用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒vs聖家
go

聖羅撒vs聖家 [複製鏈接]

第一輪抽你哋會選 邊間?
   2    0    0    0

OF COURSE  會選聖家啦...

聖家 x 2

聖家x3啦!

我都prefer聖家.

聖家x5!!!

you may refer to this forum & may have some ideas :
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2301345&extra=page%3D2

本來住net 34而有考慮過聖羅撒, 睇完post之後對呢間學校淨係得一個"X". 以我所知聖家(九龍塘)無呢個情況, 而且老師turn over rate亦都好低. 舊老師同我講現任校長好肯接受新事物, 而我亦都覺得佢好nice

agreed. The principal is really nice and good, especially to lower form students.

討論區爆咗鑊,今年計分St.Rose可能20分直入,輪到兩間聖家20分要抽籤都唔定。
都係個句,St.Rose一向都好熱門,如校方有睇各家長留言而改善吓就係好事。

recently discovered that HF encouraged simplicity instead of luxury, good for kids!

今年好大機會本身唔知揀ST ROSE OR HF 既20分家長, 都會揀HF因為睇完ST ROSE個TOPIC, 所以家長真係要自行行量下20分的勝算了

所以勝算,其實係入到一間適合自己o既學校,雖然我女性格唔合SRL,但事實入面亦有學生讀得好順,所有家長的意見都會係主觀(無必要客觀吧),所以入邊間都唔好單視乎機會率,將心儀學校放喺首位,入唔到入到都甘心啦^^(除非兩間同時一樣咁鍾意又另計啦)
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

但我朋友話聖家(九龍塘)好似女子監獄咁嚴! SO間間學校都會有好有唔好.

原帖由 elmolly 於 11-8-21 23:43 發表
本來住net 34而有考慮過聖羅撒, 睇完post之後對呢間學校淨係得一個"X". 以我所知聖家(九龍塘)無呢個情況, 而且老師turn over rate亦都好低. 舊老師同我講現任校長好肯接受新事物, 而我亦都覺得佢好nice ...

原帖由 overview 於 11-8-24 00:52 發表
但我朋友話聖家(九龍塘)好似女子監獄咁嚴! SO間間學校都會有好有唔好.

所以咪話每人都提供"主觀意見"下,閣下就要自行分析!!
我女女本身唔合SRL,所以最終無選直屬中學,而我都有聽聞聖家喺升中手法同SRL差不多(自行時交2份表格俾中學部),感覺上亦唔係自己杯茶,最終我轉左校網,無喺九龍城網選中學!
當然校內師資呢點可以有途徑去check到,但個別老師問題,個別學生問題點去處理,2校有咩分別,真係要深入多了解先清楚!
唔好單睇一間係衰,另一間係好,,,我身邊讀SRL的,佢地唔係對學校100%表示滿意,但大前題始終係小朋友讀書,佢個女啱讀,讀左6年喺SRL好順,所以好自然喺校內的小問題唔放上心,,,,
我覺得一間學校作風合唔合自己係好重要啊~~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

好like你呢句話
原帖由 cameo 於 11-8-24 00:09 發表
所以勝算,其實係入到一間適合自己o既學校,雖然我女性格唔合SRL,但事實入面亦有學生讀得好順,所有家長的意見都會係主觀(無必要客觀吧),所以入邊間都唔好單視乎機會率,將心儀學校放喺首位,入唔到入到都甘心啦^^(除非兩 ...
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

原帖由 monkey妹 於 11-8-24 10:03 發表
好like你呢句話

其實都係一句, 對號入座吧.... 人夾人, 學生夾學校, 亦要睇家長把尺重視d乜.
不過我朋友係聖家教, 佢又冇講入邊嚴成咁, 不過天主教女校都一般會較嚴, 依個都係一個好處黎架...
‹ 上一主題|下一主題