用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華有3000人報名
樓主: 無氣同你講
go

英華有3000人報名 [複製鏈接]

我囝囝今年才k1, 不過我已經在看小一選校了, 才知道英華好像愈來愈出名!
當初target這間是因為近近地, 再睇好多關於佢ge資料, 校長的教學理念同我兩公婆好似, 覺得這會是適合小兒讀的小學呢!
希望幾年後有機會入讀吧!

原帖由 peterba 於 11-8-9 03:48 發表
边間人數有2000,3000抑或5000去報名又如何呢?
到時面試時撞口撞面又咪係呢班仔,個個都報10間8間喇.
前面醒果百幾人最後咪同時手執幾間係手.
其餘咪似去書展,年尾花市趁熱鬧咁出返泥…..回家等多兩三個月,等前面”精 ...

都唔係既, 我就懶啦, 只會再幫仔報男拔, 英華, 或者加多間smc就算啦

醒目開學勳章

你諗住報邊幾間學校呀? 睇下大家心水同不同
要唔要考慮埋細妹呀?
男仔其實都唔係太多選擇,
競爭好大呀 .......
大家努力呀........

原帖由 BB成長期 於 11-8-9 16:58 發表
在你未覆時, 我再慢慢找.......真的找到了, 而你又reply了我. thanks.  
我同你discuss了幾次, 亦pm了幾次, 希望第時有機會阿仔同你阿仔在同一學校見.....
...

平學費又確實係多人報佢既因素之一.

原帖由 BB成長期 於 11-8-9 13:29 發表
其實有高因素是 - 學費問題.........YW 千幾元, 另外兩間是4千幾元以上的.

我有個朋友..佢呀仔今年收咗 , 9月讀小一..

會問佢面試情況..再同你哋分享..

2 次面試..一次小朋友..另一次 in 家長

英華平靚正, 有質素, 只係要視乎學校同家長教育理念是否配合!
原帖由 babybear 於 11-8-10 12:23 發表
平學費又確實係多人報佢既因素之一.

sorry, post deleted

我個小朋友當年就着恤衫西褲皮鞋, 儘量斯斯文文(有D似見工樣), 當時都有其他小朋友着T-shirt同牛仔褲, 整潔就係最基本呢!
原帖由 小雞組 於 11-8-11 09:57 發表
請問INTERVIEW時男仔要穿西裝?,聽到上年In咖家長講,我覺得好誇呀!係味真㗎!

TSL 收得的, 有些會同時有英华或男拔offer, 正路都會放棄TSL, 所以六月時都會撹第二輪interview, 不過就麻烦在要由頭玩過.
有好少數叻仔英华又收, 男拔又收(有人揀英华放棄男拔, 有人相反), 但兩間的waiting list已經可以填滿, 無需六月時撹第二輪收生

YW和DB的Interview取向不同. 各自收不同的小朋友, 相撞的機會越来越少.

请问有甚麽大不同呢?

原帖由 MonMumMum 於 11-8-11 11:00 發表
YW和DB的Interview取向不同. 各自收不同的小朋友, 相撞的機會越来越少.

簽名被屏蔽

一個考IQ,verbal skills, 一個考學術,校長眼缘。

原帖由 kikispider 於 11-8-11 23:27 發表
Sorry that I don't agree.  Since most of my friend got both offers from those 2 schools

s

If you have visited this forum for few years, you will find that the cases mentioned in BK dropped significantly.

1間愛醒目有少少佻皮,1間愛叻仔斯文,但亦有不少男孩同時獲得2間offer.至於鍾愛咩纇型,真係要校長先知。

请问两间都用英文interview吗?
原帖由 kkhon 於 11-8-11 23:54 發表
1間愛醒目有少少佻皮,1間愛叻仔斯文,但亦有不少男孩同時獲得2間offer.至於鍾愛咩纇型,真係要校長先知。

可以著西褲恤衫,但係千祈唔好整件"披"上去啦.好少人咁做,會好怪相架.同埋8,9月都仲好熱,雖然上到禮堂同入班房都有冷氣,但係要先響有蓋操場等,佢地著得唔舒服,成身汗,會影響表現架.

原帖由 小雞組 於 11-8-11 09:57 發表
請問INTERVIEW時男仔要穿西裝?,聽到上年In咖家長講,我覺得好誇呀!係味真㗎!
http://era-central.blogspot.com/
‹ 上一主題|下一主題