔理解佢為乜要從事教育???
或者呢d都算係陰影吧???所以喺升中選校時,我不時周圍問人請教,希望唔會再搵錯學校俾小女,唔想佢再受罪多6年,都要再多謝你,當時喺我最緊張無助之際,你俾左好多有用意見,及安慰^^ 再講,雖則我當時唔在乎學校喺升中上的協助,但事實佢地係零協助!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 11-8-28 00:13 發表
CAMEO,
您所說的,我身同感受!
我現在回想番自己小學二年級,(好似沒有老師緣似的),我又因為一些誤會被老師罰。
如果不是我姊姊一次忘記攜帶家中鎖匙前來找我求救,才發現此事!  
因為父親愛女心切,他為我出了頭,寫了手冊待我 ...

天瑜姐, 原來你細細個巳經咁有本事激親老師, 失覺晒. 你父親大人真錫你, 可惜以前的學校不少是很封閉, 家長選擇息事寧人都是為子女好, 祈求子女不會再被針對.

原帖由 天瑜 於 11-8-28 00:13 發表
CAMEO,
您所說的,我身同感受!
我現在回想番自己小學二年級,(好似沒有老師緣似的),我又因為一些誤會被老師罰。
如果不是我姊姊一次忘記攜帶家中鎖匙前來找我求救,才發現此事!  
因為父親愛女心切,他為我出了頭,寫了手冊待我 ...

見到你放小忌廉做頭像,真係令我懷疑我同你係同年,,,hahaha
其實我女問題已經唔似單單係陰影,係佢將某D事當作"平常地負面",幼稚園時期佢係大女(1月出世),讀書各樣稱心如意,剛SRL小一時,亦期望自己有機會做班長,亦樂意做組長收功課,,,,,時至今日,只要小小風吹草動,佢都反應過敏,特別有關老師,學校評價大多偏向負面,甚至可能太多我無機會見到o既校內生活,都影響住佢諗法 !
諗多左,諗錯左....
e.g今日OLR個TALK開場時,副校長只係輕鬆叫小朋友問問身邊媽咪一個小問題,我女坐定定無反應---->慣性一動不如一靜,佢一D都唔輕鬆!
e.g佢地見完班主任後,阿女話老師唔覺意露左口風,5/9先收暑期作業---->人地都唔係露口風,本身就係話你知無咁急1/9要交,俾多幾日你地做又有乜所謂???但佢唔慣老師o既好意!!!
e.g今日安排校內大姐姐同佢地迎新,喺本新生小冊子為佢寫上評語,大姐姐形容小女係"一個冷靜的小妹妹" --->阿女話好好笑,叫我睇=.=佢慣性受罰受鬧,唔慣有心熱心去對佢!
e.g早2日喺OLR上一個drama lesson,個老師揀左小女做helper,全堂主力幫老師--->阿女唔慣被重視,一放學即以出奇o既態度去講呢件事!
講左咁多,都唔係想加深去抹黑SRL,當你有幸喺5歲時就搵到一間作風理念完全合小朋友o既學校時,當然可以心安理得讀夠六年就升中,不過,當有一個學生喺小一派位入左嚟,佢性格唔合你地學校,佢想咩??家長想咩??可以話咁易轉校咩??可以話咁易去轉變一個小朋友性格去迎合你地學校咩???
小女唔合學校,當然唔係要間學校去改變遷就,但唔好針對,唔好同一個小朋友鬥氣,做家長實在好難坐喺屋企去解釋校內o既事俾小朋友知,,,,
e.g上運動課,掉豆袋!小女一掉出,正好吹雞要停,咁對面同學無用手接到,就誤掉中頸,小女即時睇對方有冇受傷並即時道歉,當時根本在場老師都無見到!! 但當大家已落堂上樓梯回課室,老師知道此事就大為緊張,叫小女及當時人出去問,再去操場案件重演,再電我,叫我去學校一次,,,,我開初重以為小女有意去攻擊同學呀(因為老師語氣真係令我有誤解!),我更以為對方受傷,對方家長要求見我???原來全部都唔係,,,,,,,,,,,,佢叫我返去睇吓操場個地下,佢用筆劃底左當時我個女喺邊個位掉豆袋,對方企邊個位被掉中
我自己花左好多時間去為小女解釋(事實係被針對),對方無受傷,亦唔係主動向老師投訴,對方家長當然無投訴(根本只係小事),而呢位老師亦親口講左當時有請教校長點去處理,,,,
我想講,有時間請花喺認真教學方面吧! 3次呈分試完晒,當時我個心真係好想快D畢業,因為再返學真係唔知為乜??
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 cameo 於 11-8-28 01:30 發表

