用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一/小六頭3志願的百分比
go

小一/小六頭3志願的百分比 [複製鏈接]

醒目開學勳章

其實,大家有沒有想,政府成日說頭3志願的取錄率有幾高完全是毫無意義的

想一下,為小朋友小一選校,各報章/升學專家都會建議,第1志願填寫最心儀的,第2~3志願要保守一些,填一些不要太熱門的,要排在第2都有機會的

那入到2~3志願的,其實都唔可以話係心儀,只希望唔好去到10幾志願

而小六升中一,又唔學選小一分2次各自公布,自行及統一係同一時間的

究竟小朋友拿第一志願真的咁好

除非好似我知道的真實例子
自行時,有個小朋友面試了2間band 1英中,其中一間(a)說你最好在統一時將我們學校排在第1志願,而另一間(b)沒有說
但他的成績是很好
所以他按學校a要求,排第1,b學校竟然排24,最後
結果他是第24志願收錄,即b學校
那你是小朋友的家長,開香檳定哭訴?
這樣的24志願,我們成班朋友都恭喜她
所以,唔好看80%頭3志願,最緊要入到最適合的學校
   0    0    0    0

但您朋友咁得意既, 您去得in, 即都係佢心儀既, 而且又係band 1英中, y會排到咁後24

但我都非常同意您的說法, 填表呢d好講求策略性, 第2/3志願未必係您最心儀個批學校, 但只要學校唔太差, 自己又接受到就可以了...

原帖由 ziyi 於 11-7-20 15:14 發表
其實,大家有沒有想,政府成日說頭3志願的取錄率有幾高完全是毫無意義的

想一下,為小朋友小一選校,各報章/升學專家都會建議,第1志願填寫最心儀的,第2~3志願要保守一些,填一些不要太熱門的,要排在第2都有機會的

那入 ...

咁依個小朋友應該唔係派24志願, 他應該是自行時b學校收了他

估計 b學校自行都已經收咗,就算大抽獎時有冇填到都冇咩所謂。
擺 b學校第 24 相信只係用嚟填滿張 form,間學校唔擺第一基本上係冇乜機會,咁擺第2 或 24 可以話係冇分別。
相信好多人嘅第三志願已經係間唔係幾願意入嘅學校 i.e. 會去叩門。

我明白...照理應係自行已收, 另佢個區應有好多學校揀...唔係唔會排到24咁後...

回復 3# ziyi 的帖子

遲D出生率高,今時今日排第二都抽到既,要升到第一先有機會,二,三志願更加保守...到時派首三志願既數據依然可以好靚,局方依然可以好滿意,其實只係家長選校時自我調節吧!

ziyi daddy,

唔好意思,我未太了解升中派位機制,想請教:
1. 報自行2間學校,要唔要排次序,學校知唔知個次序?
2. 自行收左,係咪要乙部有填返果間學校先收?填第几志願無所謂?
3. 如果自行2間都收左,咁會派去邊間?
4. 照你講既CASE,A校係咪暗示該小朋友自行機會唔大,所以最好排第一靠抽奬?而小朋友對B校有信心,所以排到好後?

醒目開學勳章

yes, 因為A學校的暗示,所以你唯有填他做第1志願作保險
而B學校,是自行已經confirmed的
但因自行唔會學小一派位,先公布的
所以,如果將自行的2間排晒係1,2位,你根本唔知是派到定考到
因為自行2間都唔得時,以A學校的暗示,即分數是一定夠分入

原帖由 littlecook 於 11-7-20 15:55 發表
遲D出生率高,今時今日排第二都抽到既,要升到第一先有機會,二,三志願更加保守...到時派首三志願既數據依然可以好靚,局方依然可以好滿意,其實只係家長選校時自我調節吧!

ziyi daddy,

唔好意思,我未太了解升中派位機 ...

嘩, 好似比小一更難玩, 是不是自行最多可見2間?  如果in得好有信心, 是不是不需將它放在前排志願???
‹ 上一主題|下一主題