用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 零用錢
樓主: FFE
go

零用錢 [複製鏈接]

原帖由 A-Mum 於 11-8-22 05:52 發表
阿仔:P2,  阿女:K2
唔好笑!  

?ib_____DpMvk2z3o

上面個調味箱係阿仔阿女一人一個,儲錢用嘅。
每星期$ ...

This is such a good saving method for our reference!

小一開始就比。

每星期十蚊, 如果唔見左鉛筆/間尺/刷膠, 就要用呢d錢黎同我買返。其他錢我唔理佢點洗。好似今個暑假佢儲左年幾既錢, 打算去camp的(今年升小三)。
另外,學校成日有d叫人捐款的通告, 我都叫佢自己決定的, 佢要捐幾多, 自己羅錢出黎, 我見到佢捐幾多, 我會跟佢捐返一樣咁多。佢唔捐的話, 我都唔會捐的。

同埋, 哥哥要幫呀妹補習, 每星期額外可得5蚊...唔夠最底工資

Silvia,

Good method! Let me try try as well!:loveliness:

原帖由 silvia_ng 於 11-8-24 16:20 發表
小一開始就比。

每星期十蚊, 如果唔見左鉛筆/間尺/刷膠, 就要用呢d錢黎同我買返。其他錢我唔理佢點洗。好似今個暑假佢儲左年幾既錢, 打算去camp的(今年升小三)。
另外,學校成日有d叫人捐款的通告, 我都叫佢自己決定 ...

超正的方法!!!!!!!!
原帖由 silvia_ng 於 11-8-24 16:20 發表
小一開始就比。

另外,學校成日有d叫人捐款的通告, 我都叫佢自己決定 ...

簽名被屏蔽

小一開始就比。

A-Mum,

我覺得你的心思好好呀,借得參考!

siliva_ng,

你所用的方法的確唔錯,等小朋友無咁容易遺失物品,又會幫助有需要的人,同埋識得教妹妹,豈碼佢知道教人的感受!

多謝兩位的分享!

攪笑,我都要學下

quote]原帖由 A-Mum 於 11-8-22 13:52 發表
阿仔:P2,  阿女:K2
唔好笑!  

?ib_____DpMvk2z3o

上面個調味箱係阿仔阿女一人一個,儲錢用嘅。
每星期$ ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題