用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田校網2012龍年升中派位的Band1學生人數 ...
go

沙田校網2012龍年升中派位的Band1學生人數 [複製鏈接]

沙田校網2012龍年升中派位的Band1學生人數約1567人, 比今年多12人, 即是沙田校網明年將會多12位Band1學生競爭本區, 跨網自行及其他直資等學位.
   0    0    0    0

謝謝!!可唔可以知埋 Band 1 學位大約有幾多,可以 知道下個競爭激唔激烈

原帖由 Ivy07 於 11-7-21 13:55 發表
謝謝!!可唔可以知埋 Band 1 學位大約有幾多,可以 知道下個競爭激唔激烈

所謂Band1學位, 見仁見智, 除咗公認的一批, 有些上位有些滑落又會有人抝大餐, 所以你大可打開中學一覽表沙田校網自選你認為Band1中學, 加埋佢地的乙部派位非保留位數目便可.  但要留意, 假設不理會直屬/聯繫保留位, 參加統一派位乙部抽第一輪的Band1學生人數 = 沙田校網Band1學生人數 - 被直資取錄離場Band1學生人數 - 自行收生離場Band1學生人數 - 直資/私立小學非派位Band1學生人數 - 甲部抽中離場的沙田校網Band1學生人數

因為存在不少未知數, 所以你只能用較合理的近似值代入這方程式去得到參加抽第一輪的Band1學生人數, 再比較可供抽獎的所謂Band1學位數目是否充夠.  這只是個人意見吧!

If my son is Band 1 student (top ten) for the 1st round exam in P5.  If he still keep top ten for the balance 2 exam in P6.  Pls advise if we can have chance to choose Kowloon City Band 1 school ?

redkoni的post話明年九龍城區會多69個band1生, 禁你再出KL3區會唔會同果區d學生爭崩頭?

原帖由 yammy01 於 11-7-21 22:35 發表
If my son is Band 1 student (top ten) for the 1st round exam in P5.  If he still keep top ten for the balance 2 exam in P6.  Pls advise if we can have chance to choose Kowloon City Band 1 school ?

原帖由 yammy01 於 11-7-21 22:35 發表

Certainly yes for the application of S1 discretionary places if he stays on top of the territory-wide rank order after the first two IA exams(the second term of P5 and the first term of P6) have been taken.

回復 3# redkoni 的帖子

我都明白的,但我細妹個仔成績唔錯,全級十幾名,但就係怕少左band 1 學位,又多左band 1生,佢的心水全部都係band 1 頭至中的中學,好想進取些,又怕危險,但又無理由選些唔鍾意的學校,真係煩腦。

原帖由 Ivy07 於 11-7-22 00:38 發表
我都明白的,但我細妹個仔成績唔錯,全級十幾名,但就係怕少左band 1 學位,又多左band 1生,佢的心水全部都係band 1 頭至中的中學,好想進取些,又怕危險,但又無理由選些唔鍾意的學校,真係煩腦。 ...

咁top嘅學生梗係唔好等抽獎, 應該爭取在自行階段被取錄, 统一派位最多博頭兩個志願, 第三保守d. 騎牛穩馬再去叩門時, 信心都大d嘛.  不過我始終認為叩門只是盡力補救的方法, 並不是第三十一志願, 何不一早好好分析屆時的形勢, 衡量自己可以承受的風險才理順排序, 再祈求好運.

回復 5# yammy01 的帖子

要睇吓邊間小學喎;你睇沙呂今年有26人去左他區英中,一呂就有17人;但禧年就只得2人,其中有一人係一般的。

唔同小學,能夠升讀九龍(香港)名校的機會都唔同。

我都好迷惘, 我個仔在深水埗網讀私小, 第1次呈分試全級排34, 老師話保守估計係BAND 1B, 我亦會轉回沙田區住址網, 正煩惱如何選校, 好怕轉網會有跌網危機! 首選係沙崇, 請教我應點排名好呢? 沙田英中多, 但好多都話如果唔排第一就無可能抽到, 我應該點排? 請指教

原帖由 redkoni 於 11-7-22 01:11 發表

咁top嘅學生梗係唔好等抽獎, 應該爭取在自行階段被取錄, 统一派位最多博頭兩個志願, 第三保守d. 騎牛穩馬再去叩門時, 信心都大d嘛.  不過我始終認為叩門只是盡力補救的方法, 並不是第三十一志願, 何不一早好好分析 ...

原帖由 nc2000 於 11-7-22 22:06 發表
我都好迷惘, 我個仔在深水埗網讀私小, 第1次呈分試全級排34, 老師話保守估計係BAND 1B, 我亦會轉回沙田區住址網, 正煩惱如何選校, 好怕轉網會有跌網危機! 首選係沙崇, 請教我應點排名好呢? 沙田英中多, 但好多都話如 ...

