用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為女女搬屋,31,34定41校網好d?
go

為女女搬屋,31,34定41校網好d? [複製鏈接]

準備為女女搬屋,
但41校綱d樓好貴budget唔多,好難揀.
大家知唔知31,34&41邊區有多d好既學校?
可以話我知各區有咩學校呢?
thx
   0    0    0    0

小女只得20分

原帖由 otin 於 11-8-11 14:46 發表
小女只得20分

15分+5分=20分,個5分係乜野分?唔係間間學校做得到…咁你要睇下邊間至用到…

謝!
5分天主教

原帖由 sheffield 於 11-8-11 15:05 發表

15分+5分=20分,個5分係乜野分?唔係間間學校做得到…咁你要睇下邊間至用到…

回覆 1# otin 的文章

If you are affordable, net 12 is much better.

如果你有20分,灣仔既聖方濟各同埋聖保祿 (跑馬地個間)應該第一輪自行就可以入到,萬一唔得先再搬.

net 34: 聖羅撒學校; 協恩中學附屬小學; 陳瑞祺(喇沙)小學;農圃道官立小學;馬頭涌官立小學.

net 35: 天神嘉諾撒學校; 黃埔宣道小學; 聖公會奉基千禧小學;聖公會奉基小學;馬頭涌官立小學(紅磡灣)

net 41: 瑪利諾修院學校(小學部);嘉諾撒聖家學校(九龍塘);嘉諾撒聖家學校;拔萃小學;九龍塘天主教華德學校

http://www.chsc.hk/primary/tc/schoollist.asp?District=KLR

如果要搬,我會去net 31或 41…但20分就41機會大d…

唔使搬,用搬屋d錢train 囡囡,到時去晒心水學校叩門,重實際 (真心話,唔係講笑)

原帖由 jojo1234 於 11-8-11 18:08 發表
唔使搬,用搬屋d錢train 囡囡,到時去晒心水學校叩門,重實際 (真心話,唔係講笑)

agree!
唔好太受校網因素左右自己.
小朋友的居住 環境質素也要考慮.
我有朋友為了小朋友租九龍城唐樓....要行樓梯, 又無保安, 樓下又係通霄食店.....果位仲係囡囡添....我會擔心囉....唔計乜設施都無的問題了....

天神岩晒樓主 (但NET 35)
又系天主教,又可以直上ST MARY

回覆 9# jojo1234 的文章

You need to consider the transportation arrangement as well.

20分天神難抽d or ST MARY ?
thx

原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-8-12 09:31 發表
天神岩晒樓主 (但NET 35)
又系天主教,又可以直上ST MARY

HI sheffield ,
net 41機會大過 net 31 ?? 點解呀..唔係maryknoll難抽d??

原帖由 sheffield 於 11-8-11 16:55 發表
如果要搬,我會去net 31或 41…但20分就41機會大d…

謝謝,非常詳細!
可以比埋net 31既好學校?

原帖由 unfair123 於 11-8-11 16:50 發表
net 34: 聖羅撒學校; 協恩中學附屬小學; 陳瑞祺(喇沙)小學;農圃道官立小學;馬頭涌官立小學.

net 35: 天神嘉諾撒學校; 黃埔宣道小學; 聖公會奉基千禧小學;聖公會奉基小學;馬頭涌官立小學(紅磡灣)

net 41: 瑪利諾修院 ...

hi,
20分第一輪自行抽聖保祿可以入到??聖保祿唔都好多人揀?
另外,如果唔在聖保祿讀幼稚園機會係咪好細?(有冇關係架?)

原帖由 ggoo 於 11-8-11 16:29 發表
如果你有20分,灣仔既聖方濟各同埋聖保祿 (跑馬地個間)應該第一輪自行就可以入到,萬一唔得先再搬.

醒目開學勳章

原帖由 BB成長期 於 11-8-12 10:08 發表
agree 2, 搬家租樓, 一年生一年死約, 以平平0地計起碼要12萬 (留意我以計一個月平過1萬, 因租樓要給地產費用的)
你好彩有多5分, 以我自己計阿仔得15分, 所以我沒有考慮搬, 因搬了也未必抽到, 不如用12萬去讀資校/私 ...

其實付錢讀直資/私校是可以負擔的, 但有個心結係始終覺得心儀的津校比大部份直資/私校好, 呢個係一個難題, 仲未過到自己個關

醒目開學勳章

ggoo 是講緊聖保祿天主教小學唔係聖保祿學校(小學部)呀

原帖由 otin 於 11-8-12 10:29 發表
hi,

醒目開學勳章

原帖由 otin 於 11-8-12 10:29 發表
hi,

跑馬地個間聖保祿同銅鑼灣間幼稚園係無關係的, 銅鑼灣個間聖保祿無得抽獎的
‹ 上一主題|下一主題