用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「轉校」恩主教同蒙民偉
go

「轉校」恩主教同蒙民偉 [複製鏈接]

個女讀土瓜灣Ⅹ亞中學,升中三因為Ⅹ亞上大學ge人吾多,今年我決定幫佢搞轉校
本來諗住孔仙洲或者顯理會收
點知呢兩間band2連面試刀冇搵我個女
結果個女傻傻下咁就比恩主教同蒙民偉收左
佢想入恩記多D,因為新高中有中國文學
但係蒙民偉程度比較啱佢,我同爸爸刀比較想佢入蒙民偉,而且呢間近屋企
兩間刀好好,始終band1有番咁上下
大家點睇呢?
   0    0    0    0

吾該各位幫我分析下

恩主教是否大埔那間, 而蒙民偉好似係中文,

恩主教是英中GOOD LA.  而且土瓜灣入大埔都好方便!!
http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

我本身住觀塘,mtr都方便
只係怕小朋友讀書辛苦,始終band3中中的第一名和band1英中的中游人士分分鐘都差成截
蒙記算係一所優秀的中中,但小朋友吾太喜歡

係tai po恩主教

小朋友總以為入左英中就會英文好
事實並非如此

蒙民偉也有英文班, 似乎蒙民偉是不錯的選擇, 起碼近家居, 此校校風不錯, 水平亦不差
我會選蒙民偉, 因為由band 3一下子入band 1英中, 可能會出現十分不適應的情況
但如果你女女堅持恩主教, 便由她決定, 好過到時佢賴你
這兩所學校有沒有以前小學的同學係認識呢?

你住觀塘又會去試恩主教??

無記錯,蒙民偉都升左做英中,我諗讀書上分別唔大,不如選近屋企個間。

我舊同事個囝讀蒙民偉(舊年會考, 成績十分好), 對此校讃不絶口 況且學校啱啱轉英中, 一定會積極唔"馬虎", 確係一個好選擇 !

應該蒙記中三仲係中中
我都識有個朋友個仔入左hku
但係個女……吾生性
成日話入左英中會努力
佢努力就吾會升中入band3啦!
真係揾鬼信佢!

原帖由 lopoto 於 11-8-14 11:41 發表
你住觀塘又會去試恩主教??

無記錯,蒙民偉都升左做英中,我諗讀書上分別唔大,不如選近屋企個間。

D學校係個女自己揾(港九新界都有齊)
我只係同佢去interview,寫信,寄信
小孩子親力親為先會明白好學校吾易入

原帖由 五歲仔 於 11-8-14 10:35 發表
蒙民偉也有英文班, 似乎蒙民偉是不錯的選擇, 起碼近家居, 此校校風不錯, 水平亦不差
我會選蒙民偉, 因為由band 3一下子入band 1英中, 可能會出現十分不適應的情況
但如果你女女堅持恩主教, 便由她決定, 好過到時佢賴 ...

佢D小學同學吾係去左直屬中學就係去德蘭,聖母院(not聖母)
佢呈分試成績係Band3,入吾到直屬中學,去左X亞中學
之後佢D舊同學鼓勵佢轉番Band1
於是未搵學校轉咯

原帖由 yyokc 於 11-8-14 15:42 發表

佢D小學同學吾係去左直屬中學就係去德蘭,聖母院(not聖母)
佢呈分試成績係Band3,入吾到直屬中學,去左X亞中學
之後佢D舊同學鼓勵佢轉番Band1
於是未搵學校轉咯 ...

你住觀唐坐74X去大埔墟都好方便(35MINS).  恩主救都係BAND 1 中的英中, 如果阿女佢自己搵的, 而且佢亦有努力去IN. 我覺得佢都OK的.  你比多D支持佢LA.
http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

聽人講 今年蒙文偉升中五D同學英文唔係好得

原帖由 yph2005 於 11-8-15 01:09 發表
聽人講 今年蒙文偉升中五D同學英文唔係好得

咁大件事?願聞其詳.

其實我好想知道蒙民偉而家係英中, 還是仲係中中呢?

先恭喜亞女咁叻入到恩主教.
我會選恩主教, 因為呢間學校係我讀書嗰陣已經係band 1頭 (本人未結婚家住大埔, 而且係大埔讀書大). 而且相信你女自己考得入去其實都預咗要好努力, 你不妨支持佢, 佢咁大個知自己做緊乜, 做父母既只可以係旁邊支持佢, 你亦可以同佢講 :"如果你自己揀得入去讀, 你要比心機, 父母一定support你."我相信佢聽咗會更加開心同努力既.

既然恩記收你女兒插班,她一定有個人長處.
你應該信任學校,對她的賞識,不應懷疑她的能力
多支持她的決定,
我小兒在這校今年升中三.

原帖由 cckalex 於 11-8-15 22:40 發表
既然恩記收你女兒插班,她一定有個人長處.
你應該信任學校,對她的賞識,不應懷疑她的能力
多支持她的決定,
我小兒在這校今年升中三.

恩主教的功課多不多?
課程深不深?
老師對成績較差的同學會否特別照顧?
畢竟是英中,很擔心。
‹ 上一主題|下一主題