用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位對優才書院小學的評語
go

各位對優才書院小學的評語 [複製鏈接]

我已報考了2012-2013的小一, 請現在就讀或將會入讀的家長給我一點意見,對這學校的意見或睇法, 謝謝!
   0    0    0    0

請問是否已被取錄?

回復 1# 無氣同你講 的帖子

未取錄, 只想知多D

That's true!

原帖由 ha! 於 11-7-26 00:16 發表
最近有小一高年班家長有留言在小一雜談細說了一些惑受, 你可以去看看.  簡單來說, 學校重拔尖, 不重補底, 要了解自己小朋友的需要。

小一選校要選優質的, 尤其要考入去的直資私校, 我覚得直資私校都有好/唔好之分, 不要為逃避派位而降低直資私校的選校要求.
首先在學校設施方面, 小學1-3年級在旺角巿中心校舍,不但細, 而且空氣差, 週圍環境雜, 雖則校長說校園算是旺角市肺, 但旺角的空氣始終是差, 改不了. 而且又不能跟小四-六的師兄師姐一齊, 沒有學習的Role model.間很少, 而且打羽毛球仲要上去改裝過有冷氣的天台屋當羽毛球場.設施咁差, 我上年參觀完眼都突埋, 仲差過我三十年前讀過的小學. 學園設施差, 會限制了小朋友的人發展.
觀乎優才書院的成績, 是全港中學的包尾一類, 沒有優質的中學為後盾 (因為成绩差), 咁就要睇小六學生可以考到甚麼中學, 印象中好像找不到校方提供類似的資料.如果有好像九龍塘學校或宣道小學的良好升中成績就可以考慮, 但如果有半數要入番優才書院的話, 真係寧願入番間资助學校好過.
(小兒並不是入讀宣道/九龍塘學校, 與之比較只是覺得與其不望直上書院, 為何不選間有質責的直資私校?)

oh... 真係咁一文不值咩?! 差得咁緊要呀?!

原帖由 hwm399 於 11-7-26 11:31 發表
小一選校要選優質的, 尤其要考入去的直資私校, 我覚得直資私校都有好/唔好之分, 不要為逃避派位而降低直資私校的選校要求.
首先在學校設施方面, 小學1-3年級在旺角巿中心校舍,不但細, 而且空氣差, 週圍環境雜, 雖則 ...

原帖由 muichujamie 於 11-7-26 14:33 發表
oh... 真係咁一文不值咩?! 差得咁緊要呀?!

如果真係咁差, 就唔會有咁多人報名啦~

還是你親身感受一下較好~
每個人的感受不盡相同, 或許你會喜歡也說不定!

當日面試我也參觀過校舍, 我自己覺得還好, 係細, 但感覺不殘舊, 我自己接受到!

我比較實際, 每間學校都可以將教學理念/課程設計寫得天花龍鳳, 但最重要係教出來學生質素係点, 當然品格係点我完全無idea, 我亦找不到任何升中的資料, 但在中學的成績上都可以在BK網見過少少資料.中學的成積差, 咁嘅一條龍己經無優勢, 升中成績無資料是一個大疑問(SFA升中成積普普通通, 但至少可以比到家長一些有個idea)校舍設施更是客觀的事實。 我不是同優才有仇, 但上年我為個仔選校的事而担憂/頻撲, 只是在小朋友有限的體力/專注力下, 實在不必要浪費彈薬。

Totally agreed!

原帖由 hwm399 於 11-7-26 15:19 發表
我比較實際, 每間學校都可以將教學理念/課程設計寫得天花龍鳳, 但最重要係教出來學生質素係点, 當然品格係点我完全無idea, 我亦找不到任何升中的資料, 但在中學的成績上都可以在BK網見過少少資料.中學的成積差, 咁嘅 ...

其實一條龍學校,中學部喺一定要收回自已小學部嘅學生。
對於成績唔理想的學生,小學部於高小開始(小四)就選人並不出奇,確保留下嘅上中學部,可以不犯一條龍的規則。學生亦可到別的學校,趕得上呈分試(小五下學期),亦是一個解決辦法。
只不過喺覺得學校冇承擔,因為個學生點唔理想都喺自己教出嚟,教得唔好自己都有責任。

原帖由 meimeimama1 於 11-7-26 09:37 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2310685&extra=page%3D1

原帖由 minggoo 於 11-7-26 19:19 發表
其實一條龍學校,中學部喺一定要收回自已小學部嘅學生。
對於成績唔理想的學生,小學部於高小開始(小四)就選人並不出奇,確保留下嘅上中學部,可以不犯一條龍的規則。學生亦可到別的學校,趕得上呈分試(小五下學期),亦是一個解 ...

其實整件事上只係看到片面之詞, 到底內裡有沒有文章, 只有當事人才知吧!

我今年在面試時和老師的交談覺得同簡介會聽到的理念都有幾大出入.

In the post quoted by meimeimama1 below, the key message is to find a school that match with your kid and vice versa. The postmaster was not trying to bad-mouth the school but interestingly some people have jumped to conclusion so easily.

Can we simply assess the value of a school by an individual student's experience? It's a human behaviour and our Hong Kong culture for almost every unhappy parent to complain and make noise. Yet, not every happy parent would bother to share their happy experience or to praise their school publicly.

After all, we are neither the postmaster nor the school so please do not assume we understand the school or the incident enough by just reading the post.

Hope we all can put real effort in understanding our children as well as the prospect schools that may match with our children. Don't simply assume others' experience will be your child's future.

About the environment, I cannot say it is excellent, but to my surprise, my child said the school is bigger and more beautiful than his kindergarten, which is a renowned kindergarten in Kowloon Tong. I guess it is because of his wonderful experience in the limited space in GT. A small but "warm" school is more nurturing than a big but "cold" school in a child's eyes.

About the comment on the academic results of the secondary school, I doubt whether it is based on any  evidence or  actual figures.

原帖由 hwm399 於 11-7-26 11:31 發表
首先在學校設施方面, 小學1-3年級在旺角巿中心校舍,不但細, 而且空氣差, 週圍環境雜, 雖則 ...

回覆 1# enidchiu 的文章

多謝各位的意見, 謝謝!

回復 3# huba 的帖子

回復 1# Lovely-Boy 的帖子

‹ 上一主題|下一主題