用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我未係中學生家長,但想問你地,派位後,有無後悔選錯小學? ...
go

我未係中學生家長,但想問你地,派位後,有無後悔選錯小學?

你小朋友係DSS, Private School, 定津校小學 ?  

覺得而家嘅派位, 同你間小學有關嗎 ?  

你小朋友而家成績, 同你間小學教學方法有關嗎 ?  

比你再選過, 你會選返呢間小學 ?  如果唔係, 你又會選咩類型小學呢 ??

讀DSS嘅, 比咗咁多年學費, 值嗎 ?

thanks

-唔想煩就DSS!! 但看不到他/她有否進步因為直升
-我個仔讀官小
-有後悔但已遲了,聽天由命的大抽獎吧

1. 官小。
2. 當然有關。
3. 有關,十分大影響,當然還需自已努力(小學底打得好,升中後容易接軌)。
4. 會選返呢間小學(雖然不是派到最想去的學校,但現在可能比原來想去的學校還好收獲和得益)。

回復 1# GBM 的帖子

-津校
-一半半啦
-有關,但也要靠小朋友個人的努力
-依然會選擇這所學校
-假如小朋友的成績好、表現好就值得

oly few % could get related secondary school

原帖由 GBM 於 11-7-20 14:09 發表
你小朋友係DSS, Private School, 定津校小學 ?  

覺得而家嘅派位, 同你間小學有關嗎 ?  

你小朋友而家成績, 同你間小學教學方法有關嗎 ?  

比你再選過, 你會選返呢間小學 ?  如果唔係, 你又會選咩類型小學呢 ??

...

我囝間係普通小學,中學派位都唔錯,成績主要係靠小朋友本身是否用心去讀,有家長用心教導,同老師鼓勵,再加埋小朋友努力,多數會有好回報,最初我都會諗...會否選間名小學會更好,但其實只要小朋友比心機讀,喺間普通小學都可以入band 1A中學,我囝佢今年升咗中學了,話咁快~

1)Private School
2)有關,直屬關係....因為其一原因才由幼稚園入這間學校
3)一半一半....小朋友都要努力先得,
4)會選返呢間小學

因為從未期望小朋友要入一D 頂級中學, 一開始個PLANNING時已知要交學費, 無話抵唔抵...始終小朋友係學左六年GE知識, 成長左....重要係識左一班小孩由K1 一斉讀到中學....

另,,,請問你小朋友E+幾年級??

回覆 1# GBM 的文章

回復 9# kenfu 的帖子

Kenfu

I echo your view about NPMPS, but the school is a local "名校".

GBM

1. Subsidarised school;
2. No relationship;
3. Slightly related;
4. Yes, it's a great school;
5. My son study at a DSS secondary school, it's value for money from my view.

ANChan59

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 10# ANChan59 的文章

多謝你地意見!

雖然學校是會影響學生的派位結果,但影響最大是學生本身成績,就算進了頂尖的學校,自已不努力,一樣是派到差的學校,不要瞎目追求名校,找合適自已的學校和把精力協助孩子讀書,成效不會差過名校生。

1. 津校
2. 當然有關,(學校比左好多出賽的機會)
3. 有關,因同自己理念相近。
4. 會選返呢間小學 (雖然係小二、三時曾想過轉校,選D中學網好 d ga 區,最後派到一間心儀中學)

1.Private School;
2.Not really;
3.Partly;
4.Yes, the same;
5.DSS, but only paid 32% of the school fee in his six years in this school.(He was awarded scholarship all the years).

原帖由 bloblomama 於 11-7-24 00:25 發表
5.DSS, but only paid 32% of the school fee in his six years in this school.(He was awarded scholarship all the years).

Congraulation, keep it up.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

what means CCSC???

原帖由 hinhin-mother 於 11-7-24 12:06 發表
what means CCSC???

Cheung Chuk Shan College