用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat
樓主: max1116
go

SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat [複製鏈接]

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-14 02:12 發表

係預習"湊"女,千祈唔好郁手"打"女呀,哈哈 !!

ok, "湊"女, 多謝指正, 不過有時都比佢激到好想打佢架:;pppp:

今早囡囡唔肯起身, 唔肯刷牙, 唔肯vv, 只係大喊話唔要返學, 搞咗好耐好耐, 差不多遲到咁滯...沿途係車上間唔中又眼濕濕話唔返學....行到 regal hotel 已經開始喊...喊到上 classroom 都唔收聲.
放學時, 老師同 Daddy 講囡囡喊了一陣就收聲, 不過就成日都叫"爸爸...爸爸..."無專心上堂, 叫爸爸密到有d煩    叫我哋返屋企都佢講吓道理....各位, 有無人可以指點吓迷津, 點教囡囡好

原帖由 max1116 於 11-8-12 17:19 發表

小朋友會好快忘記的。遲些佢會講在學校很開心、仲會認得好多同組的同學仔添 ~
下個星期一全校開學,到時就超級熱鬧了!

醒目開學勳章

原帖由 bbgrass 於 11-8-15 15:01 發表
今早囡囡唔肯起身, 唔肯刷牙, 唔肯vv, 只係大喊話唔要返學, 搞咗好耐好耐, 差不多遲到咁滯...沿途係車上間唔中又眼濕濕話唔返學....行到 regal hotel 已經開始喊...喊到上 classroom 都唔收聲.
放學時, 老師同 Daddy ...

話比佢知掛住爸爸唔駛叫,摸下個心心,爸爸就知啦,我就係咁同個女講

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-14 01:30 發表

雖然我玩咗單反已有好幾年,不過一直都有留意M4/3機,好似"女朋友1、2、3號";個人唔太喜歡 Panasonic 相機(電視就鍾意佢夠耐用),因為ISO調高時,Noise大到難以接受(可能我喜歡影夜景快拍o卦);其實如果要喺黑暗環境下(唔方便 ...

其實唔想買單反,太重了,我地太懶,遲吓仲要兩個細路,如果攞埋單返,哇,太重了!有冇唔好咁重又可以捕捉小朋友郁嘅選擇呢?sorry我知我好貪心!

bbgrass, 我同囡囡講,唔喊就叻叻,放學食餅餅:)
同埋同佢傾時用d攪笑形式,e.g.囡囡叫我陪佢入班房,我話媽咪daddy肥呀,入咗班房就無位比小朋友玩,咁佢又好開心咁話媽咪daddy肥呀,唔入得!

今日本來好happy, 因為囡囡完全無喊!
但放學後發燒,明天返唔到學了!

原帖由 hellohellomami 於 11-8-13 19:31 發表
呀女返左一星期學 今晨4:00am發高燒 可能係第一個N1病的同學 好在醫生話一兩曰會退 呀女哭了四日又病了
好可憐 係唔係唔好咁早比佢返學?

hellohellomami,
唔好諗返轉頭la, 囡囡好快適應!

係啦, hellohellomami, 我都有留意你囡囡d相, can see her improving day after day.  Dont upset yourself la!!
原帖由 dadabb2009 於 11-8-15 23:05 發表

hellohellomami,
唔好諗返轉頭la, 囡囡好快適應!

Good Idea!!  Thanks for sharing, let me try this out too!
原帖由 jl118 於 11-8-15 18:30 發表

話比佢知掛住爸爸唔駛叫,摸下個心心,爸爸就知啦,我就係咁同個女講

wahhahaha...Mammy Daddy 肥...好明顯你哋都唔係肥, 用落我老公都啱d
原帖由 dadabb2009 於 11-8-15 22:55 發表
bbgrass, 我同囡囡講,唔喊就叻叻,放學食餅餅:)
同埋同佢傾時用d攪笑形式,e.g.囡囡叫我陪佢入班房,我話媽咪daddy肥呀,入咗班房就無位比小朋友玩,咁佢又好開心咁話媽咪daddy肥呀,唔入得! ...

今曰我跟一位主任因爲囡囡的午睡問題傾左一陣 在短短的時間已感受到那位主任的專業 對小朋友的關愛 對我這些新手父母的包容和諒解 囡囡有幸在這優秀的還境下成長是一種福氣 可全心全義把囡囡交托
Thanks so much!

開咗學之後呢度咁靜....

原帖由 dadabb2009 於 11-8-19 16:09 發表

細女仲有D情緒化,只好慢慢來調節。跟住湊埋大女。忙到嘔

原帖由 max1116 於 11-8-19 22:22 發表

我見到你都有眼睇, 拖一個抱一個, 再攞住d被舖上樓梯

最衰自身難保, 如果唔係都可以幫下你.

細女咁快起學校瞓? 我見n1聽日都要返學

世上只有媽媽好~~

見max咁頻撲, 真係'鄧'佢辛苦!
妹妹快啲全日就好了, 但好似仲要多一個week至係喎...呵??

貢獻勳章

原帖由 aralelo 於 11-8-20 01:49 發表
世上只有媽媽好~~

見max咁頻撲, 真係'鄧'佢辛苦!
妹妹快啲全日就好了, 但好似仲要多一個week至係喎...呵??

2 個已經係算少,難為有 D 3個、4個、甚至 .......
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 11-8-19 22:22 發表

呢份"新工"真係唔易做,加油呀 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 dadabb2009 於 11-8-19 16:09 發表

其實每年都係咁,有 D 時間會比較靜,有 D 時間又會比較嘈 !!

貢獻勳章

原帖由 hellohellomami 於 11-8-17 22:24 發表
今曰我跟一位主任因爲囡囡的午睡問題傾左一陣 在短短的時間已感受到那位主任的專業 對小朋友的關愛 對我這些新手父母的包容和諒解 囡囡有幸在這優秀的還境下成長是一種福氣 可全心全義把囡囡交托
Thanks so much! ...

雖然我都係完全同意,但係學校方面主張"家校合一",所以妳都要努力,加油呀 !!

貢獻勳章

原帖由 dadabb2009 於 11-8-15 22:46 發表

其實唔想買單反,太重了,我地太懶,遲吓仲要兩個細路,如果攞埋單返,哇,太重了!有冇唔好咁重又可以捕捉小朋友郁嘅選擇呢?sorry我知我好貪心! ...

其實近年都有 D 專為女仕而設嘅單反,比以前真係輕咗好多 !!
‹ 上一主題|下一主題