用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 邊D出名幼稚園要入教?
go

邊D出名幼稚園要入教? [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

應該無~
恐龍家

應該無~

其實幼稚園係無規定要有信仰先會收, 反而小學派位就會因為信仰問題, 而多左5分(呢5分對派位來說都好重要)...

不過, 若果你揀果間係天主教幼稚園, 咁佢地填FORM時應該都會有一攔係問個小朋友的宗教係咩, 若果小朋友係天主教, 咁或多或少係會加左印象分囉...收佢的機會無形中係大左架~

至於入教方法, 基督教我唔太清楚, 因為我係天主教徒...
而天主教係必須父或母事旦一 方係教友, 咁小朋友才可以接受「嬰兒領洗」, 所以, 若果你想幫小朋友領洗, 首先係要父或者母, 事旦一個去讀慕道班, 讀一年半左右, 然後就可以領洗, 到父或母領左洗後, 小朋友便隨即可以受洗(但有年齡限制, 好似係5歲以下, 呢個我唔太記得..)

唔係wor, 好似話如果你未生之前父母領洗左, 個bb 先可以領洗, 如果出左世後, 父母先領洗, 個小朋友都要上主日學甘上下既班後先可以領洗???

吾好為加分而受洗啦, 一世的承諾來的, 不可兒嬉.

曾經聽過遲啲有機會會取消宗教分!

其實浸左係米有cert 證明

天主教入面, 若果父或母本身係教徒, 咁小朋友一出世已經可以領洗, 我自己同埋我D仔女都係咁既CASE (我成個家族都係天主教的...) 但若果仔女出世後, 父或母先去領洗, 只要佢地一領左洗, 咁小朋友已可以即刻領洗, 但必須係5歲以下...(定係4歲以下...)

我身邊便有不少朋友, 是在復活節領洗, 然後小朋友隨即在同年領埋洗...不過大人領洗, 要先上一個為期一年半的慕道班, 有些堂區會有功課, 有些多些, 有些少些, 但其實主要都係聖經分享, 唔會好大壓力.....除非本身好抗拒信主, 否則都應該無咩問題的....

不過話說回來, 雖然為左讀書而入教, 呢個「目的」好似唔太好, 但我又真係見過有人因為咁, 而變了誠的教徒~~ 大家加油啊~~

a difficult decision to take
‹ 上一主題|下一主題