用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

學校的午餐 [複製鏈接]

各位馬基的家長,

唔知學校的午餐是否過得去? 有咩好或唔好?

考慮訂飯還是帶飯中........

謝謝!
   0    0    0    0

回覆 1# wtma 的文章

馬基的午餐都幾好, 每日有四款餐供應, 盡量有飯.意粉. 麪.包比小朋友選擇.  而且一定有100g蔬菜.

份量對初小. 女生來說比較大, 有d 浪費, 舊年好似係 $16.5 一餐, 唔知今年有否加價.

可以比小朋友先試一.二個月, 再決定是否改帶飯 !

多謝妳回覆!

可唔可以講下肉類多數係甚麼? 小朋友鍾唔鍾意食?

魚. 豬. 牛. 都有, 好唔好食就見人見智!   小朋友都冇話學校d飯盒唔好食, 而且次次選飯餐都好雀躍 !  而且訂餐逐個月計, 如果試完一個月唔啱, 下個月可以唔訂 !

原帖由 wtma 於 11-8-1 09:50 發表
多謝妳回覆!

原帖由 wtma 於 11-8-1 09:50 發表
多謝妳回覆!

佢地有a,b,c,n餐,a,b通常係飯、意粉、長通果粉、螺絲粉之類,n餐主要係包類,如雞腓包,漢堡包、豬腓包配雞翼或雞膇,呢樣係小朋友至愛,我一個星期都會揀一次俾我囡囡食。n餐係糙米飯,菠菜面咁,叫營養餐,n餐多菜少肉。
基本上我囡囡話好好食,食左成年都冇投訴過,佢唔係好鍾意食n餐,不過我都會幫佢揀,佢最多食少少,因為我唔想佢成日食肉。
一星期都有一、兩日有水果食,或果汁飲,其實佢地日日都好多唔同款式揀,雞,豬,魚,牛,瓜,菜一定有!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

多謝兩位的回覆.

就先讓小朋友試一個月, 看看如何!
‹ 上一主題|下一主題