見到你放小忌廉做頭像,真係令我懷疑我同你係同年,,,hahaha
其實我女問題已經唔似單單係陰影,係佢將某D事當作"平常地負面",幼稚園時期佢係大女(1月出世),讀書各樣稱心如意,剛SRL小一時,亦期望自己有機會做班長,亦樂 ...

睇左好耐有關你女起SRL既經歷, 真係好彩當年連kg都無同個女去in, 亦都唔會再考慮呢間學校. 其實我小學讀聖家中學讀OLR, 好慶幸兩間學校都唔似SRL既風格, 如果唔係可能而家既我都會乜都逆來順受

希望新學校可以慢慢改變你囡囡既性格, 令佢對學校建立返正面既印象

醒目開學勳章

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 11-8-28 18:53 發表
redknoi 兄/姊,
我只是說了一句: 我冇! (傾計)
被針對 / 被屈的感覺是很難受的!  "解釋"對該名老師來說,簡直是"慌話"/"掩飾",再罰重d!   (因為我有解釋,所以罰重左。可能老師沒有下台階,都係蠢左!)
同期,隔離班仲勁,一位 ...

我當年有被老師打過呀,我由細父母都無打過我(喺我有記憶以嚟),,,
老師小學時期屈我自己改默書簿,又要見校長又要見家長,我真係無做過,佢反問我咁係邊個做??其實當年我唔識駁咀,講真,我鬼知咩,佢收左本簿,責任似乎喺佢度喎,,,
到中學,我被玩得重勁,,,但呢間中學係而家頗受歡迎的band1中學,唔係SRL呀,,hahahaha

我都希望阿女唔會好似我咁慘,我細個讀書唔太差,不過因為返學唔開心,無再讀上去咯~~~

原帖由 天瑜 於 11-8-28 18:53 發表
redknoi 兄/姊,
我只是說了一句: 我冇! (傾計)
被針對 / 被屈的感覺是很難受的! "解釋"對該名老師來說,簡直是"慌話"/"掩飾",再罰重d! (因為我有解釋,所以罰重左。可能老師沒有下台階,都係蠢左!)
同期,隔離班仲勁,一位同學(班長),只是問下老師張畫放在哪兒,就被無喇喇,在臉上送了一把手掌印。
體罰在我小學時代是不容許的,當然,同學媽媽有投訴喇! 但該名老師沒有離職,或許她有各家長道歉。

你記性真好, 小二的經歷都記得咁清楚, 讀書一定好叻, 而且抱打不平, 塞翁失馬焉知非福.  我中學也有頑皮同學時不時被前方飛過來粉擦粉筆狀等物體撞擊, 也試過見有隻紙飛機從後方飛出但錯誤撞上狀似黑板的大山, 當然有人事後被掟咗出課室, 現在回想返也算是讀書生活的點綴. 平心而論, 依家老師一個人對一佰幾十個學生, 又要應付同事,校長,家長,以及朝令夕改的教育政策, 相信就算瞓身都很難做好呢份工.

原帖由 cameo 於 11-8-28 23:33 發表

我都希望阿女唔會好似我咁慘,我細個讀書唔太差,不過因為返學唔開心,無再讀上去咯~~~

阿囡讀中學會識多咗新朋友, 朋輩的影響力更大, 應該會唔同晒架喇, 你都巳經盡咗力, 咪順其自然囉.

原帖由 redkoni 於 11-8-29 02:48 發表

阿囡讀中學會識多咗新朋友, 朋輩的影響力更大, 應該會唔同晒架喇, 你都巳經盡咗力, 咪順其自然囉.

