用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 談幼稚園 St.Caterine vs 蘇浙 點選好
go

St.Caterine vs 蘇浙 點選好

各位媽媽,

阿女嚟緊9月升K1, St.Catherine pm 同 蘇浙幼稚園收佢am班, 好想問下各位媽咪, 你地會點選擇?

St.cat 出名同英文好d, 但係蘇浙有大機會一條龍直升其小學, 起碼有個back up.

真係好煩惱, 唔知點選擇好...
煩惱各位比小小意見.... 十萬分感謝!!

其實蘇浙D英文好唔好?
D數學又好唔好?

原帖由 LA_BB 於 11-8-1 13:39 發表
各位媽媽,

阿女嚟緊9月升K1, St.Catherine pm 同 蘇浙幼稚園收佢am班, 好想問下各位媽咪, 你地會點選擇?

St.cat 出名同英文好d, 但係蘇浙有大機會一條龍直升其小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw. ...

choose the one near your home.

睇你想上乜小學
如果鈡意直上蘇淅小學的, 就不用再諗啦, 你亦可以唔駛煩, 開開心心過呢三年幼稚園生活.
但如果你唔係諗住上蘇小的話, 想考其他直資私校, 就應揀St Cat. 因為全天候國語環境, 對於小学面試普遍用廣東話反而是負累, Group Interview 時參與性及反應無咁流暢.
雖然普通話真係好重要, 但放心吧, 去到小学好多已經用普通話授中文課, 長大後新一代的普通話溝通不會差. 如果你想小朋友的普通話行先人一步, 家裏電视應該播普通話, 及於k2安排一些普通話拼音課程, 要學正統的普通話, 一定要識拼音.
但在幼稚園, 是學習團體互動, 想舖路考小學, 還是傳统的幼稚園好

回復 1# hwm399 的帖子

不是比較兩間幼稚園的深淺程度/ 教學模式, 而是考慮在報考小一, 面對Group interview時, 面對一個陌生場合已經有壓力, 要小朋友在一個廣東話的面試環境下, 如果平時上學是全英普, 無疑是给自己小朋友多一個難關.
記得只有St Stephen 及另一間名校可選擇 interview 語言, 有Group Interview 為第一輪面試的, 多用廣東話.
當然, 如果樓主一心要入蘇小, 當然入蘇淅

今日已經是8月3日,仲hold 住兩間 dream school 的學位,請樓主盡快作決定!

回復 2# hwm399 的帖子

我就見過SC英普班的小女孩, 真係唔肯講廣東話, 最後佢父母幫佢轉校, 當時有培正, 蘇淅選擇, 最後揀咗培正, 話想学好啲中文, repeat K1, 浪費咗一年

回復 1# hwm399 的帖子

樓主決定未?

It is always my dream to be able to have my kid go to a one dragon school.
If I were you, definitely KCS.

最後唔知你揀左邊間呢? 我同事2個小朋友都係讀蘇浙嘅, 其中一個小朋友入學時連廣東話/國語都唔識, 但大果個升K3, 細果個升K1, 佢地2個英文, 國語都好好, 廣東話都好流利, 冇問題WOR~

如果我係你, 我會CONCERN 2樣野, 第一, 邊間近, 因為2間都係好學校.  如果地區唔係問題, 就要諗下你想小朋友條路點行.  係咪想入間好小學? 如果係, 蘇浙乎合你要求嗎? 如果乎合, 就應該揀蘇浙 (雖然唔係直升, 但機會高好多). 如果唔乎合, 就真係揀間近嘅算啦~

2間d 家長取向都唔同, 點會有得比較

ST CATHERINE 好似係九龍, 蘇淅係港島, 如果你本身住九龍, 梗係揀番九龍 la, 點解要個bb 咁辛苦坐車呢! 同埋兩間教學性質好唔同, 其實唔應該咁樣比較!

如果打算有小學做backup (佢既幼稚園係咪一定直上?) 就一定揀蘇浙.

st. cat 始終係要靠運到! 除非小朋友有特異技能, 如果唔係, 小學面試, 除左靠表現外, 仲有幾成都係要靠運氣.

原帖由 bobo101^*^ 於 11-9-12 11:53 發表
ST CATHERINE 好似係九龍, 蘇淅係港島, 如果你本身住九龍, 梗係揀番九龍 la, 點解要個bb 咁辛苦坐車呢! 同埋兩間教學性質好唔同, 其實唔應該咁樣比較!

蘇浙唔係直升架,一樣要考,無話會收幾多%架。但可能有優先囉

你住HK定九龍架?