用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Help.....小時偷針,大時偷金! 女兒偷錢, 怎麼辦? 勸導 V ...
樓主: Cheng20110717
go

Help.....小時偷針,大時偷金! 女兒偷錢, 怎麼辦? 勸導 Vs 重罰? [複製鏈接]

親子新思維
朋友告訴我倆, 2011/10/3 創动力网上電台談及[親子 與 NLP],  值得推介!   网址www.dmx.hk/program/29 (NLP cafe 第3集)

多謝分享!!!
我覺得你既做法好適合
亦可以繼續用錄音既方法進行親子溝通

雖然身為父母既要工作
十分忙碌, 缺少時間係可以理解
但我認為點都會抽到時間同子女溝通
(一個星期都有一日放假掛)

記得細個個陣一向都無同呀爸呀媽傾訴心事
每日同佢地講既野恐怕唔夠二十句
其實咁樣對小朋友既身心發展都有壞影響
父母應該係最好既傾訴心事對象
如果連父母都唔知子女既心事
恐怖無一個人知

同埋我覺得應該趁小朋友仲細既時候
開始灌輸佢儲蓄既慨念
建立儲蓄理財既習慣
如果唔係大個左 就好難改變

回覆 1# flomamama 的文章

非常感恩各位的鼓勵,我決心留下最真至的禮物給孩子:「媽咪日記」,大家覺得用日記簿、錄音筆、禮品盒... 好呢?

回覆 15# Cheng20110717 的文章

此舉既能清晰表達,又顧及女兒的感受,她必已了解父母的苦心。請繼續信任女兒吧!

原帖由 Cheng20110717 於 11-9-4 16:27 發表
女兒投訴我們常常不在家,她很悶,怎辦?有甚麼可以陪伴子女又有能表達親子呢?

可以約定時間視訊通話,讓她覺得離妳不遠。鼓勵她開發更多興趣,常常自得其樂。

some research studies (not exactly remembered) mentioned that children at certain age of their development will have such behaviors.

do not over-morallize that, and not to under-estimate the long term effects.

need to concern immediately and find out the reasons why, support them.
‹ 上一主題|下一主題