用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 請問有無黎自KV升上SFA既家長呢?
go

請問有無黎自KV升上SFA既家長呢?

呀女讀緊KV, 想幫佢試下考SFA, 依家只係幫呀女係出面學下英文同普通話~ 唔知夠唔夠? 有無經驗家長可以SHARE 下~ THANKS
三個人, 一 條心 :-)

原帖由 onelokgor 於 11-7-26 14:29 發表
呀女讀緊KV, 想幫佢試下考SFA, 依家只係幫呀女係出面學下英文同普通話~ 唔知夠唔夠? 有無經驗家長可以SHARE 下~ THANKS

Hi Onelokgor,
唔使擔心, KV教嘅巳足夠應付到SFA的面試.  你囡囡如果平時已可以handle KV的課業好嘅話, 就唔需要再特登去出面學英文與普通話.

請問SFA interivew時係咪用英文對答呢.  小女都係kv生, 平時真係好少用英文交談, 但學校既功課, 默書同評估都係佢自己攪掂, 出來成績都唔錯.

但SFA係英小, 會唔會都會expect in既小朋友會有一口流利既英語呢, 請過來人分享, 唔該晒.

回覆 2# LL889 的文章

你小朋友是否已在這校讀緊?
我小朋友不是讀kv,但又想試報sfa,若小朋友好少用英語溝通或父母英文唔好的話, 報這校是否會讀得好辛苦? 小朋友會否好快適應?

原帖由 edithl1117 於 11-9-17 12:51 發表
你小朋友是否已在這校讀緊?
我小朋友不是讀kv,但又想試報sfa,若小朋友好少用英語溝通或父母英文唔好的話, 報這校是否會讀得好辛苦? 小朋友會否好快適應? ...

我大仔今年升中一, 細仔仲係SFA讀.  2個小朋友從來唔需要我哋睇功課, 我又唔覺得SFA好似出邊傳, 話 "好谷".總之有興趣就報名, 考得入就問題不大, 俾小朋友多一個選擇.  就算考入, 都可以參加大抽獎, 何樂而不為?

今年有幾多小一來自YORK KG 的學生呀

今年有幾多小一來自YORK KG 的學生呀

謝謝

聖方濟各英文小學小三要學法文?

我幫呀女報左,呀女英文唔錯,我覺得佢Handle到。不過都幾驚多功課做,間學校始終注重成績。我見最近某免費親子報,有呢間嘅專訪,話小三要學法文定日語,有D 驚!

回覆 1# keikeichu 的文章

我都有同感, 可能小一小二先適應全英的教法, 接著小三又要再適應多一種語言, 法文及日文是否要考試計分呢?

原帖由 edithl1117 於 11-9-22 07:59 發表
我都有同感, 可能小一小二先適應全英的教法, 接著小三又要再適應多一種語言, 法文及日文是否要考試計分呢?

考試唔計入排名次分數