對我黎講, 亞女最大陰影係唔肯再讀天主教女校囉...
唔知係咪經過派位失意之事, 我更加留意亞女, 以至近日係fb上看見佢地學校既學生既言行, 我都有好大理由相信, 我小朋友性格既掘強同很強既自我保護主意, 唔多唔少同係環境所成.
依家希望環境既轉變, 對佢都係一個好開始, 不過相信佢要一般時間去適應, 因為佢以前會因為自卑, 所以為左保護自己而會先作出強勢既防避. 可能依家已經成為習慣.
正如她上次上適應班遲到, 訓導主任沒有鬧她, 只是勸她下次要預早點交通時間, 對佢黎講, 真係從未遇過既遭遇....
其實六年來, 我都有不停反復思量, 自己係咪同亞女做錯決定? 不過, 想了一年, 又一年, 依家仲畢業埋添 !!!

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-29 18:00 發表

正如她上次上適應班遲到, 訓導主任沒有鬧她, 只是勸她下次要預早點交通時間, 對佢黎講, 真係從未遇過既遭遇....
其實六年來, 我都有不停反復思量, 自己係咪同亞女做錯決定? 不過, 想了一年, 又一年, 依家仲畢業埋添 !!!

明白你的想法. 不過, 巳經過去了便不值得反復思量, 中學是另一個階段, 讓同學去思考, 結交新朋友.  樂觀一點吧, 相信囡囡具有她的能力去適應新環境.

I know the parents of St Rose this year.  I also know my friend left HF in May, could not wait until summer time.

There is no good or bad school at all.

其實,本想懶理SRL的紛爭,由得那些用家(學生家長或過來人)暢所欲言,反正事不關己;你們抹黑SRL,我又不會有切膚之痛;但無奈我天生就是如此多管閒事,最終還是沉不住氣,不吐不快。

到目前為止,我對於SRL,仍有很強烈的厭惡感!(我也有自由表達我的讀後感吧!這些不都是你們的目的嗎?只是,換來卻不是同聲同氣罷了。)學校或許有不是之處,但令我反感的卻仍是學生家長。

我為何反感?事緣有位SRL幼稚園家長因為不能順利升入直屬小學而大發牢騷,看完她們的言論,雖說我是局外人,不會明白她們感受,但也因為我是旁觀者,才不會感情用事,可以平心而論,但想不到我只是寥寥幾句:「St. Rose小學是津校,從來都沒有人說過幼稚園生會直升小學,要不滿,要憤怒,都只是自尋煩惱,何苦呢?」但竟換來挑釁的說話:「我們接受有不同意見, 但你來"踩場"都應該"爬下格仔"先呀!」

不是心情欠佳便「大晒」,我只覺得她說的理據很自相矛盾:
1. 不是想乞個學位(這形容詞是她們自己說的)。 -- 既然如此,更該處之泰然!
2. 津校叩門要做筆試。 -- 所謂真金不怕熊爐火,做筆試咪當做練習囉。難極都該沒有傳聞中聖方X的九張紙!
3. 場面混亂。 -- 今年小學要搬校舍,所以或許因此而「亂」,雖然不是藉口,但為何不可以多點體諒和包容?
4. 老師態度不佳。 -- 我估當時阿太語氣也不會好得去邊?
5. 除了SRL幼稚園生面試,竟還接納其他幼稚園生兼沒有選第一志願。 -- 既然事主都說自己千金名列前茅,兼有多間名校垂青,我又不明她何以「咁睇唔開」?
6. 捐了三年錢,所以有期望。 -- 我覺得這不是一個可以用的理據。

牢騷之言聽得多,所以後來我只說了句:「或者學校做事方法手段比較無情。但試問有哪一間多人爭的所謂名校是有情?」
有人又回我一句:「或者可能你識得名校唔多,...你首先自我反省吓先喇」

其實我覺得這樣的對話場面真的沒甚意思,一群碰壁的學生家長在困獸鬥,所謂忠言逆耳,實在沒有談下去的空間。什麼是「名校」,都是別人冠上去的。名校真的不需要認識得太多,在女拔或Maryknoll那群人中,或者未必會將馬頭涌等視之為名校。(我沒有說她不是好學校,不要對號入座。)強如35區的天神,也有家長不知那是什麼學校,還問了句:「IQ博士?」

