用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 阿仔3歲比佢學琴會唔會太早
go

阿仔3歲比佢學琴會唔會太早 [複製鏈接]

阿仔今個月剛滿3歲,佢對琴好似好有興趣,經過屋企樓下琴行好鐘意入去o禁琴鍵,老公話不如比佢早d學琴,但3歲人仔會唔會太早??
   0    0    0    0

我個女學緊的琴行起碼3歲半才收.

或許先讓孩子參加一些音樂班,家長做找多些資料,四歲再考慮!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

3歲小朋友D手指仔仲未控制得好,最好參加D音樂班先,打好底再學琴,會快D架!

音樂班並不是打好底,只是讓孩子先輕輕鬆鬆接觸一下音樂!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

大部分四歲才收,有些甚至5歲,因為太早啲手指仔未夠力。

太早, 4.5歲才考慮。所有小朋友對會發聲的物件都很有興趣,好似好好玩,但學琴一個艱苦而且要有耐性的活動,不如你等佢大個D, 身心都做到的時候先學啦~

I also suggest starting the piano lesson after 5 years old if possible.

係細路都鍾意按琴. 想他早點學只是父母主觀意願.

真的想開始, 可以先上一些音樂班. 如奧福音樂, kindermusik之類, 會有機會先接觸一些敲擊樂器. 又或者join非洲鼓班.

原帖由 suenmeimei 於 11-7-19 11:18 發表
阿仔今個月剛滿3歲,佢對琴好似好有興趣,經過屋企樓下琴行好鐘意入去o禁琴鍵,老公話不如比佢早d學琴,但3歲人仔會唔會太早??

個個小朋友對"按下會發聲"的東西都會好有興趣啦 !
3歲太細, 小肌都未發育得好, 學壞手仲慘.
其實piano係5歲學都唔遲, 只不過HK太多心急家長, 最少都4歲半啦 !
先學吓音樂班, 唱吓歌, 學吓拍子先啦.

yes, I agree to start a bit later. Because you spent much more effort when the kid starts early. When the kid starts later, she can learn faster, with less frustration, and has more sense of achievement and it would make her like the instrument more.

我朋友專業教琴,有自己的Music Center。她建議3歲時可以學電子琴,5歲才學鋼琴,因為5歲前手指不夠力按琴鍵。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 suenmeimei 於 11-7-19 11:18 發表

其實唔好俾個年齡規範小朋友去學咩, 應該係視乎小朋友有能力去學咩.
如果小朋友能認A-Z, 本身又好大力, 腦同手嘅協調好好, 你可以俾佢試下學琴.
我個仔三個月會自己轉身, 四個半月可以靈活咁爬, 歲幾可以攞住兩包片喺商塲周圍行. 朋友係教琴嘅, 兩歲九個月時話佢有足夠條件學琴, 但太熟佢唔會教, 所以我就俾佢去琴行學
依家學咗五個月, 識得睇音符, 打拍子, 雙手彈黑鍵, 學緊雙手彈白鍵, 連老師都話佢好叻, 學得好快, 而且佢已經係用大人正統曲起手指彈琴, 手勢好正確, 老師話佢學得仲好過五六歲嘅哥哥姐姐, 所以唔好俾年齡規限佢嘅學乜, 係佢有能力學乜.

恭喜小朋友有這樣的天份,好好培養。
不過對讓孩子用數碼鋼琴始終不以為然!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 11-9-1 12:08 發表
恭喜小朋友有這樣的天份,好好培養。
不過對讓孩子用數碼鋼琴始終不以為然!

多謝!
乜數碼琴? 唔明你講乜?

小朋友對任估發聲的物件都有興趣, 佢入去琴去叮叮叮個琴, 咪以為佢真係喜歡, 比佢開始學, 就要長期作戰.... 佢唔知學完之後有手尾跟, 日日練琴絕對唔係 一件易事!

還有, 3歲手指夠唔夠力彈琴唔係一個咁重要的考慮因素, 反而係佢可唔可以將琴譜同個 keyboard correlate 到. 大部份3歲小朋友都在呢方面都做到, 所以教果個 & 在家督促小朋友練琴果個都會好吃力!

醒目開學勳章

原帖由 birdbird 於 11-9-4 11:51 發表
小朋友對任估發聲的物件都有興趣, 佢入去琴去叮叮叮個琴, 咪以為佢真係喜歡, 比佢開始學, 就要長期作戰.... 佢唔知學完之後有手尾跟, 日日練琴絕對唔係 一件易事!

還有, 3歲手指夠唔夠力彈琴唔係一個咁重要的考慮因 ...

好在同亞仔練琴又不是太吃力, 因佢完全記得上堂老師講乜, 每次只要練一兩次就已經識, 再練多幾次就會好熟, 所以暫時都ok(touch wood)
‹ 上一主題|下一主題