用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小學中文科應否要補習
go

小學中文科應否要補習

小朋友中文科成績中下,將升小五,巳幫佢找到個專補中文科老師,好矛盾,好似覺得有無咁樣需要.問過好多朋友,都話睇多d書就得,今年升小五,又擔心不容有失.請各位給些意見.

你擔心其實也是正常的。如果沒有辦法鼓勵他閱讀興趣,找人補習未嘗不是一個辦法。

ok_ko,多謝你的回覆,其實佢巳有閱讀中文書的習慣,但好似未如理想.是否自己過份優慮呢?

原帖由 ok_ko 於 11-8-12 12:13 發表
你擔心其實也是正常的。如果沒有辦法鼓勵他閱讀興趣,找人補習未嘗不是一個辦法。

原帖由 queen65921 於 11-8-12 04:03 發表
小朋友中文科成績中下,將升小五,巳幫佢找到個專補中文科老師,好矛盾,好似覺得有無咁樣需要.問過好多朋友,都話睇多d書就得,今年升小五,又擔心不容有失.請各位給些意見. ...
我仔都係升p5,又係中文較弱,但專補中文科嘅補習老師好難找,我仔係極之唔like睇中文圖書,又唔like補習,惟有叫佢做吓練習,不過佢其它科都ok,所以佢唔想補我都唔勉强,但係因為中文科拉低平均分好多,咁就要試吓補。

原帖由 呀夢 於 11-8-12 13:50 發表
我仔都係升p5,又係中文較弱,但專補中文科嘅補習老師好難找,我仔係極之唔like睇中文圖書,又唔like補習,惟有叫佢做吓練習,不過佢其它科都ok,所以佢唔想補我都唔勉强,但係因為中文科拉低平均分好多,咁就要試吓補。 ...

當年我囝囝同你的case一樣,我都是買些課外給他做,半個學期後,成績都可追回到頭十名。

其實補充練習巳有keep住做,之所以找一個老師希望教導佢多些閱讀,作文和答題的技巧,不過找一個真係有料又教得好的中文老師真係好難.
原帖由 mio8390 於 11-8-12 14:01 發表

當年我囝囝同你的case一樣,我都是買些課外給他做,半個學期後,成績都可追回到頭十名。

如果找老師令你安心些,找吧。

原帖由 queen65921 於 11-8-12 12:18 發表
ok_ko,多謝你的回覆,其實佢巳有閱讀中文書的習慣,但好似未如理想.是否自己過份優慮呢?