用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有沒有給自閉小朋友的教會?
go

有沒有給自閉小朋友的教會? [複製鏈接]

我仔自傾,快三歲.曾經帶過佢返教會,有時好乖,同小朋友玩下,但係有時發脾氣,嘈住人崇拜,請問大家有無返開教會?有無呢個情況?有無給自閉小朋友的教會?
   0    0    0    0

原帖由 mamagarfield 於 11-7-25 15:28 發表
我仔自傾,快三歲.曾經帶過佢返教會,有時好乖,同小朋友玩下,但係有時發脾氣,嘈住人崇拜,請問大家有無返開教會?有無呢個情況?有無給自閉小朋友的教會? ...

我返的教會係九龍塘,雖然不是特別給自閉症的小朋友,我們有一間小房是給3歲以下小朋友玩玩具,父母可以在另一間房間崇拜,如果小朋友要跟父母在一起,父母可以在小朋友的房間,用現場電視崇拜聽主的道。

我的小朋友都係自閉症,這年我都係咁樣返崇拜。

你仔仔有無唔同人玩?其他人知唔知佢自閉?

原帖由 mamagarfield 於 11-7-26 09:17 發表
你仔仔有無唔同人玩?其他人知唔知佢自閉?

我個仔雖是被CAC評為自閉特徵,但症狀較輕,佢有同人玩,仲會打爭玩具同打人,不過都有D同佢講野就未必會採你,佢同人都會有眼神接觸,不過就明顯語言發展DELAY。

我有同負責睇住D細路的弟兄姐妹講佢的情況,因為有時我個仔玩得開心或者附近太嘈佢會大叫等等。我就唔會同所有細路的家長講,一來佢地未必會在細路房崇拜,二來怕佢地唔了解會過份擔心。

負責睇住D細路的弟兄姐妹是輪流來的,通常他會都是一個月來一次,每次兩至三個人,大約有4組的弟兄姐妹幫手睇細路。其中有一個姐妹就曾在S位工作過,另外有個姐妹係AP做文職,所以佢地都好明白同體諒的。

香港有幾間教會為特殊需要的小朋友開班,例如我的教會有為未坐得定、未懂得聽指令的小朋友的班,同時,家長亦有同路人的組別,目的是讓小朋友將來懂得和其他人一起,家長能有更多支援。

努力試中心有大部份這些教會名單,你可以問他們,按你的需要、地區…

原帖由 autunmbb 於 11-7-26 17:05 發表

我個仔雖是被CAC評為自閉特徵,但症狀較輕,佢有同人玩,仲會打爭玩具同打人,不過都有D同佢講野就未必會採你,佢同人都會有眼神接觸,不過就明顯語言發展DELAY。

我有同負責睇住D細路的弟兄姐妹講佢的情況,因為有時我個仔玩得 ...

回復 1# pattsui11@yahoo 的帖子

我都想搵間教會適合我帶仔仔返的,雖然佢係很乖的A仔,但有搖手同唔識同人玩,怕普通教會d家長唔理解又唔想解釋~

To: autunmbb

你可唔可以PM你返嗰間喺九龍塘既教會的資料俾我。
Thanks

努力試電話:2915 1148
我相信他們樂意為你解答

原帖由 JJran 於 11-7-26 23:00 發表
我都想搵間教會適合我帶仔仔返的,雖然佢係很乖的A仔,但有搖手同唔識同人玩,怕普通教會d家長唔理解又唔想解釋~

原帖由 mamagarfield 於 11-7-26 23:15 發表
To: autunmbb

你可唔可以PM你返嗰間喺九龍塘既教會的資料俾我。
Thanks

please check pm

回復 2# pattsui11@yahoo 的帖子

謝謝你的回覆, 我報讀了9月份的努力試課程, 到時再問他們~

我都想找一間會接納有自閉症小朋友的教會返,因為我從未返過教會,所以無從安排,我是住荃灣區的,星期日工人放假由我自己揍......
ANY RECOMMEND
‹ 上一主題|下一主題