用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 測驗/考試 調適
go

[讀障] 測驗/考試 調適 [複製鏈接]

囡囡今年升小三,由小二開始中文&英文堂有調適(加輔班),一齊上堂既8位同學裡有5位測驗/考試會有調適. 我囡由小一開始中英數一直都唔合格(維持3x幾分),家長日同老師講話想測驗/考試有調適,個老師一時又話要有專家report,一時又依依哦哦話睇下點,拖左一年都完全無話我知可以點申請.
我想問下有經驗既家長,我囡升小一前曾經在兒童體能智力測驗中心做過評估(證實有讀寫障礙&語言問題). 囡囡已超過六歲,我現在仲可以請醫務社工幫我寫封信要求學校測驗/考試有調適嗎?或者有其他途徑呢?

Thank!
   0    0    0    0

如果評估咗有讀障既話, 心理學家會有份建議給你, 如冇你可以請醫務社工幫我寫封信比學校, 因為學校要按報告去調適 (尤其小五﹑六既呈分試, 一定要有報告才能作調適), 所以一定要有報告才行.
再有疑問不妨打去教育署問一下, 希望可以幫到你.

原帖由 candy_kiki2005 於 11-7-22 01:10 發表
囡囡今年升小三,由小二開始中文&英文堂有調適(加輔班),一齊上堂既8位同學裡有5位測驗/考試會有調適. 我囡由小一開始中英數一直都唔合格(維持3x幾分),家長日同老師講話想測驗/考試有調適,個老師一時又話要有專家report,一 ...

回復 2# smallmama 的帖子

升小一前評估中心已將評估記錄畀左學校,所以中英文堂有調適&有不定期言語治療訓練. 但就只係無畀測驗/考試既調適,我可以點做呢?今日已問過教育署,佢又係叫我問返學校.

回復 1# candy_kiki2005 的帖子

咁你開學試下問一d比較熟既老師, 睇下佢哋有冇見議給你.

我有疑問時會問下老師, 因為佢哋係除咗你以外, 比較了解小朋友上課既問題 (不過要個老師有heart教小朋友先得).

如果你想找人傾下, 可以pm我.

smallmama,
Want to consult u something, can u check PM, many thx
Kinheimom

原帖由 kinheimom 於 11-8-16 17:09 發表
smallmama,
Want to consult u something, can u check PM, many thx
Kinheimom

Sorry遲咗答你, 已覆pm, 請check.

smallmama,
5該晒你,我再send多左個msg.比你,pls. check SM

已覆, pls check pm

原帖由 kinheimom 於 11-8-17 12:13 發表
smallmama,
5該晒你,我再send多左個msg.比你,pls. check SM

smallmama,
又 send 多左一個msg.比你,5好意思,希望你5會縑我煩啦, many thx

唔緊要, 再覆了, 請check pm,

原帖由 kinheimom 於 11-8-17 15:25 發表
smallmama,
又 send 多左一個msg.比你,5好意思,希望你5會縑我煩啦, many thx

smallmama ~ 又 check PM 呀, thx

急問測驗考試調適是怎樣的???

會加時外,會有讀巻嗎??通常加時加多久??

就我所知, 小五已沒有讀卷 (事實係小二已沒有讀卷), 加時大多只是加多一些, 實際時間我也不知, 但你可以問老師拿調適報告, 因為學校多數會跟報告所指示去做, 因公開試也是按報告內容作調適。

原帖由 bonny1314 於 11-9-18 22:17 發表
會加時外,會有讀巻嗎??通常加時加多久??

情況同我仔一樣,佢比左學校跟進,有語言學家跟進,but心理學家每月只黎兩次,到e+ 小三都未見過佢lo,
考試調適有讀卷and有詳細範圍,但聽聞今年會冇,
真係好擔心,功課又多,日日8樣up,
好想轉校,but.....唔知點好!!

回復 14# skybbjoey 的帖子

嘩你讀的是哪一間學校?
‹ 上一主題|下一主題