用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 死心喇~~~
go

死心喇~~~

叩門到咗呢個時候,我都係無聲氣....一咪都係等...waiting list又係要等....我打定輸數喇~~~~~晚晚失眠....睇嚟我都係要接受現實~~~

Me 2 me 2…

2 years ago, the son of a friend of mine was admitted to one of the 100y+ schools in early August.

Although the no. of vacancies in all schools should be quite tight this year, do not despair.  There may still be a chance, right up to a few days after 1 Sept.

The worst scenario is to apply for S2 next year.

抱住"一定要入心儀學校"的心態, 成功固然是可喜可賀, 失敗了, 自己和小朋友只會更加唔開心和變得負面和消極. 所謂各有前因莫羡人.

環境係唔會遷就人, 人係要去適應環境.

小朋友已經不再係小朋友, 不論在哪所中學, 怹們更要懂得在當前環境自行做到最好,找最佳出路.

原帖由 talknwrite 於 11-7-16 10:05 發表
抱住"一定要入心儀學校"的心態, 成功固然是可喜可賀, 失敗了, 自己和小朋友只會更加唔開心和變得負面和消極. 所謂各有前因莫羡人.

小朋友已經不再係小朋友, 不論在哪所中學,  ...

agreed

唔知你派左邊間學校?
但如果派左既學校, 都係小朋友既banding, 只不過可能無你心儀甘好既話, 就無謂唔開心啦.  每間學校都有佢既好同唔好.
你甘大壓力, 會令小朋友好唔開心, 佢地升上中學, 已經有好多野要面對架啦.

係呀..我都係等緊D網想同夢想既學校.但派呢間都算2ND志願呀...我買左大部份書,買晒校服同做緊暑期作業架..心儀學校呢樣野都睇彩數.阿女班有數個派左BAND3學校叩到門,仲有一個未得....

唉......我派咗間個個都話校風差嘅band3中學,已叩了8間都沒有回音,亞仔的致命傷是最後一次操行拿了B-,有的見到唔比表,有的冇面試機會,你地話怎辦?

引用 !reportpost_img! 回復

引用:
原帖由 talknwrite 於 11-7-16 10:05 發表

小朋友已經不再係小朋友, 不論在哪所中學,  ...

agreed

回復 8# lokhuenmama 的帖子

你唔試吓考直資會唔會好過band3學校, 有啲學費不算太貴的, 不過有啲學校中一生需要補考合格才可升班, 如不合格要讀其他學校, 所以到時還有機會有位!

If really not good, try 直資 la!! later u could change school at S2

回復 8# lokhuenmama 的帖子

唉......我派咗間個個都話校風差嘅band3中學,已叩了8間都沒有回音,亞仔的致命傷是最後一次操行拿了B-,有的見到唔比表,有的冇面試機

你仔仔成績差嗎?d小學又話要全面性,唔係淨睇成績,但你成績唔好,你有其他課外活動攞獎,一樣唔收你,就算你操行b+都冇用,派咗邊間,努力la!

原帖由 hinhin-mother 於 11-7-17 01:40 發表
If really not good, try 直資 la!! later u could change school at S2
好失望!試過真資都唔收,又係個句,'我地操行B十先有面試,唔好哂你錢'

回復 13# lokhuenmama 的帖子

俾機會面試唔=俾你入學,到時又話成績唔到,唉…,我都叩在8間,只有一間收,但原黎嗰間都好差。如果你囝囝派嗰間校風ok,就算啦。

原帖由 知知姐 於 11-7-17 15:13 發表
俾機會面試唔=俾你入學,到時又話成績唔到,唉…,我都叩在8間,只有一間收,但原黎嗰間都好差。如果你囝囝派嗰間校風ok,就算啦。
知知姐,我仔仔本身成績都是band3,但入了間band 3中嘅band 3(即很少人去讀,喺校風差)E+最擔心佢學壞........

回復 15# lokhuenmama 的帖子

如果校風唔好,真係唔好俾佢讀。入咗去讀唔倒,萬一重學壞咗就慘la。 佢派咗去邊間,有冇去直資問吓。

我哋班band3嘅學生同家長都好無奈及無助,有時小朋友本質不錯,只是學習成績唔理想,或是學生本人亦因各種問題或能力所限,每人都有其獨特優勝之處,就是今次派位,可能就影響佢哋一生。

做人父母擔心孩子學壞,無可厚非,但在Band 3 學校讀書的學生,唔代表學生係壞人,他們大多祇是成績唔理想啫。正如你們明白自己的孩子本性善良,但別的家長不曉得也會擔心孩子會被帶壞。

何況band 1 就讀的學生也可以有劣質的,我就見過區內著名的 band 1女生通街食煙講粗口,又見過某band 1學生親密拍拖,又見過他們分手講數……所以與其擔心被人帶壞,倒不如放多d時間跟孩子聯繫感情,認識他的朋友仔,從中分析各個同學的優點及缺點,讓他衡量甚麼行為舉止的同學較可以深交。

原帖由 Marie貓貓 於 11-7-18 15:34 發表
做人父母擔心孩子學壞,無可厚非,但在Band 3 學校讀書的學生,唔代表學生係壞人,他們大多祇是成績唔理想啫。正如你們明白自己的孩子本性善良,但別的家長不曉得也會擔心孩子會被帶壞。
何況band 1 就讀的學生也可以有劣質的 ...
Marie貓貓,好多謝你的一點安慰,所謂'養兒一百歲,長憂九十九'BB一出世,就是父母擔憂的開始,做人父母當然吾希望子女行歪路,所以我要盡我最後的努力,如果最後都係失敗的話,才接受現實吧!

好開心呀!昨天有學校打電話比我話收我仔仔,我己註冊了,真是'有志者事意成',各位媽媽,別放棄,還有希望架!

原帖由 lokhuenmama 於 11-7-26 19:35 發表
好開心呀!昨天有學校打電話比我話收我仔仔,我己註冊了,真是'有志者事意成',各位媽媽,別放棄,還有希望架!

恭喜晒!