用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到第一間小一取錄信(2012~13)
樓主: kitty23205
go

收到第一間小一取錄信(2012~13) [複製鏈接]

besides ICQM, anyone get any offer from other schools?

原帖由 bobbi 於 11-7-21 23:03 發表
besides ICQM, anyone get any offer from other schools?

除o左icqm, 應該仲未有學校有result喎~
gt 都要8月中才有結果。

尼個遊戲仍然好漫長

我覺得負責老師點睇係最大影響的, 有啲媽媽話講明冇宗教, 爸爸冇時間陪小朋友都收. 我都講明冇宗教, 爸爸要返 shift, 好難放 weekend, 但如果 weekend 放假都比晒小朋友, 我都認同辦學理念, 但都唔收.  我諗嚟諗去, 唯一死因, 應該係我冇表明我將來會信教囉.  因為個老師講到明係希望小朋友同家長都會信教的.  老師一開始問我如果小朋友返咗學一個月後話想信教我點, 我都話我唔反對, 選得呢間學校就預咗佢將來係會信教.  過幾條問題, 佢就話希望父母都會信教.  坦白講呢句說話令我有點意外, 我未識反應, 只係答咗我明白.  可能就係咁, 佢唔收我啩.

1. 我成個interview氣氛好好!老師好欣賞我選擇全職湊小朋友!我地都好認同學校,而我地又係基督徒!不過我估我地衰係幼稚園!因為老師問左幾次幼稚園係咪基督教!咁又真係唔係基督教,佢可能覺得咁睇重宗教但又唔讀基督教幼稚園掛?!當然有人好似我咁都收左!我估都係睇老師囉!
複製代碼

我仔仔既幼稚園係無宗教架! 老師都有問如果小朋友想信教,我地會唔會支持, 我話我唔會反對,我老公話個仔既決定會支持,同埋話我地雖然唔係教徒,但係都從教徒朋友裡得知,神在每個人身上都有個plan

回復 15# siuhuen 的帖子

囡囡是就讀根德園K2,在去年K1時嘗試報考音小,亦成功獲取錄,當時校長只是問囡囡在根德園的情況如何及點解選音小

囡囡是就讀根德園K2,在去年K1時嘗試報考音小,亦成功獲取錄,當時校長只是問囡囡在根德園的情況如何及點解選音小

原帖由 siuhuen 於 11-7-21 16:18 發表
For those accepted, may I know any children study in KV kindergarten? As during the whole interview with the teacher (I remembered she was the music teacher who lead the singing session in the 簡介會) ...

小兒也獲取錄,我們沒有信仰,沒有兄姐就讀,兒子沒有任何獎項,更沒有學任何樂器。

我囝囝在18/7收到取錄信! 雖然唔清楚有幾多人申請, 但學校只收120個學生, 所以很感恩!
我哋兩夫婦係基督徒, 但囝囝讀緊間幼稚園係冇宗教信仰!
我個仔只係學咗三個月琴, 冇音樂方面的獎狀, 只係成績幾好! 我只係知道音小對家長面試這一環節很著注重, 好睇父母的對答, 第一條問題就問我哋有冇參加音小的簡介會? 我哋答沒有, 之後問你會否認同教學理念? 點解會幫小朋友揀讀緊間幼稚園? 囝囝在學習上和各方面有冇問題? 而我係一個全職媽媽, 可以全心全意照顧小朋友, 這方面老師十分欣賞(但其實我有朋友兩夫婦都要返工, 都收到取錄咗信, 所以這方面沒有太大關係), 最後, 老師仲同我哋兩夫婦一起禱告! 另一方面, 就係靠小朋友面試時的表現! 我囝囝就好清楚講晒成個面試老師要佢哋做啲乜, 小朋友在課室面試時發生的小插曲等! 佢做足, 但未必做得好, 這方面都唔太重要, 最緊要有反應!

原帖由 330 於 11-7-23 00:51 發表

K1時考, 但小一唔係要夠5歲8個月先可以入讀咩?

報考前我也曾打電話給學校,他們說私校是不用看這點,看的只是學生的面試表現,不過我覺得還是家長是否認同學校的教育理念才是最重要

原帖由 GBM 於 11-7-25 16:22 發表

K1時考, 但小一唔係要夠5歲8個月先可以入讀咩?

你哋留咗位未呀? 26 号截止嘞..

留咗位後仲可否參加大抽獎?

音小係私校....仲可以大抽獎..

原帖由 330 於 11-7-26 14:50 發表
報考前我也曾打電話給學校,他們說私校是不用看這點,看的只是學生的面試表現,不過我覺得還是家長是否認同學校的教育理念才是最重要

"家長是否認同學校的教育理念才是最重要" ... Agree!
‹ 上一主題|下一主題