用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好 ...
樓主: cecilia_cms
go

有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好? [複製鏈接]

比諾, 三千五蚊全日,可以延展到7點先湊放學. 全日班4:30-6:00放學, 所以4:30打都係玩同唱遊, 有英文同普通話; 延展就5點零食埋飯; 唱英文歌國語歌都冇問題, 不過唔好諗住應對得.
德寶, 國際班五千幾蚊, 本地班唔知, 4:30放學, 在職家長時間未必啱.除非有工人湊或者屋企人幫手.

唔係啊,不過都係TKO區

唔係啊,不過都係TKO區

原帖由 teresa_timothy 於 11-8-13 23:53 發表
我大女0810, 兩年前叝pn, 報左新都城翠茵、綠茵、德寶、藍田迦南、朗思,同埋學之園。當中迦南同朗思1st round唔收細b,我收到朗思信有interview, 但竟然係去in waiting list, 因為已經收曬大b。翠茵同綠茵基本上交表就 ...

hello, teresa_timothy, 記唔記得我呀, 我囡囡又係讀返lh既k1, 你個囡係咪都係k1b 如果係就可以做同學仔啦

teresa_timothy,恭喜你做對了選擇呢,比著我,都會在學之園和翠茵之間揀學之園呢,但其實學之園既學費都幾貴呢,你小朋友讀咗一年,你覺得係米物有所值呢?我囡係1005B,首選係學之園,將會報埋翠茵做後備,另外仲會報藍田朗思,同試下報Keen Mind....我都想知你既小朋友係米坐校車番學?介唔介意講下佢住邊度?

Chichibb, 我當然記得你。你上年問我揀唔揀LH好。不過我女女同你女女都唔同班。今年我冇揀英普,所以入K1A, 又做唔到同學。係呢,你女女搭校車定自己湊番學?

原帖由 tedghost 於 11-8-15 11:06 發表
自己帶返學定坐校車?

Tedghost, 我女女搭校車,因為仲有個細要照顧,所以冇人可以湊女女番學。so far搭左一年都滿意校車,間唔中去接放學都見學生放學上校車好有秩序,老師同校車aunties好小心拖住小朋友上車,我女女不時都話好鍾意校車個auntie. 不過如果唔放心搭校車,除非有康城住戶証搭shuttle行領都lobby,否則真係日曬雨淋,k1小朋友都可以行,不過對pn小朋友真係吃力。領都出面條路好多人放狗,有時d狗唔帶口罩,都幾驚。不過我間唔中先湊女番放學,都好enjoy同女女行番學既呢段路,可以傾下計唱下歌。

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-15 14:43 發表
teresa_timothy,恭喜你做對了選擇呢,比著我,都會在學之園和翠茵之間揀學之園呢,但其實學之園既學費都幾貴呢,你小朋友讀咗一年,你覺得係米物有所值呢?我囡係1005B,首選係學之園,將會報埋翠茵做後備,另外仲會報藍田朗 ...

TKO_NANA, 我覺得上年的學費冇白俾先至決定俾女女原校升讀K1. 我最欣賞學校選用LETTERLAND教英文. 女女好鍾意LETTERLAND, 番左一年, 由A-Z都識唱, 仲好鍾意英文. 出面去上一個LETTERLAND COURSE都好貴, 所以啲學費都O係晒度. 其次佢啲教材都係SCHOOL BASED, 例如每星期派既中文字咭, 同埋中、英文故事書, 故事既主角係學之園既學生, 俾女女有一個親切既感覺,唔會俾人覺得學校求其搵啲坊間既教材就算。學校同家長的溝通都好密切,例如女女上堂啲相會上載到網上俾家長dl, 讓我知道女女o係學校做乜、學乜,好多時我對住啲相問佢學校既野,佢又同我介紹佢既同學仔,好開心。學校又安排觀課,機會難能可貴。
我女女搭校車,家住調景嶺。當初都擔心LH LP Campus係新校好會亂, 不過so far so good, 同埋始終佢有三間有經驗既校舍, 好多野都已經settled, 最麻煩都係地點既問題而已。

多謝你寶貴的資料,teresa_timothy,難怪咁多人選讀LH啦,也加強了我對佢哋既了解同信心....我住怡心園嫁,因為我係工作mama,如果考到LH,都想比囡囡坐校車番學....

我想問學之園有無全日ga??

我之前的post有提過,康城學之園是無全日,只有上/下午班,學之園只有一個校舍是有全日班,我無記錯應該係紅磡果間吧?

原帖由 tedghost 於 11-8-15 15:56 發表

其實LH學費真係幾貴, 我有2個供, 所以我1516, 因為自己唔識pth, 失左好多機會, 唔想小朋友同我一樣, 但供2個又怕吃力, 我個目標只係派位好少少嘅津小, 所以更加1516 ...

Tedghost, 我遲d都要供兩個,都驚好吃力。真係要量力而為。可能諗不儲下錢,俾小朋友讀間好d既小學,畢竟小學對小朋友來講比幼稚園重要。

原帖由 tedghost 於 11-8-15 16:06 發表

佢有幾多架校車?

teghost,我唔清楚有幾多部車,不過我接放學都見過起碼三部

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-15 15:50 發表
多謝你寶貴的資料,teresa_timothy,難怪咁多人選讀LH啦,也加強了我對佢哋既了解同信心....我住怡心園嫁,因為我係工作mama,如果考到LH,都想比囡囡坐校車番學.... ...

TKO_NANA,你去過LH LP campus未?最好去視察下環境睇下係咪合適,有d人話條入康城大路好多泥頭車,小朋友搭校車危險;有d人驚聞到臭味(但so far我都未聞過)

大家有冇唸過報北角D pn班?

‹ 上一主題|下一主題