用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天水圍李兆基書院交流區
樓主: vincher
go

天水圍李兆基書院交流區   [複製鏈接]

終於測完驗, 可以開開心心放復活節假, 祝大家復活節玩得開開心心

vincher  Yeah!又係時候鬆一鬆,你兒多功課嗎?  發表於 12-4-3 20:14
LLMUMMY  yes  發表於 12-4-3 09:39

讀了半年,我兒在學業方面仍要加把勁,此校學生的水平的確很高!
最初擔心他掛住以前想入的中學(因很多小學同學入讀),現在詐騙他想不想轉校,他斷然拒絕,說喜歡而家D同學!
作為家長,我就很滿意hlc,特別欣賞它作為英中,係教學語言的堅持!常問兒子視覺科、體育科用什麼教學語言教授,答案:緊係英文啦!

LLMUMMY  good, add oil  發表於 12-4-5 09:17

回復 vincher 的帖子

學生比較純品

(路過), I am very pleased to notice that your kids are studying (are goinging to study) in a right school - 李兆基書院. My colleague's daughter is also studying in there. A few years ago, they selected 李兆基書院 due to they were confident of 潘校長 who came from SPCC. Now, 潘校長將會退休, 可謂功成身退. 李兆基書院 recruited 校長 last year and recently is recruiting 副校長. So 副校長 will be promoted to 校長!?

My son is going to study F1 in the comming Sept, although my colleague had recommended 李兆基書院, I didn't apply coz the location. 天水圍李兆基書院交流區 is a really nice forum for communications between parents. You all are so great, keep it up so that some new students and parents can know more about the school!!

回復 Jackieson 的帖子

Thx,hlc雖然沒公開試成績提供作我選校的參考,但覌乎其學生的水平,我有伩心它會取得佳績!它的英文課程非教科書為本,以單元主題學習英語!
中文:除了教科書,老師加了不少筆記,尤其是文言文,有助學生對文言文的理解!

vincher,

假期功課真的不少, 還有BOOK REPORT, 我們剛旅行回來, 囝囝剛開始定定做功課

回復 two2c 的帖子

別忘了返學仍要測中史!我還未返港,但每天迫他看半小時中史書!他好似曱甴般,係要掙扎一陣,但只要一開始溫,又相當投入...

Vincher,

多謝你提醒仲有中史測驗, 因為我囝囝真係唔記得咗

仲有想問吓你哋知唔知係咪1/5先換季呀?? 我見E-CLASS寫係1/5, 但囝囝D同學仔又話16/4開始都可以著夏季, 真的嗎??

回復 two2c 的帖子

佢致電同學仔,都係話明天換!我忘了夏季是否不用打呔?

而家咁熱,有得換便換!

我囝囝都今日換咗夏季校服了, 我也差點了夏季校服不用打呔

請問 HLC返放學時間係點架,同埋點解今朝八點幾仲見好多學生係天水圍西鐵等車返學嘅?

vincher  8:20-4:00  發表於 12-4-27 21:36
two2c  返8:20呀  發表於 12-4-27 19:01

psiou 發表於 12-4-27 09:58
請問 HLC返放學時間係點架,同埋點解今朝八點幾仲見好多學生係天水圍西鐵等車返學嘅? ...
thanks a lot!

星期五 家長會 大家記得返學校呀

回復 LLMUMMY 的帖子

LLMUMMY 發表於 12-2-20 10:13
回復 andy_pa 的帖子

學校十分注重操行, 品學兼優, 以品行先, 今年新生, 註冊時 都要簽一分校規, 希望家長 ...

本人住屯門, 我有興趣讀呢間中學(天水圍李 x 基中學) , 想知係interview d 咩, 同埋我見你係bk 有講有校車, 想知如屯門出可否坐西鐵再轉校車) 唔知有無? 想指教, 最好就有由屯門有校車到學校啦!! 另由於是天水圍, 附近靜嗎? 我本人不喜歡天水圍, 因很多人住在這兒都比較覆雜, 想知學生一般住在那? 同校風是否優良?? sorry, 咁多問題tim, 望能一一解答!! 謝謝!! anyway, 我見你地post d 野好吸引, 同埋知道校長很有攪好呢間學校, 所以本人甚為喜歡!  但以我女成績,
(1A 2B 1C) 我怕入唔到同唔比我女IN! 不過仲要睇埋今次的成績, 因是開始計分, 現在已同她溫定習! 為要拿到更好成績!! 打定強身針先!!

回復 antia 的帖子

ANTIA,

1)有校車由屯門去到學校的, 開學時同司機傾下, 睇下條路線圖係點
2)至於你小朋友成績, 可以試下照入表申請, 又唔影響你派位, 唔洗甘擔心, 一次半次失手, 學校其實係體諒, 學校係由小四開始睇, 而且係睇埋好多其他野, 有時小朋友INTERVIEW 時同老師有傾有講,   老師好LIKE 佢, 就物都得啦,
3)其他問題, 你應該可係在網中睇到其他家長回應

放心啦!

回覆:LLMUMMY 的帖子

唔該曬!

引用:回復+antia+的帖子 ANTIA,1)有校車由屯門

原帖由 LLMUMMY 於 12-05-17 發表
回復 antia 的帖子

ANTIA,
我女四年級差d , 點算!

26/5 與校長暢談 有冇人去呀?
‹ 上一主題|下一主題