用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華有3000人報名
樓主: 無氣同你講
go

英華有3000人報名 [複製鏈接]

其實所謂的"新"和"名"并不能用來作為評價一間學校的標準。Harvard名氣大,歷史悠久。但它係今年嘅大學排行榜卻比Williams college同Amherst college排行低。呢兩間U比Harvard遲百幾年開校,學校資源亦無咁豐富。但係就憑藉對學生最重要的標準分別排名第一同第四位。所以,係呢個forum,我要講一句"加油啊!英華!"。

王國長老

原帖由 sytw 於 11-8-20 00:50 發表
乙之熊掌甲之砒霜,其實覺得間學校好既咪報囉,唔鍾意就唔好報囉,點解要搞到辯論比賽咁呢?

agree, 冇必要criticise第二間學校既.

我覺得YW家長不需要回應不友善的留言。

友善和中立的討論我們是樂於參與的,但無聊的我就懶得浪費自己時間!

學校好與不好不需我們自己說,如果不好在自由市場裡就不能立足了!自己市場是不會說謊!

對於質疑YW實力的外人,我們更加無須理會。當他們的孩子有機會入讀而又有本事名列前茅才批評學校實力"不外如是"都未遲吧!否則,一切都是毫無事實根據的……廢話。

小兒近曰暑假活動重遇已插班旺角男校之校友,但在班上多次重申自己學校之名氣,其他成員是Qx.STxx'國際學校等等,引來其它人圍攻其後消失!其實那學生學術水平並不出色,但氣勢不成正比引來惡果,從校風看來不外如是,起碼連尊重別人的常識也欠缺!

每個家長都有自己心儀的學校排名,無謂去同人拗邊間比邊間好.

其實讀到邊間學校都好講緣分.恨到都要睇同自己(個仔)夾唔夾,勉強無幸福.

我都想個仔入到英華
但絕對唔係因為佢係名校
而係, 我鍾意佢真係一間會有意識地照顧男仔需要的學校, 真係想學生學會work hard, play hard!
這也正是我想個仔訓練出來的性格

我尤其欣賞英華到今天仍堅持數學和常識, 科學係用母語教, 這才是真係為小朋友好

點解一定要入一間人人都稱道的名校?
而把名校定義為只係成績好, 學生拎好多獎的學校?

做家長, 你幫細路揀學校, 究竟係為左小朋友好, 定係為左自己的面子?

如果BK有Like鍵,我一定會"讚"的。:)
原帖由 莎莎莉莉 於 11-9-8 17:59 發表
我都想個仔入到英華
但絕對唔係因為佢係名校
而係, 我鍾意佢真係一間會有意識地照顧男仔需要的學校, 真係想學生學會work hard, play hard!

我尤其欣賞英華到今天仍堅持數學和常識,  ...

Which ranking are you referring to? Actually Harvard and Williams/Amherst are in two different categories. According to the US News rankings, Harvard's still No. 1 in the National University Ranings, while Williams and Amherst are at the top of the Liberal Arts College rankings.

原帖由 shannonchan 於 11-8-21 12:02 發表
其實所謂的"新"和"名"并不能用來作為評價一間學校的標準。Harvard名氣大,歷史悠久。但它係今年嘅大學排行榜卻比Williams college同Amherst college排行低。呢兩間U比Harvard遲百幾年開校,學校資源亦無咁豐富。但係就憑藉對 ...

我都想個仔入到英華
但絕對唔係因為佢係名校

絕對同意!我囝囝都係今年其中一個申請者,我都想佢入到!

我都想個仔入到英華
但絕對唔係因為佢係名校

小兒在生日那天見林校長,真係一個特別的曰子!

係就好,相信呢個原因係冇分加

原帖由 W_ngan2006 於 11-9-9 13:34 發表
小兒在生日那天見林校長,真係一個特別的曰子!

我個仔都係生日那天見林校長

有無人試過'與校長的約會'改期呢?  但又擔心好似好無誠意甘.
‹ 上一主題|下一主題