用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考試鋼琴伴奏一問
go

考試鋼琴伴奏一問

請問如果考皇家試需要鋼琴伴奏,要提早多少時間找人,考試之前一般需要夾多少次呢? 收費如何?

My girls are flute learners (Grade 4 and Grade 6 respectively), they have piano accompaniment lessons (once a week) for 1-2 months before the exam.
The piano accompaniment lessons fee are the same with their flute lessons at their music center (ie: Grade 4 flute lessons: $1,200 per month, then flute+piano accompaniment=$2,400 per month).
Teacher will inform you when your child needs piano accompaniment lessons (before exam), music centers uauslly provide you teachers, you don't need to find by your own.
Hope it helps.

簽名被屏蔽

何以不是老 師指定給你聯系!
她/他應是最清楚所需的時間。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 2# ilovethiscow 的帖子

而家的老師大部分都唔教aural,等伴奏教。

3-4級,2次,每次半個鐘?
我覺得太少了,除非小朋友特別叻。。。。

我個仔剛考完5級,上了7堂伴奏,是我自己要求加堂的,最終阿仔攞Distinction,我覺得個伴奏功不可沒,俾多兩三堂伴奏,小朋友信心都大些!
wbmom

原帖由 ilovethiscow 於 11-8-3 22:32 發表
3-4級的話...夾 2 次, 每次 半小時乜都夠啦...

aural 的話.. 叫返clarinet 老師教就得啦...

唔洗再搵老師嘛... 又唔係8級aural

如果5級以下,除非本身自己都掂,否則起碼要3-4次阿,有時佢地連入都唔識入~_~

原帖由 hinhinmami 於 11-8-3 17:38 發表
請問如果考皇家試需要鋼琴伴奏,要提早多少時間找人,考試之前一般需要夾多少次呢? 收費如何?

盡快搵老師LOCK左個期先,如果第一次,我多數約佢地早D夾先,講真,大家都要磨合同睇下夾唔夾,家長如覺得個伴奏唔o岩心水,都仲有時間搵過個,如個學生本身唔掂,個伴奏亦可有時間同佢加練,約左第一次,之後就可以因應需要再練多2-3堂不等

多謝各位提點,我要立刻行動了;)

原帖由 ilovethiscow 於 11-8-4 14:52 發表
我想問... 大家搵伴奏夾琴 時 是否 樂器老師不會在?????

如果不在場的話... 當然 4 5 次先夠... =.=

因為根本無人指導嘛...

我唔介意跟學生去佢老師度上堂,但好多時未必夾得到