用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地介唔介意小朋友讀12年男校?
樓主: renielo
go

你地介唔介意小朋友讀12年男校? [複製鏈接]

原帖由 elmolly 於 11-7-31 14:37 發表
我契仔今年小一升小二, 讀男女校, 同女同學傾電話已經問人: do you love me
He may still ask his mates the same question even if he is studying in a boys' school.

我認為不是只看男校. 而是一間什麼男校. 如果男拔或喇沙有位給家長. 家長又是否一定因為介意男校而會一口拒絕呢? 假設問題其實可能很難作答. 現在可能說介意男校. 列出很多缺點. 讀男女校發展會平衡點等等. 但如果真的有位. 家長又會將所有缺點忘記了 ?

如果個仔將來入到英華(我們的target!), 讀足12年我又覺得冇問題喎, 我有睇佢校長ge訪問, 我覺得講得好啱呀, 男女大不同嘛, 佢有考慮到男同女唔同ge需要, 好似一星期加到3堂PE咁, 放哂班仔d電等佢地可以專心上堂, 幾有point呀, 佢d理念好好呀, 同我兩公婆d教學理念又近, 所以都希望入到!
至於識唔識同女仔相處, 唔關係咪單性學校事ge, 我個仔而家幼稚園都係男女架, 但問佢同邊個最fd, 咪又係男仔, 但佢又好enjoy同d女同學玩架喎, 多d課外活動咪得囉! 我自己都係女校架啦, 出到社會咪又係識同男仔相處!

原帖由 elmolly 於 11-7-31 14:37 發表
我契仔今年小一升小二, 讀男女校, 同女同學傾電話已經問人: do you love me
問佢嗰個係男同學先使驚!

i perfer男女校

Agree!我識三個家長,一個老師,一個男校三個女校都婚姻正常,又有一至三個小朋友,性取向真係個人問題。

現在沒『三步不出閨門』了,而且對學校的期望不是放在『與異性相處』這課題吧。

反而基於『男女大不同』,讀齋校,可性格盡放啦。

現代社會讀單性學校都不會產生什麼問題,不要忘記我們孩子有大量課外活動或者英文班畫班之類,不會真的像我們那個年代的日常生活那麼單性!

原帖由 MW9919 於 11-8-1 15:10 發表
Agree!我識三個家長,一個老師,一個男校三個女校都婚姻正常,又有一至三個小朋友,性取向真係個人問題。

咪係, 我係女校出身, 依家D同學一個二個都拖男帶女.

我都識幾個係讀女校出身, 佢地都十分正常, 而且無證據顯示齋校專出同性戀, 此外可以透過興趣班等, 接觸到異性, 根本唔擔心會有唔識同異性相處既問題出現.

讀男女校心理發展會好似平衡d wor.....始終嚮一個正常社會係有男有女ga ma!

我C6 讀左15 年男校,佢話如果有仔,都唔希望佢再讀男校,因為太枯燥。而且佢話男校D 男仔喺學校係可以玩得好恐怖。不過,佢又想D 女入女校,因為唔想佢地太早拍拖。

但係,據C6 個表妹講 (升中四),反而佢D 讀女校既小學同學全部都已經拍過好多次拖,D 男朋友全部都係補習社識返嚟,但父母唔知。而同佢一齊讀男女校既同學就冇乜拍拖。可能因為女校冇男生,令到佢地更加渴望拍拖。

我會叫佢,如果有得揀,千祈唔好十幾年都讀男校。

我認為男校問題不是太大, 反而女校危機重重. 女仔本來就特別小氣, 在一個全女校的環境, 更容易幾個人一堆, 挑撥離間. 認識幾個女校畢業生, 都不想該自己女兒讀女校.

回覆 34# Freshment 的文章

可能因為女校冇男生,令到佢地更加渴望拍拖。

同意!我所認識的中學時讀女校的朋友對異性的渴求比較強烈, 正所謂無咗男人唔得咁(即使人到中年)。

我個女讀女校, 我個仔讀男校, 我暫時都吾見有咩社交上問題, 可能因為佢地都有參加課外活動, 還有同其他朋友D仔仔女女, 表兄弟姊妹玩. 當然, 如果諗住只係小朋友返學同只留係屋企, 甘我就吾知喇....當然又要視乎小朋友性格喇(內向or外向).

而家D小朋友甘早熟, 讀Boys or Girls school未必吾好!!!

醒目開學勳章

我鐘意男校, 因為小學時候女仔比男仔學習能力較高, 所以男仔同女仔一齊讀會冇咁好,
到左中學更加鐘意男校, 要知道家下d女仔係幾咁主動.....男校至小唔駛担心佢唔聽書淨係望住d女仔......
再者, 男仔冇女仔咁鐘意比較, 而且男仔由細玩到大o個種兄弟情好正!!
所以我鐘意阿仔讀男校

其實真係好睇個人性格, 本人讀了8年女校到中學時讀男女校,見到d男仔好似見鬼咁, 原因係本人性格內向,係學校身邊既係女仔, d親戚又係表妹,堂妹之類,很怕同男仔交往. 而家輪到我個仔,我都曾經好擔心及問過好多人,好唔好俾佢讀齋校, 我都知道讀齋校係有2種極端性格, 得出既結果係可以係第二方面(課外活動)平衡番佢就得架喇
‹ 上一主題|下一主題