用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入日本幼稚園定普通幼稚園好?媽媽們請入黎比D意見我! ...
樓主: abouttttt
go

入日本幼稚園定普通幼稚園好?媽媽們請入黎比D意見我! [複製鏈接]

其實我都知日本d幼稚園返學就係玩,因為我以前o係日本住o個時都係去幫我老公家姐接佢個仔放學,真係玩到唔捨得走,返到屋企食少少野又話要出去同d朋友仔去公園玩
我都好佩服d日本mama成日整咁多卡通便當,你問我的話,我覺得始終最後都係食落肚整咁靚做乜ar?
所以我以前同老公,bb去旅行極其量都係整下onikini同埋八爪魚腸仔呢d...hahaha!!!
其實我諗你個仔大個一定係食腦o個d黎,最緊要佢可以將佢ge小聰明用o係適當既地方咁就得la!
原帖由 Harubi 於 11-8-20 12:05 發表
揀左就好, 最緊要個選擇係對小朋友最好!

不過可以話你知, 讀日本幼稚園嘅小朋友每一日返學校就係玩, 由頭玩到落尾, 我個仔到宜家都未開始寫字認字, 就如文盲一樣, kaka. 不過論玩佢就真係專家, 一個膠袋一張紙都可 ...

我其實仲有諗過中學掉佢去外國浸下咸水tim ga~hahaha!所以我地兩公婆依家好努力搵錢...我其實有個fd,佢男朋友都係日本人,係細細個就o係外國長大,大個又入左amway做,成日呢度飛o個度飛,留o係日本既時間可以話係少之有少!所以佢ge英文真係十分流利,日文就比一般日本人遜色d囉!我就係想我仔仔大個d英文勁到可以rap,咁我就真係好自豪
原帖由 panbaby 於 11-8-24 11:13 發表
'最緊要係英文talk得' - 你老公呢句好有智慧!

事實上, 在香港學二文三語是比較有優勢的, 姑勿論學得十分出色與否, 但某個程度上都是可以掌握的.  我覺得無論將來返日本與否, 入讀主流對學二文三語有幫助. 假設:

1) ...

回覆 39# abouttttt 的文章

有同事的親戚,媽媽是日本人,每年暑假便到日本上小學。
‹ 上一主題|下一主題