用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無媽咪讀LAW呀?
樓主: milkylok
go

有無媽咪讀LAW呀? [複製鏈接]

我而家讀緊POLY SPEED果個LONDON U LLB YR1, 我之前已經讀左兩年HKU SPACE diploma in legal studies, 而家仔仔兩歲幾, 我可以話俾你聽呢個過程係好辛苦, 初時會想放棄, 但慢慢習慣左個生活模式就可以好暢順, 萬事起頭難, 但趁後生! 你一定唔會後悔的! 加油!

難得你有與趣, 真係唔好浪費

我已報讀HKUspace的Legal Cert + Diploma Prof Stream(fast track),16個月完成,請問有無mami讀過,可否分享心得?

心得:

上堂留心, 課外時間勤看書和案例. 每科各topics 要融會貫通, 別妄想試題只屬單一topic  

考試前十天開始閉關, 唔返工, 狂記案例. 考試一刻, 認清問題!

以上是我讀degree時候的情況. 不知道幫到你沒有.

引用:心得:上堂留心,+課外時間勤看書和案例.+每

原帖由 torunpoland 於 12-03-12 發表
心得:

上堂留心, 課外時間勤看書和案例. 每科各topics 要融會貫通, 別妄想試題只屬單一topic  
果然是
我去年year 1 真的閉關,讀書從未如此辛苦過!有幸過關!

今年五月考試又快來了,好緊張,因為我覺得我記憶力又再下降了...希望今年再次順出關,升讀year 3!

回覆:有無媽咪讀LAW呀?

多謝分享,感激不盡,只是越來越緊張,放低書包已經有一段時間,而且依家有兩個女兒,真的很擔心,不過我會努力嘅

我當年在生B之前讀完, 我每天花兩小時, 考試不須要特別準備, 那兩小時是- 早上開工前半小時, 吃飯半小時, 晚飯後一小時,要有恆心, 我成績也不錯。

回覆:cherubic 的帖子

會盡力跟足你的溫書時間表,希望考試時輕鬆啲另請問assignment難唔難做?

我當年讀的是HKU Space的課程, 沒有功課。

我都想問下HKUS SPACE既DIP IN LEGAL STUDIES.........
有幾INTENSIVE, 我見9月開課, 我都有一個女女, 我冇工人, 放工仲要湊女...
但好想繼續進修.

見到有一個Dip in Legal Studies, 有一個叫, Dip in Law Preparation.... 有咩分別, 應該點揀?

回覆:BabyMemory 的帖子

我報讀的就喺Dip in Legal Studies, 不過喺四月尾開學,可以快啲讀完,遲啲同你分享吓

回覆:yuichingmama 的帖子

開咗學啦,可能因為暫時課程仲未太深,依家還可以應付到,不過六月尾就要交功課,到時就:;pppp:

回覆:有無媽咪讀LAW呀?

我已完成DLS and LLB。llb 考試前一個月閉關才能順利過度。

回覆:tigercrabxo 的帖子

回復 milkylok 的帖子

not really.

Dear mama, just would like to know more information about law degrees. I have an undergraduate degree (Non-Law). If I want to have a lawyer qualifcation, should i go to LLB from HKU? However, I know that you need to take an exam before you can practise? I know that there is JD course too. I just wonder how the route be look like.

回復 mamaokasan 的帖子

You need to do PCLL for practising.

Thansk Cherubic. In order to do PCLL, where can I take the course? (ie by taking JD, or can do LLB from Unveristy of London at Space?

回覆:mamaokasan 的帖子

話咁快個Cert in Legal Studies 仲有兩個禮拜就讀完啦,11月考試,合格既就可以1月讀Dip

‹ 上一主題|下一主題