用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖毌無玷聖心書院BAND 1尾?
樓主: MMChan
go

聖毌無玷聖心書院BAND 1尾? [複製鏈接]

其實你唔洗咁angry , 我都係將我朋友既事實寫出尼,khmama and pineapple 可唔可以將你地所知既寫出尼跟大家分式下.
SORRY TINGMUM 你小朋友係咪讀緊聖心中學,如果係就要同你講聲SORRY ,因為你可能會覺得我係度扁底呢間學校.

唔好意思我係講緊 yanyanmummy 既小朋友係咪聖心中 唔係 tingmum

原帖由 YSKMUMMY 於 11-8-4 12:30 發表
其實你唔洗咁angry , 我都係將我朋友既事實寫出尼,khmama and pineapple 可唔可以將你地所知既寫出尼跟大家分式下.
SORRY TINGMUM 你小朋友係咪讀緊聖心中學,如果係就要同你講聲SORRY ,因為你可能會覺得我係度扁底呢 ...

回復 21# YSKMUMMY 的帖子

YSKMUMMY,

我小朋友唔係讀聖心, 佢入左另一間第一志願.  不過因為聖心係天主教學校, 所以選校時我曾很努力去搵聖心的資料.  我覺得你朋友第5入到聖心, 叫好彩, 但都係有咁o既機會, 但相信佢不是band 2頭而是band 1 尾. 有時老師講banding會含蓄些, 把所有band1尾都叫band 2 頭, 怕學生太博.  

沙田區d家長選校的確少人選聖心. 你去明報通識網可以睇到自行入表人數比其他英中少好多. 當然這不是代表學校唔好, 而是沙田太多好英中, band 1家長心頭高會選top d 的.  而band 1 尾 又好多走去選 得勝同榮之或好中中,  我街坊幾個band 1生 都去選band two hit 學校因為媽咪怕英中佢地會跟得辛苦. e.g. 個friend個仔考全班第2, 全級10幾, 選黃鳳婷, 另一位是band one 中, 去家姐學校陳楷.  我想講band 2好學校原來真係好hit下. 反而聖心呢d真係 在band 1 裹算高不成低不就, band 1生少人選佢, 而band 2生又怕自己入唔到, 是被不少家長忽略去填第一自願的一間學校.

聖心的talk我去了幾年, 在talk裹可以feel到佢地好eager多人填佢地, 好似意思係只要你係band 1就應該入到架啦! 去過talk的人應該會知.

個人見解, 實話實說, 不認同的jm請包涵!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 TINGMUM 於 11-8-4 13:59 發表

沙田區d家長選校的確少人選聖心. 你去明報通識網可以睇到自行入表人數比其他英中少好多. 當然這不是代表學校唔好, 而是沙田太多好英中, band 1家長心頭高會選top d 的.  而band 1 尾 又好多走去選 得勝同榮之或好中中,  反而聖心呢d真係 在band 1 裹算高不成低不就, band 1生少人選佢, 而band 2生又怕自己入唔到, 是被不少家長忽略去填第一自願的一間學校.

聖心的talk我去了幾年, 在talk裹可以feel到佢地好eager多人填佢地, 好似意思係只要你係band 1就應該入到架啦! 去過talk的人應該會知..

完全同意.

如果係band 1生,
都應該入左頭4個band 2選擇喎.????

ting mum 真係好多謝你將所知所聞既事實寫出尼,如果唔係d家長會覺得我好似係度踩緊呢間學校.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 YSKMUMMY 於 11-8-4 13:32 發表
唔好意思我係講緊 yanyanmummy 既小朋友係咪聖心中 唔係 tingmum

以我所知..兩位都不是,
她們都是有話直說,
大家都相信你所講的,
只不過奇怪教育局的派位結果.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 YSKMUMMY 於 11-8-4 14:16 發表
ting mum 真係好多謝你將所知所聞既事實寫出尼,如果唔係d家長會覺得我好似係度踩緊呢間學校.

可否讓我們知道1-4選擇的學校.

真係有可能:

band 1 --唔揀佢

band 2 --唔敢揀

所以有好多位....band 2排第5都入到..真係有可能...

謝謝你! 所以這個派位機制真的很令人摸不著頭腦. BUT anyway 大家都係討論事件 , 大家都希望找到一間好既學校比小朋友 .

當然可以寫出黎同大家講下啦!
1. 基督
2. 胡中
3. 馬崇
如果無記錯第4係樂善堂楊葛小琳中學

原帖由 ZZdaphne 於 11-8-4 14:34 發表

可否讓我們知道1-4選擇的學校.

真係有可能:

band 1 --唔揀佢

band 2 --唔敢揀

所以有好多位....band 2排第5都入到..真係有可能...

就算當1至3都多人選, band1冇理由入唔到第4小琳架?
即係你個friend小朋友真係band 2?
咁肯定一樣野就係,
band one 生將聖心排好後,
都派到聖心之前的志願,
所以有位比band 2,
而band 2生又少人填佢係頭,
所以你個friend中左???

你個friend真好彩,
呢間都唔淺, 入到都會讀得幾辛苦呀!!!

原帖由 YSKMUMMY 於 11-8-4 15:11 發表
1. 基督
2. 胡中
3. 馬崇

TINGMUM 無錯呀! 你既見解係老師和家長所想的,
有經驗既家長都係同你講同一番說話.

原帖由 TINGMUM 於 11-8-4 15:22 發表
就算當1至3都多人選, band1冇理由入唔到第4小琳架?
即係你個friend小朋友真係band 2?
咁肯定一樣野就係,
band one 生將聖心排好後,
都派到聖心之前的志願,
所以有位比band 2,
而band 2生又少人填佢係頭,
所以你個fr ...