申請"跨網派位"只有邊緣人最受影響, 如果三次呈分試估係深水埗網Band1中,以我估計跨網去沙田網應該很難會跌Band, 我覺得選校最重要到時掌握形勢, 現在言之尚早, 沙田學校你不妨請教樓上Pineapple, 了解多一些, 考完第二次呈分試便可以開始部署.

回復 3# pineapple0983 的帖子

PINEAPPLE0983 請指教 :  我個仔在深水埗網讀私小, 第1次呈分試全級排34, 老師話保守估計係BAND 1B, 我亦會轉回沙田區住址網, 正煩惱如何選校! 首選係沙崇, 請教我應點排名好呢? 沙田英中多, 但好多都話如果唔排第一就無可能抽到, 我應該點排? 請指教! 自選兩校是否應進取些, 大抽奬又如何排位呢? 請賜教

回復 2# redkoni 的帖子

THX REDKONI , 多謝你的資料!!

原帖由 nc2000 於 11-7-24 00:36 發表
PINEAPPLE0983 請指教 :  我個仔在深水埗網讀私小, 第1次呈分試全級排34, 老師話保守估計係BAND 1B, 我亦會轉回沙田區住址網, 正煩惱如何選校! 首選係沙崇, 請教我應點排名好呢? 沙田英中多, 但好多都話如果唔排第一 ...

多謝抬舉。

你如果走報入沙田網,而又鐘意沙崇:咁當然自行、甲乙部都填佢第一啦。沙崇近來比較喜歡收區外生,好多外區都在自行時入到。

沙崇有5班,所以相對其它(如沙培、沙循等),機會大少少。但佢今年搬千禧校舍,會受歡迎d。而其它1b 學校就縮一班,所以,你乙部第二就唔好咁進取,沙循、林漢光、沙蘇等。第三就要band1 尾,或者 2 頭。

其實都唔駛咁快選,等考完第二次呈分先都未遲~

回復 1# pineapple0983 的帖子

THX PINEAPPLE0983 由小五下學期開始, 我已經緊張, 又唔係好明個制度, 又唔熟而家中學既情況, 所以仲煩惱, 唯有上黎睇多D 高人指教! 好好彩, 呢度真係好多有心人又肯同我地分析, 又有好多資料, 真係多謝謝 ! 更好彩, 沙田網有你在, 我真係有明燈, 無咁傍偟, THX AGAIN!
你既建議係咪自行, 甲乙第一都選沙崇, 第二就BAND 1B 林漢光, 沙蘇, 沙循等, 第三就BAND 2! 我都好贊成, 問題係怕第2志願BAND 1B 都派唔到, 就咁快要面對BAND 2中學

原帖由 nc2000 於 11-7-24 22:19 發表
THX PINEAPPLE0983 由小五下學期開始, 我已經緊張, 又唔係好明個制度, 又唔熟而家中學既情況, 所以仲煩惱, 唯有上黎睇多D 高人指教! 好好彩, 呢度真係好多有心人又肯同我地分析, 又有好多資料, 真係多謝謝 !  ...

其實我係度年資好短;e度有好多高人,知得多,又肯幫人;其中有位 khmama,佢寫左"升中秘級",對一d唔太熟e個遊戲既媽咪有好大啟發,你不妨睇吓。

沙田校網升中派位的Band1學生人數

請問沙田校網2012龍年升中派位的Band1學生人數約1567人是怎樣計算出來的?這數字非常非常有用。請問沙田校網2013升中派位的Band1學生人數有幾多呢????

原帖由 redkoni 於 11-7-21 11:36 發表
沙田校網2012龍年升中派位的Band1學生人數約1567人, 比今年多12人, 即是沙田校網明年將會多12位Band1學生競爭本區, 跨網自行及其他直資等學位.

原帖由 NTmum 於 11-8-27 08:31 發表
請問沙田校網2012龍年升中派位的Band1學生人數約1567人是怎樣計算出來的?這數字非常非常有用。請問沙田校網2013升中派位的Band1學生人數有幾多呢????

...

這是來自教育局今年2010-2011各區的小五學生人數減去國際學校的數字, 我覺得應該極少學生小六會轉校況且轉區, 所以暫時當作明年2011-2012的小六學生人數參考, 都可以接受吧.  Band1 即是除以3 = 1567
如果2012-2013, 即是小四, 如果你不介意誤差大, 我稍後回覆你.

原帖由 redkoni 於 11-8-27 14:46 發表

如果2012-2013, 即是小四, 如果你不介意誤差大, 我稍後回覆你.

2012-2013    小六學生大約人數是4366, Band1 =4366/3 = 1455  (比龍年少佰多人)
沙田區學位於2012-2013 大約 4669 (包括官,津,直資,私立)

very important information.  hope our kid can be one of the lucky next year.
‹ 上一主題|下一主題