用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒vs聖家
樓主: tatasin
go

聖羅撒vs聖家 [複製鏈接]

其實一般修女學校對學生的言行舉止要求都會較嚴。例如聖家不准學生在小息時在樓梯、操場等地方跑來跑去、午飯時間不准談話及做功課等。對一些喜歡自由的小朋友來說,在聖家上學可能真比坐牢更苦。所以,家長真的應該選擇一所配合小朋友的性格及自己期望的學校。

即係話每位家長把呎都唔同.
原帖由 277177 於 11-8-24 11:55 發表
我真係一d 都唔覺聖家(九龍塘)好似監獄咁嚴 wor.

聖羅撒vs聖家?兩間真的很相似,若以名氣計,又似乎差不多,或者SRL略高少許吧!

若說之前有人post過對SRL的不滿或負面的事,但聖家又何嘗沒有?去年,我在無意中看到一個有關對聖家不滿的post,大致上是關於校方對成績未如理想的學生所加諸的壓力,以致家長有無助兼憤怒的控訴。

總之,聖羅撒vs聖家?自己諗。

回覆 1# Opus599 的文章

不計SRL的負面資訊,我vote聖家。

如果本身心儀SRL的家長,我估或會喜歡見到這個post,因為來年應可少點競爭。

我不是偏向支持SRL,或者本來就是對SRL沒有什麼特別喜歡的感覺,現在見識過SRL家長的言論,還使我增添多一分厭惡感。一間什麼的學校,不但培育了什麼的學生,還培育了什麼的學生家長。看了另一討論區,談及Snoopy校長,同是對學校和校長不滿,但從那處家長的談話之間,便見何謂修養。

或者學校做事方法手段比較無情。但試問有哪一間多人爭的所謂名校是有情?她又不是閣下的星辰,哪會時刻在乎您的感受?

所謂「咸魚青菜,各有所愛」。若真是不知要揀什麼學校,何不親身到各校的上學下課時段走一趟?除了看學生和老師,還要看家長!

又或者可能你識得名校唔多, 有好多都唔係咁對自己學生. 會盡量幫學生爭取上其附屬中學, 亦 唔會好似聖家咁一科唔合格要人留班,( 仲係第一次失手), 學生改什麼英文名都要批評.
人地家長都係將事實講出來, 咁都叫冇修養? 你首先自我反省吓先喇 .
原帖由名宦 Opus599 於 11-8-24 20:22 發表
如果本身心儀SRL的家長,我估或會喜歡見到這個post,因為來年應可少點競爭。
,
我不是偏向支持SRL,或者本來就是對SRL沒有什麼特別喜歡的感覺,現在見識過SRL家長的言論,還使我增添多一分厭惡感。一間什麼的學校,不但培育了什麼 ...

原帖由 overview 於 11-8-25 01:23 發表
又或者可能你識得名校唔多, 有好多都唔係咁對自己學生. 會盡量幫學生爭取上其附屬中學, 亦 唔會好似聖家咁一科唔合格要人留班,( 仲係第一次失手), 學生改什麼英文名都要批評.
人地家長都係將事實講出來, 咁都叫冇修 ...

唔緊要啦,平心而論,我女只係讀左6年SRL,都無讀過名校,所以我都唔識名校,上嚟只係抱住分享心態,輕鬆閒聊,無諗住要表現得幾有修養,幾咁高貴(又可能根本扮都扮唔到,,hahaha~)
其實去到邊間學校都有不同類型家長及學生,我都會在意小女身邊同學,但只於SRL家長,係咩一回事又無資格評論嘞,反正好與唔好,都唔到我去選擇!
還好,就係想嚟BK可以有得揀,啱傾就傾多2句,分享多2句!而o個D文縐縐o既挑釁字句,真係睇唔明用意何在??分享??
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

事實上, 也有學校的校長和老師是對小朋友, 對學生有情的, 名校與非名校都有, 然而, 名校會成為眾矢之的, 家長和學生對名校的期望更高, 要求更多, 失望也更大. 抱怨減一些, 感恩多一些, 事事自然會順一些.

平心而論, 其實重點並不是學校培育學生, 而是家長培育子女, 必須分辨清楚.

反覆睇咗Opus599的回應幾次, 佢都無指住話你無修養, 你駛乜自己走出嚟認呢?
大家喺度都係比吓意見, 主觀唔主觀, 見人見智, 但要是有心做出惡意批評, 則人人可見.請勿扭曲BK討論區的原意
原帖由 overview 於 11-8-25 01:23 發表
人地家長都係將事實講出來, 咁都叫冇修 ...

回覆 25# Opus599 的文章

首先申報利益, 我唔係SRL家長, 我完全明overview感受,因我唔同意Opus599在這比意見, 她絕對有挑戰,  公開話人家"無品", 比誰也會嬲怒. 請自重言語.

原帖由 hwm399 於 11-8-25 10:46 發表
反覆睇咗Opus599的回應幾次, 佢都無指住話你無修養, 你駛乜自己走出嚟認呢?
大家喺度都係比吓意見, 主觀唔主觀, 見人見智, 但要是有心做出惡意批評, 則人人可見.請勿扭曲BK討論區的原意
...

佢緊係唔係話我喇, 我又唔係呢2間學校家長. 我只係唔底得佢將呢2間的家長黎比較, 話人家冇修養, 又唔及英華家長有修養. 你係英華家長緊係話岩喇,
咁我係處發表意見有何問題呢?  

原帖由 hwm399 於 11-8-25 10:46 發表
...

大家見到啦!
P.S. 不過看Overview的第一句: "又或者可能你識得名校唔多,........ 你首先自我反省吓先喇 ".... 果然喇沙小學的家長真的非同凡响, 真的令人....

英華家長先係最頂瓜瓜

原帖由 hwm399 於 11-8-25 14:30 發表
大家見到啦!
P.S. 不過看Overview的第一句: "又或者可能你識得名校唔多,........ 你首先自我反省吓先喇 ".... 果然喇沙小學的家長真的非同凡响, 真的令人.... ...

原帖由 overview 於 11-8-25 15:53 發表
英華家長先係最頂瓜瓜

其實大家都係想幫下人, 比d意見/資料比人地, 點解咁簡單既事都化演成要代表自己有冇教養 ? 咁會令有心比資料既網友會即刻卻步 ! 其實資料講左出黎, 大家都係成年人, 會識得自己分析啦, 自己要乜, 想個小朋友入乜野類型學校...依個世界冇完美既學校, 只有適合自己小朋友既學校呀 !

如果係咁計, 我要人格分烈至得, 講亞女學校就要係刁婦, 講亞仔學校就要盡現自己文采同修養. 如果我辦唔到, 就唔好係亞仔學校既論壇講野, 免影衰其他家長!!!

不過, 其實家長既教養, 真係幾個回覆, 都立見高低, 公道自在人心!

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-26 11:48 發表

其實大家都係想幫下人, 比d意見/資料比人地, 點解咁簡單既事都化演成要代表自己有冇教養 ? 咁會令有心比資料既網友會即刻卻步 ! 其實資料講左出黎, 大家都係成年人, 會識得自己分析啦, 自己要乜, 想個小朋友入乜野 ...

同意,任何資料都可以幫到別人,不要太在意其他人的批評,只要問心無槐!

回覆 36# kls12 的文章

同意!問心無愧咁講事實咪正囉。

同意, BK是大家交流及集思廣益的地方, 家長實不應以"名校"自居, 而看不起其他人.

"名校"又如何?  家長這樣做是有損校譽

囡囡只是就讀普通津小學, 但我卻對她的學習和品行而自豪!

醒目開學勳章

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題