用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat
樓主: max1116
go

SPN for 2011 Parents Chat CHAT chat [複製鏈接]

原帖由 max1116 於 11-8-19 22:22 發表

細女仲有D情緒化,只好慢慢來調節。跟住湊埋大女。忙到嘔

加油呀!

我呢兩星期都好辛苦!陪囡囡返學加返半日工,倦極,又要陀住個,仲要囡囡又病,好彩老公好幫手,其實佢叫我抖吓等佢自己湊囡囡返學,但係我唔想miss呢d咁寶貴嘅moments, 見住囡囡返學,進步,好感動!雖然佢已經無喊,但仲未識enjoy, 期待見佢enjoy校園生活!

回覆 1# dadabb2009 的文章

你講得啱,呢段開學時期真係好寶貴,無得"倒帶",幾辛苦都要陪阿女返學,見證佢嘅成長!

原帖由 aralelo 於 11-8-20 01:49 發表
世上只有媽媽好~~

見max咁頻撲, 真係'鄧'佢辛苦!
妹妹快啲全日就好了, 但好似仲要多一個week至係喎...呵??

我尋日見到攞晒被舖, 唔通係家姐既?

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-20 03:32 發表

2 個已經係算少,難為有 D 3個、4個、甚至 .......

4個  全部都起spn? 咪一年一個? 學費都夠供樓有餘

不過我班都有同學有妹妹起n1.

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-20 03:49 發表

其實近年都有 D 專為女仕而設嘅單反,比以前真係輕咗好多 !!

有乜好介紹?

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-8-20 12:35 發表
你講得啱,呢段開學時期真係好寶貴,無得"倒帶",幾辛苦都要陪阿女返學,見證佢嘅成長!

x 2

最辛苦係第一日返學, 一個人大熱天時帶個女返學, 行幾層樓梯再陪上堂. 之後攞住一大堆文具, 薄, file又要去接放學, 再送佢返屋企. 原本諗住下畫返工, 但都真係攰到返唔到. 每日同佢返學, 由第一日我走佢喊, 到佢開始對學校有d歸屬感, 見到隔離舖掛住校服會指住話係聖保祿幼兒園, 乜都值返晒.

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-20 03:34 發表

呢份"新工"真係唔易做,加油呀 !!

咪講笑! 真係輕咗2磅啊 ~

原帖由 323 於 11-8-20 00:52 發表

我見到你都有眼睇, 拖一個抱一個, 再攞住d被舖上樓梯

唉 ~~~~~~~~~ 果個傻婆就係我

原帖由 aralelo 於 11-8-20 01:49 發表
世上只有媽媽好~~

見max咁頻撲, 真係'鄧'佢辛苦!
妹妹快啲全日就好了, 但好似仲要多一個week至係喎...呵??

快架喇 ! 下星期中啦 ~ 亞妹依家仲差瞓覺果關咋 ~ 前2次係喊到攰先至瞓到,真係好陰功 (但瞓醒之後就成個生猛哂)

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-20 03:43 發表

雖然我都係完全同意,但係學校方面主張"家校合一",所以妳都要努力,加油呀 !!

家長們都要全情投入啊

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-20 03:49 發表

其實近年都有 D 專為女仕而設嘅單反,比以前真係輕咗好多 !!

未知我果部D5100算唔算呢 ?!

上個Fri 我八八卦卦去A班望吓你阿女,
見佢一早排好隊好輕鬆咁跟住音樂左搖右擺等做早操; 佢無意中擰轉面見到我好驚訝咁, 仲眼定定呆咗添,
可能佢心諗 : [点解Auntie會喺度架呢??]
嚇到我即刻示意佢擰返轉去老師方向, 好攪笑~~

原帖由 323 於 11-8-20 22:48 發表

x 2

最辛苦係第一日返學, 一個人大熱天時帶個女返學, 行幾層樓梯再陪上堂. 之後攞住一大堆文具, 薄, file又要去接放學, 再送佢返屋企. 原本諗住下畫返工, 但都真係攰到返唔到. 每日同佢返學, 由第一日我走佢喊,  ...

貢獻勳章

原帖由 323 於 11-8-20 22:39 發表

4個  全部都起spn? 咪一年一個? 學費都夠供樓有餘

不過我班都有同學有妹妹起n1.

妳有冇留意 SPN 都有好多 "阿 Sa 同 阿 Gil" ??

我曾經見過有 D 家長,佢哋辛苦到連自己小朋友嘅"老表們"都湊埋,犀利o卦 ??
[img]http://forum.baby-kingdom.

原帖由 max1116 於 11-8-21 00:27 發表

咪講笑! 真係輕咗2磅啊 ~

唔洗錢減肥, 又可以親子, 低呀

原帖由 max1116 於 11-8-21 00:35 發表

快架喇 ! 下星期中啦 ~ 亞妹依家仲差瞓覺果關咋 ~ 前2次係喊到攰先至瞓到,真係好陰功 (但瞓醒之後就成個生猛哂)

e, 咁點解d被要每日拎返學校唔留底? 咁你就唔洗咁辛苦啦. 家姐果陣係咪都係喊到攰先瞓?

[quote]原帖由 aralelo 於 11-8-21 01:35 發表
上個Fri 我八八卦卦去A班望吓你阿女,
見佢一早排好隊好輕鬆咁跟住音樂左搖右擺等做早操; 佢無意中擰轉面見到我好驚訝咁, 仲眼定定呆咗添,
可能佢心諗 : [点解Auntie會喺度架呢??]

e, 佢肯做早操拿? 星期五我都好遲先走, 唔見你既? 第一日返學早操時間佢呆左咁企起到, 郁都唔肯郁呀, 多謝你話比我知

so far我同c6都覺得spn好過舊校好多, 真係要多謝你地!

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-8-21 05:52 發表

妳有冇留意 SPN 都有好多 "阿 Sa 同 阿 Gil" ??

我曾經見過有 D 家長,佢哋辛苦到連自己小朋友嘅"老表們"都湊埋,犀利o卦 ??

oh, 我真係唔知, 因為每日淨係叫大小姐上樓梯上快d都已經叫到無氣, 上到課室又掛住留意佢, 無見到d"阿Sa阿嬌"tim. 湊埋老表又真係唔奇, 我覺得spn既家長就算唔係親戚都好互相幫忙

醒目開學勳章

原帖由 323 於 11-8-21 10:12 發表

oh, 我真係唔知, 因為每日淨係叫大小姐上樓梯上快d都已經叫到無氣, 上到課室又掛住留意佢, 無見到d"阿Sa阿嬌"tim. 湊埋老表又真係唔奇, 我覺得spn既家長就算唔係親戚都好互相幫忙 ...

我真係叫過其他家長幫手接埋阿女,老師比我的反應是習以為常

哎呀~~你多謝了好多次啦, 其實都唔關我兩公婆事,
係你哋自己既努力同付出黎架!

FRI 我企到被人趕至走, max話見你剛剛離開之嘛, 其實我未見到佢哋做早操, 只係get ready姐, 但就見你阿女一早巳準備就緒, 鬆容不迫咁之嘛!!

原帖由 323 於 11-8-21 10:09 發表
e, 佢肯做早操拿? 星期五我都好遲先走, 唔見你既? 第一日返學早操時間佢呆左咁企起到,
郁都唔肯郁呀, 多謝你話比我知, so far我同c6都覺得spn好過舊校好多, 真係要多謝你地!

‹ 上一主題|下一主題