用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 阿仔3歲比佢學琴會唔會太早
樓主: suenmeimei
go

阿仔3歲比佢學琴會唔會太早 [複製鏈接]

回覆 15# Cindyjasper 的文章

agree 唔好用年紀去限制小朋友
我的個人網站:www.yusiyang.com

王國會長

唔好話3歲, 我囝囝未夠兩歲, 每次家姐練琴, 佢也會走埋個琴o禁埋一份, 但我覺得因為按琴鍵會發聲, 佢其實當成一個玩具咁玩, 我囡到六歲才學琴, 我囝如果想學也會到五六歲才比佢開始.

3歲人仔手未夠力, 也未必明老師講乜, 要佢學琴太早了, 玩琴就差不多.

原帖由 suenmeimei 於 11-7-19 11:18 發表
阿仔今個月剛滿3歲,佢對琴好似好有興趣,經過屋企樓下琴行好鐘意入去o禁琴鍵,老公話不如比佢早d學琴,但3歲人仔會唔會太早??

醒目開學勳章

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-9-5 09:46 發表
唔好話3歲, 我囝囝未夠兩歲, 每次家姐練琴, 佢也會走埋個琴o禁埋一份, 但我覺得因為按琴鍵會發聲, 佢其實當成一個玩具咁玩, 我囡到六歲才學琴, 我囝如果想學也會到五六歲才比佢開始.

3歲人仔手未夠力, 也未必明老師 ...

都係果句"唔好俾年齡規限小朋友學乜,係睇能力"

教琴老師話亞仔手指仔好大力, 而且完全唔洗用小朋友語氣同佢講野, 一講就明點做, 佢話好似教緊一個五歲嘅小朋友,連我朋友教琴都話亞仔真係唔似一個三歲嘅小朋友彈琴

醒目開學勳章

原帖由 mspiano2011 於 11-9-27 20:22 發表
我係鋼琴老師, 其實小朋友幾大先去學琴, 係無定既, 所以o吾可以用小朋友個年齡去定, 因為每個小朋友個 character 同performance o吾同, 大部份琴行都有個 min. age requirement, 但私人就o吾會有, 所以係睇小朋友個 ...

agree!!!

3歲、4歲、5歲學都不會太大影響孩子本身的天份!去到十多歲,相差2-3歲根本不是一回事。如果覺得孩子有某些特別的天份又有心培養,想辦法找位有足夠實力的老 師聽一聽意見,或許有意想不到的收獲!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 2# bebebe12345 的帖子

回復 1# wootaitai 的帖子

我細囝小時候亦試過在鋼琴上"篤"首卡通片歌出來, (他從來沒學鋼琴, 只學小提琴的)老師說這表示他"聽力"好. 妳囡囡音準是否很好?

回復 1# lillymarie 的帖子

醒目開學勳章

原帖由 wootaitai 於 11-9-28 10:21 發表
我都不知什麼是天份,細女常常自己transpose彈小提琴D歌,好像很有興趣,算不算?

但琴老師又說她太細聽唔明指示。。

其實乜都可以俾小朋友試下學,從而發掘佢哋嘅天份,我見亞仔除咗返學否則d時間就用咗喺玩車同睇電視,所以佢未夠三歲諗住近近地俾佢喺樓下學野,跟住又發覺有d野已經滿足唔到佢嘅求知慾,所以再喺經出面揾野學。

老實講,依家香港嘅教育制度,如果唔趁幼稚園三年玩多D, 學多d課外嘅野,一上小學想揾時間學都幾難!

回復 2# wootaitai 的帖子

我和妳一樣有這疑惑. 我都想知是否個個小朋友都會. 老師話我囝囝talented, not gifted囉.

音準跟著小提琴一世!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

最重要是有一位伯樂作引導!
否則孩子發揮完就完了。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

回復 1# bebebe12345 的帖子

原帖由 wootaitai 於 11-9-28 11:11 發表
我自己細個都有這talent的(可以雙手improvise),耐何coordination好像 麻麻,還是練不夠, 我都不清楚。

我懷疑天份是有兩種要數:
1。腦裡有音樂(聽力)
2。協調:個腦要控制d手指控制得好

唔知各位高人有什麼看法。 ...

同意, 可能還需要高度專注. 協調......可能真的要等和需要老師有方法幫. 還要訓練專注力.

好多媽媽會問我的小朋友有沒天份,距XXXXXX算唔算有天份。我學琴20幾年,一直讀音樂學院,現在的同學們各奔東西,可以話行哩條路行落黎好少靠天份。關鍵系家長和老師,周遭環境一起去培養個小朋友,才能令“天份”,“愛好”,“樂感”,“聽力”行得更遠。
我的個人網站:www.yusiyang.com

我自己覺得, 以小朋友來講, 有興趣比有天份更重要... 如果小朋友對該事完全無興趣, 即使幾有天份都無用..... (咁當然, 有天份又有興趣係最好啦).. 我都現在, 都唔知咩叫做有天份... 總之小朋友堂堂都有進步... 在屋企肯練琴.. 仲好鐘意小提琴就夠啦..

雖然年紀小, 但如果小朋友有興趣, 有又人肯教,,, 真係一試無妨

原帖由 toitoitoi 於 11-9-29 00:50 發表
好多媽媽會問我的小朋友有沒天份,距XXXXXX算唔算有天份。我學琴20幾年,一直讀音樂學院,現在的同學們各奔東西,可以話行哩條路行落黎好少靠天份。關鍵系家長和老師,周遭環境一起去培養個小朋友,才能令“天份”,“愛好”,“樂感 ...
url=http://www.TickerFactory.com/]
‹ 上一主題|下一主題