用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 開始報名啦~~
樓主: qoo_pooh
go

KTS 開始報名啦~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

係呀........ 有得選一定要選Sun 呀
我不知是由什麼編號開始,
但我的編號是13xxx
原帖由 BB成長期 於 11-8-17 11:55 發表
希望不撞啦 , 所以早些報(剛報了), 希望會是7號 or 8號下午..............今天報已是1423x, 不知是不是由14xxx開始呢?
下次如有得選............我選星期日啦, 原來是好多學校都是星期六開, 星期日不開.... ...

我都係13xxx, 唔知面試先後安排是否按申請編號次序呢? 請問你地交左資料未呀, 多唔多人呢?

醒目開學勳章

我剛才問了,
KTS話唔跟申請先後安排面試,
可能真係無路捉........
之前聽人話試過一日走3場interview呀
我未交資料, 咁早應該唔太多人卦........
原帖由 chicken 於 11-8-17 13:35 發表
我都係13xxx, 唔知面試先後安排是否按申請編號次序呢? 請問你地交左資料未呀, 多唔多人呢?

咁就慘啦, 1日走3場, 又趕又攰, 到時表現實 不過趕到都好,  希望唔好撞晒時間啦!

醒目開學勳章

我地係王錦輝那面都研究緊唔係跟申請次序安排面試呀~~
會不會跟出生日期呢?

原帖由 ilj 於 11-8-17 14:38 發表
咁到底佢係點樣安排人去interview呢,我自己估係跟申請先後咋,所以我想星期6既話,就唔會咁早申請囉,可能9月9先申請.博佢10月8先見~

醒目開學勳章

都未必呀........
可能之前warm up了, 之後表現大勇呢~~

原帖由 chicken 於 11-8-17 14:26 發表
咁就慘啦, 1日走3場, 又趕又攰, 到時表現實 不過趕到都好,  希望唔好撞晒時間啦!

醒目開學勳章

KTS話申請次序同交資料都同面試安排無關呀~~
所以我先估係同出生日期有關呀......
有無人知呀?
原帖由 BB成長期 於 11-8-17 16:26 發表
又有可能是計收資料, so我明天整理就要寄. 希望不撞啦 (我想星期五, 寧願我請假陪阿仔in, 好過撞)

Dear all,
I also the application no. are 13xxx, and pls adv. the interview date is 7 or 8/Oct.,??

其實KTS interview 第一輪面試的流程好快, 同一時間三至五組一齊 interview, 毎組有成15-18人, 所以先後真係唔爭得好多

醒目開學勳章

要等學校安排呀
原帖由 CandiceMaMi 於 11-8-17 18:22 發表
Dear all,
I also the application no. are 13xxx, and pls adv. the interview date is 7 or 8/Oct.,??

醒目開學勳章

是group interview (搶答)還是individual interview?
大約要預多少時間interview?
原帖由 hwm399 於 11-8-17 18:27 發表
其實KTS interview 第一輪面試的流程好快, 同一時間三至五組一齊 interview, 毎組有成15-18人, 所以先後真係唔爭得好多

原帖由 qoo_pooh 於 11-8-18 10:02 發表
是group interview (搶答)還是individual interview?
大約要預多少時間interview?

KTS 第一輪係 individual 見小朋友, 每個小朋友大約見二十至三十分鐘。KTS 安排非常妥善, 由入去至離開 within 一個鐘, 大人同小朋友响禮堂等叫小朋友名, 跟住小朋友一組大約十個入去 interview, 入到去個別見, 家長繼續响禮堂等, 小朋友考完就出嚟, 便可離開。

基本上都係個人面試的.
上年的面試notice寫明叫女孩子不要着裙, 可能有些跳躍活動掛, 這是在離開禮堂後的第一部份,但我個仔講唔到好多在裏面做過乜.
完成Part 1後, 我就見到仔仔經過禮堂, 去到第二個班房, 佢話係做以下嘅嘢:
1. 每個小朋友獲發一張紙, 上面有三幅圖畫, 是一個故事, 小朋友要畫埋個結局
2. 老師逐個小朋友叫來, 着他把整個故事連结局說出來
3. 最後老師問中英數的学術問題 (中文唔算淺)
全組完成個別面見後便一組人離開課室, 返回禮堂, 家長全程在礼堂等, 約45-60分鈡, 流程是暢順的.
完成後仲可以比小朋友在室外草地玩, 我仔仔最鈡意追追逐逐, 所以呢個佢都好開心.
以上是上年面試, 不知今年的形式會否不同

原帖由 hwm399 於 11-8-18 13:30 發表
基本上都係個人面試的.
上年的面試notice寫明叫女孩子不要着裙, 可能有些跳躍活動掛, 這是在離開禮堂後的第一部份,但我個仔講唔到好多在裏面做過乜.
完成Part 1後, 我就見到仔仔經過禮堂, 去到第二個班房, 佢話係做 ...

Many thanks, did your kids are KTS student.

我記得應該係到 second in 先係要求女孩子不要穿裙, 因為 second in 當日係見父母, 但見父母之前, 學校會安排小朋友去做小小運動, 我諗係 test 吓小朋友嘅手腳協調。

我都記得係second in 先要女孩子不要穿裙.但老師見父母時,小朋友坐喺隔離睇書而之前沒有叫做運動, thus唔知點解不要穿裙!!!

不是KTS, 我選了另一間直資.
至於是第一次定第二次面試時叫女孩子唔好着裙, 可能我記錯了 (可能是第二次)
‹ 上一主題|下一主題