用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 王仁曼"學前及幼兒芭蕾課程"good or not? ...
go

王仁曼"學前及幼兒芭蕾課程"good or not? [複製鏈接]

Anyone try 王仁曼"學前及幼兒芭蕾課程", good or not?
   1    0    0    0

其實都係比小朋友玩下跳下,動下手手腳腳
唔係真係芭蕾舞黎的

Agreed with ksenia, but my daughter likes the class very much and always "practice" at home

王仁曼自己有講過,小朋友唔駛咁早學芭蕾舞,一般6,7歲係最好,但如果個家長為左要D考試證書咁就係另一回事.....

我上次晚上走左去九龍灣個間問話我小朋友6歲可唔可以學跳芭蕾舞,佢都話我小朋友大過頭,如果係學跳芭蕾舞的話要在2.5歲開始學,但假如真係學的話可以選擇跳爵士舞咁樣易跳同易學d   wo,所以當時我都即閃走人=.=+

回覆 5# kikihui 的文章

下我女13歲先插入王仁曼都OK喎
依加仲跳緊專業果D班添
佢都係細細個學學下冇跳之後12歲先pick up番
6歲唔遲架lam chun wing都係6,7歲先開始學(王仁曼上報紙果個男仔)
你肯努力同有心就得啦
美國有個女仔13歲先開始學依加17,18歲入左english national ballet

應該咁講
2.5歲學 係可以開始訓練,培訓 到佢地平衡力 對音樂的節奏感 同手腳協調 及靈敏度

但以上講緊個B 自己有一定的專注力 接受力亦好強 加上自己好有興趣 咁再一路學上去就唔難

可是如果個B自己對老師既服從性都唔高 又唔名定性 去學都真係有D浪費

大個D學 5歲幾6歲先學 冇問題 以前個課程根本就係寫俾呢D歲數的 就係因為佢地有一定協調 同專注力 理解到老師教的動作 咁樣老師先有得要求個B 點做好個動作 再跳好D

好可惜而家D 小朋友真係好一般 一來佢地自己投入度唔夠 屋企人又幾保護 令到成個RAD考試準則低哂 老師想做得好D 但係好難!

唔好意思 好似講多左tim! 因為我就係教跳ballet的媽媽!
而jean. W ballet係好好的~ 因為我就係個由細係個到學大的! 我都會俾我D囝囝去返jean.W學~

回覆 7# irislkw 的文章

同意,但依加D老師冇以前咁好了
因為好多好老師自己都出左黎開學校

回覆 9# mimics218 的文章

男仔學係有前途過女仔,因為少男仔
怪係因為我地成日覺得男仔要學打拳女仔要跳舞姐,依加好多男仔都跳舞女仔反而打拳啦,如果小朋友有條件就應該由細個起,好似LAM CHUN WING咁依加有成就了

我都好想比阿仔學ballet﹗

原帖由 ksenia 於 11-8-15 22:47 發表
王仁曼自己有講過,小朋友唔駛咁早學芭蕾舞,一般6,7歲係最好,但如果個家長為左要D考試證書咁就係另一回事.....

回覆 11# ohmygosh 的文章

去啦去啦你呀仔跳得好王仁曼實錫到佢燶!

哈哈.......我自己小學時跳過土風舞﹐參加過校際比賽﹐teenage時又學過一陣modern dance﹔但就係最近至開始正式學芭蕾舞(童年夢想 )﹐0係CCDC﹐好鐘意﹐下個月開始會跳多一日﹐但就會去王仁曼度學 。(因為時間比較arm,同埋想順便去觀察一下 JMW Ballet 那裡的情況。)
我覺得男仔跳ballet好型架﹗同埋係對身體協調/控制﹐紀律﹐毅力等各方面很好的鍛煉。

原帖由 ksenia 於 11-8-20 00:25 發表
去啦去啦你呀仔跳得好王仁曼實錫到佢燶!

原帖由 mimics218 於 11-8-17 20:37 發表
想問男仔學有咩好處?
我見好少男仔學, 同埋好似好怪 ??

男仔學一d都唔怪,我仔就係學緊,由3歲開始學到而家8歲半,越跳越鍾意,佢話大個要做專業舞蹈員。佢晚晚都會拉筋,有時拉到痛到標眼水都要繼續。我認為係好好的訓練,俾佢知道要成功就要唔怕辛苦,要努力。因為佢對芭蕾舞好認真,亦好努力去做,所以老師都係錫到佢燶,仲幫佢上private lesson,教佢課程以外的野。

how about 王仁曼 vs 毛妹? any ideas? Thanks.

原帖由 bbdou 於 11-8-22 09:40 發表

男仔學一d都唔怪,我仔就係學緊,由3歲開始學到而家8歲半,越跳越鍾意,佢話大個要做專業舞蹈員。佢晚晚都會拉筋,有時拉到痛到標眼水都要繼續。我認為係好好的訓練,俾佢知道要成功就要唔怕辛苦,要努力。因為佢對芭蕾舞好認真,亦 ...
‹ 上一主題|下一主題