用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 新油天...今年升中派位..
go

新油天...今年升中派位..

http://www.ycps.edu.hk/guest/secondary1011.htm

本人覺得整體都幾好....

有冇心水清人士, 分析到呢幾年走勢呢..?

hi!

我個是仔仔, 所以成日check九華條bar, 希望九華條bar "高D"....看多D之後, 知道九華的grading開始向下, 才知原來聖芳濟都唔錯.

係呢, Ktfk, 你個是囡囡嗎? 你有沒有想過心水中學呢?

我由入油天開始, 就成日入油天個網, 好多時會看升中派位, 老公成日笑我現在才小一, 咁早想中學, 好似好早.

現在真是太好, 有人同我分享下....

Hi,

Mine is 囡囡.., 隨後有囝囝...

今年升中多左 SPC, 唔見 MK, SM,...唔知係何解...?

我唔貪心, 我鍾意伊中...  

^^

根據往績,派位結果真係「咩學生讀咩學校」,所以有成績好自然派得好,成績差既派去band2/3,亦不見得好差,當然油天好多學生住在他區,所以他們升中時返回原區,以致表上有好多只收了一、兩名學生的中學,不乏該區名校。至於伊中,過去幾年收油天的學生不多。

原帖由 daraman 於 11-7-30 11:53 發表
根據往績,派位結果真係「咩學生讀咩學校」,所以有成績好自然派得好,成績差既派去band2/3,亦不見得好差,當然油天好多學生住在他區,所以他們升中時返回原區,以致表上有好多只收了一、兩名學生的中學,不乏該區名校。至於伊中,過 ...

原來油天收左咁多跨區小朋友, 係地區校網好, 還是學校受 (家長 / 中學) 歡迎多一D..?  ^^
成日聽人話油尖校網中學   Band 1 位唔夠 , 何解 ? 會唔會唔不變 ? 相信不會, 但係 個 trend 係點..?
係唔係小學生讀緊某區好既小學較少, 而 Band 1 中學較多既校網 有優勢...? 又或者, band 1 小學生跨區報呢 D 中學機會好少少..?
謝 !

原帖由 miffy 於 11-8-5 11:39 發表
我計過, 大約有91人派去band one, 我相信呢91人入面, 不是全部是band one生。
縮班陰霾下, 都算派得好好。

miffy,
>>> 縮班陰霾下.....
係唔係一般而言, 小學升中成績都趺 WATT 呀..?

tsim tsim, i also always look kowloon wan yan !  but my mammy friends also make similar comments said its performance is somehow dropping..
anyway, my son just P1... six years later maybe different...
I think its still a reputable school with long history and very good campus