我沒有指明說SRL的家長沒修養,太多人對號入座,人必自侮而後人侮之,我只是說:看過有篇談及Snoopy校長的討論,感覺到何謂修養,又或者可以如此說:說話(文字)之間,我覺得那些家長大致上都是有修養的人。「修養」不是說寫的文字是否「文縐縐」,當然若果太多白字或錯字,別人總會從中看出一點端倪,我所指的修養是說「人的思維」和「處理事情的態度」。

所以我明白,為什麼女拔在面試完考生之後,校長總會瞄一瞄考生家長,當中實在意義深遠。

在BK中,我知道有網上打手這回事,但我看得出講很多說話那幾位,應該都是過氣學生家長,我想問問閣下,在你們捍衛言論自由的同時,有否想過在輰所欲言之際,其實背後也正在同時傷害那些仍在SRL就讀的小妹妹?你們是在做好事(所謂分享經歷,讓人有所選擇),抑或是好心做壞事?

抹黑(或唱衰)一間學校,旁觀者自然就只會本著片面之詞,對那間學校多了一份負面的評價。即使你們自說已抽身,與那六年的黑色小學生涯說再見而不再見,但真的可以置身事外,一了百了嗎?

從今以後,旁人或會說(或心在評估):「哦,乜原來妳是從那間有問題的學校出來的!」

A太見B太個女穿著SRL的校服,心諗:「唉,真慘,要在那間咁差的學校讀書!」

我見有更多的回應:「好彩我個女入唔到SRL!」或「好彩無選擇SRL!」......

情何以堪?當我們去衡量利弊的時候,為什麼不去多想一步?有任何不滿,何不直接寫信給校長?總之,將那損人又不利己的事情減到最低。在這裡潑婦罵街式的對話,有失身份,閣下亦然。

原帖由 Opus599 於 11-8-30 12:34 發表
其實,本想懶理SRL的紛爭,由得那些用家(學生家長或過來人)暢所欲言,反正事不關己;你們抹黑SRL,我又不會有切膚之痛;但無奈我天生就是如此多管閒事,最終還是沉不住氣,不吐不快。

到目前為止,我對於SRL,仍有很強烈的厭惡感!(我也有自 ...

往年,甚少有人談及SRL.
今年,有幾位家長就有一些較負面的消息。

你喜歡那一個現象呢?
是否不應說不好的東西呢?

或者,有沒有SRL家長可說一些優點出來呢?

原帖由 kls12 於 11-8-30 18:46 發表

往年,甚少有人談及SRL.
今年,有幾位家長就有一些較負面的消息。

你喜歡那一個現象呢?
是否不應說不好的東西呢?

或者,有沒有SRL家長可說一些優點出來呢? ...

其實對我嚟講,都唔係今年先談及SRL,小女由小一開始,我已用分享心態喺BK聞聊!!!
6年嚟亦因升小升中問題,亦有家長PM,only分享心態,談唔上咩經驗之談,只係唔想有人誤會我為抹黑而入嚟,而且,我相信有興趣入讀SRL的,必唔會單單睇呢個topic,佢地會睇埋其他post ! 喺小學一覽入面一直都有SRL家長傾緊校內大小事項!!!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=600513&extra=page%3D5&page=1

睇咗好近期對聖羅撤小學的討論, 我都希望想知有無媽咪可有聖羅撤啲好的地方可分享一下, 謝謝

回覆 57# cameo 的文章

Hello Cameo

支持你。

何解說說囡囡的經歷就是抹黑呢?港大生又有沒有抹黑曾偉雄呢?影響曾Sir形象呀!

原帖由 tatasin 於 11-8-31 13:32 發表
睇咗好近期對聖羅撤小學的討論, 我都希望想知有無媽咪可有聖羅撤啲好的地方可分享一下, 謝謝

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=600513&extra=page%3D5&page=1

不用客氣,其實bk入面小學一覽一直有各區小學討論!
‹ 上一主題|下一主題