用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問有無超細仔(即12月出生)成功考入直資/私校小學? ...
樓主: anniema1225
go

想問有無超細仔(即12月出生)成功考入直資/私校小學? [複製鏈接]

學校唔揀細, 因為年齡細入學在六年的表現多數不會好得去邊(當然有例外, 不過真係例外) 如果多數都係唔掂的話, 學校當然唔會揀細仔, 除非無得揀.

同意...我女11月k2時都好後悔唔遲一年先讀...但阿女超like番幼稚園...呢間幼稚園唔可以repeat一年...所以照升...呢2年都有比練習同課外活動阿女...今年阿女升小一...我覺得佢係適應到的...係唯一唔好處細女/仔選私小/直資學生真係差d囉...要入好私小/直資真係好睇細仔/女天份...面試年紀都仲好細...大仔面試會好d囉...不過我個女都有2間私小收左....

原帖由 Hihiha 於 11-8-5 05:24 發表
無疑細仔細女在小學頭三年會較為蝕底,但應在小四開始拉平。我反對的是某些學校一刀切的不收細仔,不管他的表現如何。是否大仔一定"讀書好D、成就大D",似乎又不一定。我身邊不乏讀書叻、成就大的朋友在讀書時是細仔細女。我 ...

如果間小學有幾千人報考,而都被取錄嗰d細B,佢哋都應該係超班同越級挑戰.
原帖由 talknwrite 於 11-8-5 13:35 發表
學校唔揀細, 因為年齡細入學在六年的表現多數不會好得去邊(當然有例外, 不過真係例外) 如果多數都係唔掂的話, 學校當然唔會揀細仔, 除非無得揀.

拿數學作比喻:同一個小朋友,7歲時學除數的掌握會唔會好過6歲時學呢?
考小學更嚴重,我小孩8月時第一次IN,跟1月In時根本是两個人。
運動好D自然信心大D,看成長CURVE就知道影晌有多大。
随便GOOGLE一下就看到很多關于這問题的RESEARCH。
以上不適合超聰明,有特異功能的小朋友。

我個仔重要係12尾出世添. 見佢精靈, 咪俾佢正常時間入k1. 而家又要擔心多次.

唔收細仔, 就係歧視嗎?
我們應該相信, 小學係要收佢地覺得合適的人.
合適與否, 同小朋友係咪已掌握了基本能力有關
表面精唔精靈, 同佢係乜有咁既能力, 係兩回事

There are many professional who were
超細仔. One could barely tell the different between the 大仔 or 超細仔 after P2. And every child is different ,don;t label them as 大仔 or 超細仔.

原帖由 pluto_yuen 於 11-8-7 21:35 發表
There are many professional who were
超細仔. One could barely tell the different between the 大仔 or 超細仔 after P2. And every child is different ,don;t label them as 大仔 or 超細仔.

依家有話細仔一定唔叻咩?
只係普遍地, 家長都可能要辛苦D啫.
肯付出, 又點會無收穫, 仲要個細路肯配合.
好多研究證明係唔應該太早俾小朋友入學.
只係D人係都唔肯承認呢D係事實.
係, 統計遇統計, 每人個別情況唔同,
信咪聽囉.

掌握了"基本能力", 同樣不代表學校會收, 可能自己覺得有的"基本能力"唔match學校對"基本能力"的definition呢~

原帖由 莎莎莉莉 於 11-8-7 18:58 發表
唔收細仔, 就係歧視嗎?
我們應該相信, 小學係要收佢地覺得合適的人.
合適與否, 同小朋友係咪已掌握了基本能力有關
表面精唔精靈, 同佢係乜有咁既能力, 係兩回事 ...

太早既是幾多歲?

原帖由 莎莎莉莉 於 11-8-7 23:11 發表
好多研究證明係唔應該太早俾小朋友入學.
...

原帖由 ok_ko 於 11-8-9 09:45 發表
太早既是幾多歲?

一般研究係建議小朋友足三歲才入學讀書的

原帖由 kat0318 於 11-8-8 23:04 發表
掌握了"基本能力", 同樣不代表學校會收, 可能自己覺得有的"基本能力"唔match學校對"基本能力"的definition呢~

所以 interview同入唔入到間學校, 真係看緣份啦
但我都想仔仔讀得自信和開心
尤其係男仔, 發展係比女仔慢d
我個仔由做細仔變做大仔
完全判若兩人
所以, 我還是支持小朋友做大仔

May I know when did you let your son to repeat? Thx!

原帖由 莎莎莉莉 於 11-8-10 08:53 發表

所以 interview同入唔入到間學校, 真係看緣份啦
但我都想仔仔讀得自信和開心
尤其係男仔, 發展係比女仔慢d
我個仔由做細仔變做大仔
完全判若兩人
所以, 我還是支持小朋友做大仔 ...

原帖由 twinsstar1 於 11-8-10 14:26 發表
May I know when did you let your son to repeat? Thx!

K1就repeaat, 轉校, 改讀全日制
好好彩, 佢跟得好好
完全同做細仔讀k1時係兩個人
有自信, 上課可以跟到足
所以老師都好錫佢, 俾唔少機會佢發揮
我唔係要佢入名校, 我只希望佢在廿年的讀書生涯, 可以有一個好的開始, 繼而自信地走完求學的路, 做一個樂觀積極的人.
‹ 上一主題|下一主題