用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 巴士裹發脾氣
go

巴士裹發脾氣 [複製鏈接]

我個仔近來常常發脾氣, 今日工人姐姐接佢放學, 佢係巴士裹發脾氣, 原本佢己有位坐, 但佢要隔離的乘客起身, 佢話要坐佢個位, 又大喊, 那乘客都怕了, 起身此個位佢.

其實, 我成日都同佢講唔好大叫大喊, 尤其在公眾地方.

唉, 我都晤知点教佢!
   0    0    0    0

我小朋友以前也這樣,時不時大叫,有時候還一定要坐某個位置等等,弄得我很尷尬和傷心。。。現在好一些了。我想主要是坐多了經歷多了,他也開始習慣了,另外我經常在他做的好的時候贊他,不好時提他。而且我說如果坐巴士乖就可以回家看電視,當然又試過給他失敗的經歷,例如他不乖回到家就真的不給他看,無論如何哭鬧。如果乖,就一定給他看,並且告訴他是因為他乖。如果你孩子不喜歡看電視,你可以找其他他喜歡的獎勵。

我仔仔都試過坐巴士發脾氣,有一次佢想去地點不是那條巴士線,他發現後開始大哭,大叫,我用了很多方法都沒有用,由於是終站,落車時有一個男人一路大聲駡我仔仔為什麼要扭計.............直到落車,仔仔沒有再扭計.....跟住我跟仔仔講在什麼地方都會有這樣的人惡人,媽媽也不能帮手因為是你先發脾氣,影響別人在先.................以後他想在巴士發脾氣我會跟他說.....你看有很多人............你發脾氣又會有惡人駡你..............他會跟我說有惡人跟著收下他的脾氣.一次不好的經驗,真的可以在下次用到......加油....不要太上心

多謝你哋回覆, 我都用緊你嗰招, 乘的就讚, 如發脾氣 / 大叫就話, 近兩日好D, 但又唔知幾時再嚟過..

你的小朋友是否還很小,因我發覺隨着年紀增長,情緒問題越有改善。千萬不要因佢常發脾氣而唔帶佢去街。咁會令佢更唔適應外界。

多d帶佢落樓下公園玩下,比佢知道多d出邊的規矩,如唔守規矩就冇得玩,唔好手軟。大大下就自自然然會順從一點。

原帖由 kyokozhk 於 11-7-29 21:22 發表
你的小朋友是否還很小,因我發覺隨着年紀增長,情緒問題越有改善。千萬不要因佢常發脾氣而唔帶佢去街。咁會令佢更唔適應外界。

多d帶佢落樓下公園玩下,比佢知道多d出邊的規矩,如唔守規矩就冇得玩,唔好手軟。大大下就自自 ...

我其實很怕帶他出街或者去公園玩,回想一下,去公園玩似乎越來越少了。。。。。

‹ 上一主題|下一主題