用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何明華會督銀禧中學 - 交流區
樓主: Junior-Mom
go

何明華會督銀禧中學 - 交流區   [複製鏈接]

回覆樓主

今日開始上bridging course了,原來9點開始時會有個早會,家長可以喺後排聽,但我趕返工無聽到就走了

回覆 蘇樂B 的帖子

麻煩你,如果字典有平請通知一聲,分享吓,thx
請問學校是否要買大本的中文字典用的?
如要,家中有本舊的大本的繁簡兩用中文字典,請問可用嗎?

回覆 蘇樂B 的帖子

我都無聽到早會就走了!聽阿仔分享d導師係早兩三年銀禧畢業的學生嚟,有d做緊野,有d仲讀緊大學!我地果班英文一個導師教,數學4個導師教,其他班一唔一樣?

maggie_c_w_y 發表於 17-7-21 08:07
回覆 蘇樂B 的帖子

我都無聽到早會就走了!聽阿仔分享d導師係早兩三年銀禧畢業的學生嚟,有d做緊野,有d仲 ...

數學科有4個導師同時間在場教導嗎?

maggie_c_w_y 發表於 17-7-21 08:01
回覆 蘇樂B 的帖子

麻煩你,如果字典有平請通知一聲,分享吓,thx

中文我買返書單上果本, 唔係大本o架但如果你自己有可以唔買住, 到時開學睇下點先, 唔o岩用先再買~
另外我已經買埋書單上o既中, 英文字典了
但唔係o係書展買, 因為發現三聯紅磡店結業清貨, 買字典有7折, 不過唔知點解英文果本比書單上定價貴, 但折完仲平過學校訂5x蚊所以我無等書展直接買埋了, 中文買左$77, 英文$410.2, 仲可以用埋我張100蚊書卷, 到7月27日你可以打去問下仲有無貨, 另外我星期六都會入書展行下, 如果見到字典有折再報料!

阿女有提過有幾個導師, 同埋唔同科要轉班房, 不過佢話呢兩日都無乜點教d乜, 可能仲係warm up階段啦~

蘇樂B 發表於 17-7-21 14:31

點解你咁叻嘅?!連紅磡三聯結業都知呢?

大家好,小兒也是升讀中一的銀禧竹手一,日後大家可多多交流。

YmOra 發表於 17-7-21 22:08
點解你咁叻嘅?!連紅磡三聯結業都知呢?

開學洗費多,c9精神慳得1蚊得1蚊嘛

kalongma 發表於 17-7-22 14:03
大家好,小兒也是升讀中一的銀禧竹手一,日後大家可多多交流。

你好,歡迎你呀

回覆樓主

歡迎新朋友加入

不如我做個2017年9月S1新生統計:

蘇樂B – 女
mcdullamy – 女
Duckmum – 仔
tracytang – 女
maggie_c_w_y – 仔
殷!! - 仔
kalongma - 仔

暫時4位男仔,3位女仔

很高興認識大家, 希望各位多D上o黎交流, 互相幫忙, 祝福各位小朋友都能夠盡快適應新校園生活

回覆 蘇樂B 的帖子

您好! 蘇樂b

請問學校正式番學和放學時間?
另有沒有那一天放學必須留校?
星期六有沒有活動?

謝謝!

蘇樂B 發表於 17-7-22 14:10
開學洗費多,c9精神慳得1蚊得1蚊嘛

我諗你住"紅磡"咋!

昨天,到了書展,打風後的書展十分多人,書商又再多D折扣優惠,四周坐著的和企著的都是愛書的人,好多中學生三五成群,互相分享哪本書好底,哪本書好睇,阿女亦給姐姐們吸引過去,一刹那混熟了,場內的"閱讀氣氛"十分高漲,星期天雖然人多,也是值得呢!最後,要由保安人員叫離場,大家才背起一袋二袋之"大石"回家,這雲大出血了,批"寶石"雖則平咗,但買的數量也相對地增加多了呢! C6話,又要努力工作了.

YmOra 發表於 17-7-24 08:54
昨天,到了書展,打風後的書展十分多人,書商又再多D折扣優惠,四周坐著的和企著的都是愛書的人,好多中 ...

可惜我最後無去到書展, 見到BK jm報料要排好多蛇餅先入到去, 所以give up左

GardenGarden 發表於 17-7-23 09:35
TVB新聞報導 何明華會督銀禧中學 DSE 2017 考到7科5** ,1科5*

恭賀何明華會督銀禧中學 同學DSE 2017 考到7科5** ,1科5*

YmOra    發表於 17-7-24 16:43

YmOra 發表於 17-7-24 08:54
昨天,到了書展,打風後的書展十分多人,書商又再多D折扣優惠,四周坐著的和企著的都是愛書的人,好多中 ...
請問銀禧是否只在初中有英國文學,又是否每班都有教授的呢?

bbforever 發表於 17-7-26 00:57
請問銀禧是否只在初中有英國文學,又是否每班都有教授的呢?

bbforever,你好!

是的,"英國文學"只有在初中階段才有得學,並且是每班都會教授和考試的呢!

bbforever    發表於 17-7-26 13:24

各位中一新生們,"銜接班"都上咗一半時間了,大家好好把握機會好好享受和了解多些學校,尤其"數學科"之銜接班被按排由""畢業生""主理係學校的心思呢!每組皆由兩位畢業生負責,由於學習一些"英文數學"所要留意嘅地方與及一些常用的專用英文生字對畢業生來說絕對應付有餘呢!所以,由畢業生主理係比較輕鬆和親切,其實他們亦有另外的任務,例如在休息時段,畢業生會主動向新新學子們傾下計,把以前在"銀禧"的生活點滴與大家分享,你想知道甚麼都可以盡情地問,因為他們預咗回應你呢!總的而言,學校有此心思,絕對係以學生角度出發,考慮到孩子最想要嘅和最適合嘅和最有利孩子成長嘅通通都會做呢!上年我女兒就係响學兄學姊處得知老師們的種種事情,學校食飯情況怎樣,邊處D野好食,邊個學會好玩,邊個社响田徑是全場總冠軍之常客,水運會...中國舞...校長如何有愛心...等等資訊皆可以在此收到風,令她對銀禧了解多了,畢業生亦會對學校產生多點""歸屬感"",女兒每天都興奮的分享"銜接班"的點滴,尤其越臨近尾聲的時候越講得多分享得多,除咗大家熟落多咗之外,唔舍得的心情就更加啦!所以,另一方面,女兒好快就認識了一些同學仔,經常WhatsApp不在話下,成日說著要與某某同班,某某一起上學,吃飯,入學會,入興趣班等等,見她的雀躍我就放心了,亦感覺到學校的按排係十分有心思呢!

‹ 上一主題|下一主題