用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉傾向??請指教
go

自閉傾向??請指教

你好!

小兒有好像有自閉傾向 , 他現在19個月

1)        他學習快 A-Z, a-z, 數字, 圖形, 顏色都學識了.
2)        只肯和我, 爸爸, 婆婆玩 (跟他住的人), 其他人 (就算天天見的) 都不理採, 上PLAYGROUP 很害怕, 不聽老師拍令, 不理採, 自己玩.
3)        愛玩車輪
4)        只跟他住的人有眼神接觸, 其他人沒有
5)        說話似沒有遲緩, 但只跟他住的人說話
6)        他懂叫哥哥, 姐姐…, BYE BYE, 揮手, 但永遠在人走了後才做

7) 坐不定 (不肯坐椅)

大家有甚麼指教? 我可否直接去兒科醫生轉介去CAC TEST? 因公司不會給我請假, 去健康院有難度

請問有沒有人可以解答我問題?

push!!!!!!!!!

回復 3# garynatalie 的帖子

19個月已經識咁多野,算係咁啦!你去返你小朋友出生個一版比較下啦!

回復 4# samantha_yuen 的帖子

我沒有懷疑他的學習能力, 只是覺得他社交遲緩及沒有專注力

原帖由 garynatalie 於 11-7-25 20:06 發表
我沒有懷疑他的學習能力, 只是覺得他社交遲緩及沒有專注力

please check pm

呢一代好多小朋友都有社交問題....我估可能因為照顧唔同左.同埋屋企得一件.
19個月,社交差未必係有問題喎!
所以只睇呢D....真係好難講!

可以參加不同類型小組

原帖由 garynatalie 於 11-7-23 14:00 發表
你好!

小兒有好像有自閉傾向 , 他現在19個月

1)        他學習快 A-Z, a-z, 數字, 圖形, 顏色都學識了.
2)        只肯和我, 爸爸, 婆婆玩 (跟他住的人), 其他人 (就算天天見的) 都不理採, 上PLAYGROUP 很害怕,  ...

回復 8# garynatalie 的帖子

同我大仔細時某些特徵有d相似,你可以多帶他接觸多些人,亦留意下他的感統、小肌及大肌的發展,如看他會否怕泥膠、顏料之類滑滑的東西,以及平衡協調的能力。

你當然可以直接去兒科醫生度睇睇,然後轉介去CAC TEST,但你小朋友認知叻,如果有問題,只會介定為發展遲緩之類含糊不清的結果。

吾一定架,好多自閉傾向的小朋友認知都好叻架,反而語言/溝通/社交就比較差。佢地用眼(睇)多過用耳(聽),所以吾多睬人,教自理一定要多示範及捉手做,只用說話講解,他們比較難掌握。

反而整體發展遲緩,就真係好難講,有d只係反應慢d,有d可能係弱智。

不過樓主個case,孩子會跟家人互動,情況應該吾太差。年紀又咁細,變數好多。反而我想問吓佢係吾係好易發脾氣,同是否硬頸/固執呢?

原帖由 olima 於 11-7-26 11:55 發表
同我大仔細時某些特徵有d相似,你可以多帶他接觸多些人,亦留意下他的感統、小肌及大肌的發展,如看他會否怕泥膠、顏料之類滑滑的東西,以及平衡協調的能力。

你當然可以直接去兒科醫生度睇睇,然後轉介去CAC TEST,但你小朋友 ...

他有易發脾氣,硬頸/固執呢.  例如: 我阻止他玩危險物件, 他會發脾氣, 打我, 或拍打物件一兩下, 再哭一兩聲就停止, 再玩耍
他上playgroup 時不聽指令 (例如叫他一起做動作, 出去拿玩具 etc) 跟其他小朋友不一樣
另外, 現在見到陌生人, 尢其在lift, 他會伏在我心口收埋自己
硬頸/固執呢?

回復 1# garynatalie 的帖子

聽落真係一半一半,比吾倒什麼意見你。因為你話佢見到陌生人會伏在你心口收埋自己,即係會怕醜,自閉小朋友通常都吾怕醜的。不過,既然你覺得小朋友比較難教,都應該尋求協助,可能係其他問題,又可能係管教問題。就算係terrible two,都要學吓點處理。否則,愈大愈難教就痲煩了。依家好少人會等...希望大d會好d的說法了。

多謝各位, 我已排了八月中 CAC 見護士了