用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

小一面試一問. [複製鏈接]

大家好:睇番之前有關面試既情況,有提到家長要填份問卷,想問問大家份問卷內容係中文還是英文?除了填問卷還會in家長嗎?今日收到信,女兒被安排8月25日面試,小朋友又會點in法?希望有媽媽或爸爸可分享.
   2    0    0    0

回覆 1# mlca1314 的文章

我仔仔上年都有interview,聽佢講話係幾個小朋友(不過唔知佢係咪一舊雲 )一齊入去一個課室度,有畫畫,老師有問問題(有用中英文問),而爹地媽咪就坐喺個hall度等,其間有份問卷要填,大約5-6題,問題大致都係問點解要揀呢間學校,最記得就係問您會有啲mud野貢獻???(當時我真係好想答係 )

謝謝您的回覆!最後你的孩子被錄取嗎?呢間係第一間面試所以我都有D緊張.

原帖由 mlca1314 於 11-8-12 21:11 發表
謝謝您的回覆!最後你的孩子被錄取嗎?呢間係第一間面試所以我都有D緊張.

ok!將會讀G1

原帖由 Samuel_Jackie 於 11-8-12 16:50 發表
我仔仔上年都有interview,聽佢講話係幾個小朋友(不過唔知佢係咪一舊雲 )一齊入去一個課室度,有畫畫,老師有問問題(有用中英文問),而爹地媽咪就坐喺個hall度等,其間有份問卷要填,大約5-6題,問題大致都係問點 ...

原帖由 Samuel_Jackie 於 11-8-12 22:32 發表

ok!將會讀G1

真羨慕你,而我既大女出年才讀小一,有排捱

原帖由 mlca1314 於 11-8-15 17:53 發表

真羨慕你,而我既大女出年才讀小一,有排捱

都係差一年啫,千祈唔好用個「捱」字,諗吓開心嘅時刻,日子好快過!
^~^

我記得我做份問卷咗成50分鐘.....

回覆 1# edwinho123 的文章

Ha ha......

醒目開學勳章

回覆 1# Samuel_Jackie 的文章

我都想知是否同一日見家長架??面試內容問d乜野問題架??請分享.

其實份問卷係問乜架.

超過六十分鐘添~~~
當日只有我和頑皮仔去面試,造做吓份卷頑皮仔已完成面試,但仍未作完,真要命~~~要做卷又要顧住頑皮仔,恐怕他嘈吵+胡亂跑跳。
最好做定功課或作定文,再或者二位大人+一位考生。
原帖由 edwinho123 於 11-8-15 22:45 發表
我記得我做份問卷咗成50分鐘.....

請問下星期的面試, 是否只見小孩, 家長做問卷only.  成功的才有 2nd in., 到時才in. 家長??

淨係小朋友面試,家長做問卷。
一組一組掛隊去面試,約四十分鐘。

以上年的經驗+校長在簡介會講;未必有2nd面試,個案係一)一次ok唔洗再見;直等到收信才知。二)有得2nd見係5/5波的考生或一些特別處理(如有兄或姊在學校就讀)。

這樣的方式都不錯,唔需要去學校咁多次,減輕家長的壓力,唔係淨報考一或二間學校嘛,平均每間學校都要去2至3次以上,有d學校唔止添,淨面試都要去2/3次,等待每次見的日期又久,睇質素?睇誠意?
真係長久戰,家長們努力+油。

candy sweet18:謝謝你的分享,我禽日打電話到學校問,對方回覆今年未知家長使吾使填問卷.有時覺得D學校份問卷都幾無謂,問人點解搵呢間學校?梗係講D擦鞋嘢架la.咁你既小朋友係呢間讀嗎?小朋友番得開心嗎?

mlcal1314
唔駛客氣~~~
係囉!!!可能見家長得閒,比D"世藝"填吓嘢+打發D時間,真係會唔會睇?
頑皮仔九月才上學,希望適應小一生活及唔好懶散。
原帖由 mlca1314 於 11-8-19 16:45 發表
candy sweet18:謝謝你的分享,我禽日打電話到學校問,對方回覆今年未知家長使吾使填問卷.有時覺得D學校份問卷都幾無謂,問人點解搵呢間學校?梗係講D擦鞋嘢架la.咁你既小朋友係呢間讀嗎?小朋友番得開心嗎? ...

唔好意思, 想問下要等幾耐先有result信收o架?  thanks

根據上年,大約在九月下旬開始會收到通知至十月三日最後通知,當日過了3號還未收到通知,致電WKF問結果.
去面試當日,應告知那日收結果.

thanks ah, candysweet18

‹ 上一主題|下一主題