用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band3中學轉band1,吾知入邊間好
go

band3中學轉band1,吾知入邊間好 [複製鏈接]

個女讀土瓜灣Ⅹ亞中學,升中三因為Ⅹ亞上大學ge人吾多,今年我決定幫佢搞轉校
本來諗住孔仙洲或者顯理會收
點知呢兩間band2連面試刀冇搵我個女
結果個女傻傻下咁就比恩主教同蒙民偉收左
佢想入恩記多D,因為新高中有中國文學
但係蒙民偉程度比較啱佢,我同爸爸刀比較想佢入蒙民偉,而且呢間近屋企
兩間刀好好,始終band1有番咁上下
大家點睇呢?
   0    0    0    0

congratulation

原帖由 yyokc 於 11-8-12 20:21 發表
個女讀土瓜灣Ⅹ亞中學,升中三因為Ⅹ亞上大學ge人吾多,今年我決定幫佢搞轉校
本來諗住孔仙洲或者顯理會收
點知呢兩間band2連面試刀冇搵我個女
結果個女傻傻下咁就比恩主教同蒙民偉收左
佢想入恩記多D,因為新高中有中 ...

吾識幫你揀, 但替你高興, 亞女好勁.

個女死都話要入恩記
爸爸就成日都有新睇法,未轉校就話吾好轉;轉左又話中中好,等個女決定入蒙記又話英中有前途,到諗住去恩記嘞又話中中易讀D
我真係冇佢地兩父女乎.

回覆 1# yyokc 的文章

目標係咪睇可唔可以升大學??? 應該唔係睇容唔容易讀來衡量?

由 Band 3 生可以憑自己努力+實力考入 Band 1 英中學校, 仲要囡囡自己去搵學校, 過程絕不簡單 ....... 囡囡又唔係升 F.1, 搵齊兩間學習上將會面對既困難和分析出路, 交由囡囡自行決定吧, 父母應該無限量支持和鼓勵.

恩主教書院 : http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1327&scl_District=local&District=

中華基督教會蒙民偉書院 :
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1162&scl_District=local&District=

或嘗試 PM 請教 khmama, http://forum.edu-kingdom.com/space.php?action=viewpro&uid=153419

原帖由 HY412 於 11-8-15 11:07 發表
目標係咪睇可唔可以升大學??? 應該唔係睇容唔容易讀來衡量?

由 Band 3 生可以憑自己努力+實力考入 Band 1 英中學校, 仲要囡囡自己去搵學校, 過程絕不簡單 ....... 囡囡又唔係升 F.1, 搵齊兩間學習上將會面對既困難 ...

既然亞女咁乖, 可以考到咁好既成績, 我會比佢自己決定, 入間佢鐘意既學校, 等佢多d動力去做好d !!!

Vinston Chan's daughter?
‹ 上一主題|下一主題