用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無家長响淘寶買過小提琴呀?
go

請問有無家長响淘寶買過小提琴呀? [複製鏈接]

看過淘寶有$299以上的小提琴,他們說是手工的,很懷疑,但又好心動,香港根本連一個普通既小提琴都無咁平,但真係好想好想訂,又怕寄咗落黎會花或很差,很貪心,所以請問各位有無買過而又OK架!THANKS!
   0    0    0    0

貢獻勳章

香港都買到,不過都係垃圾! 你在香港買(大琴行),有乜問題可以拎番去維修,甚至更換。但在淘寶,有乜問題,有鬼人so 你 !

小提琴係手工?駛乜佢講! 假蛋都係手工啦,笑死人 ! 提琴結他呢類弦樂器一定係人手做,但問題在於木質及師傅手工。講真,二百零蚊,買條靚D的琴弦都唔得啦,何況成個琴?

工欲善其事,必先利其器。如果係小朋友初學,無謂買咁貴,幾百蚊貨仔就可以,因為唔知小朋友"捱"到幾耐。但如果小朋友肯學,兼睇落有點潛質,屋企又support到,再諗買個靚D都未遲。

除左通X之外,坊間有些專賣琴的琴行,可以去睇下。至於淘寶,可免則免啦 !

淘寶$299 唔抵呀~

如果是初學, 你可以去凱聲琴行買個 $4XX 既用住先.

我響粵華琴行都買左個1/8 小提琴, 點知個仔最後學左二胡, 我都係去凱聲買兒童二胡, $9XX (淘寶只係$2XX) 但凱聲就可以調音CHEck 琴, D 配件唔岩都可以換.

醒目開學勳章

回復 2# joemyt 的帖子

講得好好笑
不過得好岩

原帖由 wingyeunglilo 於 11-7-19 18:50 發表
看過淘寶有$299以上的小提琴,他們說是手工的,很懷疑,但又好心動,香港根本連一個普通既小提琴都無咁平,但真係好想好想訂,又怕寄咗落黎會花或很差,很貪心,所以請問各位有無買過而又OK架!THANKS! ...

hi, wingyeunglilo,
你個女想學小提琴?
係學校學or出去學? 你囡囡應該用 1/2.
初學小提琴, 真的不用買太貴, 但係淘寶買, 到時有問題佢肯換, 都煩.

i have bought from taoboa, but that is just as a toy for my daughter to play. if want to take lesson seriously, i dont think that is suitable.

原帖由 HIN2003 於 11-7-21 10:53 發表

hi, wingyeunglilo,
你個女想學小提琴?
係學校學or出去學? 你囡囡應該用 1/2.
初學小提琴, 真的不用買太貴, 但係淘寶買, 到時有問題佢肯換, 都煩.

hi Hin,

本身學緊,佢用緊4/1呀!學了一年了,响琴行學囉,MISS個個當然你手工琴啦!我就係聽到佢個琴D音好聽好多A,基於貪心既心態想平平地買個黎試吓囉,都個邊有咁大隻蛤蜊,所以咪問吓各位囉,不過各位都建議我不好,那就算吧!THANKS各位!
‹ 上一主題|下一主題