用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田校網2012龍年升中派位的Band1學生人數 ...
go

沙田校網2012龍年升中派位的Band1學生人數 [複製鏈接]

我都好迷惘, 我個仔在深水埗網讀私小, 第1次呈分試全級排34, 老師話保守估計係BAND 1B, 我亦會轉回沙田區住址網, 正煩惱如何選校, 好怕轉網會有跌網危機! 首選係沙崇, 請教我應點排名好呢? 沙田英中多, 但好多都話如果唔排第一就無可能抽到, 我應該點排? 請指教

原帖由 redkoni 於 11-7-22 01:11 發表

咁top嘅學生梗係唔好等抽獎, 應該爭取在自行階段被取錄, 统一派位最多博頭兩個志願, 第三保守d. 騎牛穩馬再去叩門時, 信心都大d嘛.  不過我始終認為叩門只是盡力補救的方法, 並不是第三十一志願, 何不一早好好分析 ...

回復 3# pineapple0983 的帖子

PINEAPPLE0983 請指教 :  我個仔在深水埗網讀私小, 第1次呈分試全級排34, 老師話保守估計係BAND 1B, 我亦會轉回沙田區住址網, 正煩惱如何選校! 首選係沙崇, 請教我應點排名好呢? 沙田英中多, 但好多都話如果唔排第一就無可能抽到, 我應該點排? 請指教! 自選兩校是否應進取些, 大抽奬又如何排位呢? 請賜教

回復 2# redkoni 的帖子

THX REDKONI , 多謝你的資料!!

回復 1# pineapple0983 的帖子

THX PINEAPPLE0983 由小五下學期開始, 我已經緊張, 又唔係好明個制度, 又唔熟而家中學既情況, 所以仲煩惱, 唯有上黎睇多D 高人指教! 好好彩, 呢度真係好多有心人又肯同我地分析, 又有好多資料, 真係多謝謝 ! 更好彩, 沙田網有你在, 我真係有明燈, 無咁傍偟, THX AGAIN!
你既建議係咪自行, 甲乙第一都選沙崇, 第二就BAND 1B 林漢光, 沙蘇, 沙循等, 第三就BAND 2! 我都好贊成, 問題係怕第2志願BAND 1B 都派唔到, 就咁快要面對BAND 2中學

林裘謀係好好, 但我仔只係BAND 1B學生, 怕難入到林裘謀, 白白浪費左自行個位! 正如我都心儀呂中, 但心知成績未達到佢地要求, 無謂搏LA! 到時IN 既機會都無, 但沙崇起碼有面試機會, 好似值搏高一點!

原帖由 懂得永恆 於 11-9-18 17:41 發表
其實你不如選林裘謀,林裘謀係band1A,校風好,交通方便

回復 2# 懂得永恆 的帖子

林裘謀易入過沙崇? 我都聽聞沙崇越黎越要求高, 我會視乎個仔第2次呈分試而再定, 見步行步! 但我見中學排位, 林裘謀係band 1a, 沙崇只係band 1b!
‹ 上一主題|下一主題