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 YSKMUMMY 於 11-8-4 15:11 發表
1. 基督
2. 胡中
3. 馬崇

我冇小朋友讀聖心,不過對於沙田升中派位都可算熟悉~
基督好難第一吾中,馬崇我識有小朋友band 3都派到wo~
不過可能你果個係特別例子瓜~~

你應該唔係太熟悉沙田中中,基督唔中大有人在,你識得既人入左所以你覺得容易入,而你話band 3 都入左馬崇,原理同band two 入左 聖心一樣.

原帖由 yanyan-mummy 於 11-8-4 16:39 發表

我冇小朋友讀聖心,不過對於沙田升中派位都可算熟悉~
基督好難第一吾中,馬崇我識有小朋友band 3都派到wo~
不過可能你果個係特別例子瓜~~

醒目開學勳章 王國長老

YSKMUMMY

多謝你的分享, 好特別的事件啊....

其實都唔係好奇怪啫, 以前都有家長BAND2生派第7志願入咗間BAND1英中啦. 根據我既分析, 小朋友一定唔係BAND1生, 如果唔係乙部第一志願已經入咗. 我估有可能佢係甲部抽入聖心, 因為BAND1生連乙部都少人選, 甲部更加唔會填. 假如屬實, 都係一個好消息, 沙田既BAND2生可以搏下.
如果唔係, 就係O的BAND1家長太保守, 個個一早填BAND2, 結果真正既BAND2生入唔到1-4志願既BAND2學校. 入到第5志願咁啱有位.

唔好客氣,我都係希望想入英中既人可以參考一下呢個列子.
原帖由 ZZdaphne 於 11-8-4 17:12 發表
YSKMUMMY

多謝你的分享, 好特別的事件啊....

無錯呀! 老師係話佢一定係band two 架,仲有我要更正第3自願係聖若瑟,第4先至係馬崇
原帖由 khmama 於 11-8-4 21:17 發表
其實都唔係好奇怪啫, 以前都有家長BAND2生派第7志願入咗間BAND1英中啦. 根據我既分析, 小朋友一定唔係BAND1生, 如果唔係乙部第一志願已經入咗. 我估有可能佢係甲部抽入聖心, 因為BAND1生連乙部都少人選, 甲部更加唔 ...

我想講一些事實給大家分享........
CASE 1 >
band two 生,讀沙田一間呂小 , 自行揀呂中 , 沙循 . 自行甲部和乙部都是呂中和沙循, 派左第二志願是聖心 .

CASE 2 >
BAND ONE 生 , 自行是曾記和呂中 . 父母堅信 BAND 生 似終會派 BAND ONE 英中, 頭 7 間係英中 ,  只知頭一, 二是曾記 , 呂中 ( 沙循 , 培英 , 蘇浙 , 林漢光 , 郭得勝 排名不知先後 ) 到 第 8 是寫上聖心, 因鄭榮之因為大圍區 , 無填上  . 果然派左 聖心 , 記住係 NO. 8.

CASE 3 >
BAND 2 生跟上一位BAND ONE 生是同校 , 自行是 林漢光 和 ( 忘記了, 但肯定不是聖心 , 因為一心上高一線 ) , 結果派左第一志願聖心啦.

CASE 4 >
識一位 媽媽跟我說 , 她替亞仔填上統一第一志願是 聖約瑟, 第二是聖心 ,結果去左聖約瑟 .

我覺得在沙田區上 , 基本上 BAND ONE 唔會填上 聖心 , 就算要填也填郭得勝.  固在統一派位有學額多 ,也給 BAND TWO 生派左去了  . 如果說 BAND TWO 生排第 4, 5也排中 , 一點 也不覺得奇怪 . 因為 BAND TWO 的己升呢的中中,  真的辦得好好,  總好過一些 學校10 幾年黎, 都係原步踏上 , 不進則退的好好多 .

有時 BAND TWO 生未必派得到亞正屬的 BANDING 學校 .

你估果真的會排得到去胡忠 ,基督  陳震夏 ,馬崇嫁咩????運數唔夠就唔夠 , 分分鐘去到 BAND THREE 的學校 , 所以..   唉 .......

當年大仔 BAND ONE , 去到 NO. 8 志願 .....

1. 基督
2. 胡中
3. 馬崇

我個仔味係 BAND 2  , 排位都好似咁上下 .
1------- 胡忠
2 ------- 陳震廈
3 ------- 基督
4 -------- 馮黃鳳亭
幾個 BAND TWO 同學派第左一志願是胡忠 ,  佢地在自行時 , 只得一個在自行有揀胡忠 , 因為有家長講 , 胡忠寫到要求好似收 BAND ONE 生 一樣咁高 . 所以自行無揀 , 相信都係統一派去多.
有 2, 3 個女生填第二志願 , 都去左基督, 我個仔叫左唔係咁好運, 去唔到頭三志願 .  BUT 其實係沙田和馬鞍山的 BAND TWO 學校來講  , 好多都差不多 . 你話填人地間中中第三 , 四志願, 其實係佢地小學果網附近  , 人地家長係第一, 二志願 呢 !!!  好似我個仔 派左 馮黃鳳亭, 原來好多主風 , 沙循的 BAND TWO 生係 佢地第一志願的 ........

另題外話 , 撞到一街坊 , 佢果仔是沙循  , 應是BAND THREE 學生 ,  派左朱敬文 , 反而在叩門時, 基督收左佢果仔  , 我都好愕然 , .....

‹ 上一主題|下一主題