用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教有關五級樂理
go

請教有關五級樂理 [複製鏈接]

大家好,

小女 (將升小五)今年四月開始跟本身學開的琴老師學五級樂理,是單對單的,每星期一堂,預備今十月考。老師的教法是一路教一路叫阿女逐題做ex. 所有exercise 都是堂上做的。一級和二級的進度還可以,但現在去到第三級,差不多每堂(45 mins)都只是完成1-2 版 exercise. 我見進度緩慢,很可能趕不及十月考,於是建議老師不如每個chapter 教阿女concept 後,每個exercise做1-2 題,其餘的回家做,但老師卻說不可以,要睇住阿女做,否則錯了以後便很大問題,她所有學生都是這樣教的。那我說這樣的進度是趕不及十月考的,老師回答說"加堂啦"!她還說另一個男孩在二月開始的,進度和阿女都是差不多,都要加堂學。

請問各位有經驗的琴老師及家長,阿女這位琴老師的教法是否很普遍,是否坊間的琴老師都是這樣教?像阿女這樣單對單學,一般要學幾耐才可以考?

老實說,以阿女琴老師的教法,我真的很懷疑就算我每星期加多一堂,都不知可否趕及十月考?(十月考是一個最理想的時間,因為一月和四月都太近學校考試和測驗。)

請各位比D 意見。 Thanks.
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

Ming2,

謝謝你的回應。

請問如果我現在轉老師,會會明智?又有沒有老師肯半途接教theory呢?

TYIP

回覆 1# TYIP 的文章

以五年級的年紀,不用太擔心,時間足夠了!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

簽名被屏蔽

Please PM the information to me.  Tks!

原帖由 sinyu101 於 11-7-15 14:35 發表
我有專業樂理老師介紹, 老師不介意中途接學生, 而且學生個個樂理5 級試都90 分或以上, 你可PM 我

5級樂理我自己做筆記只用書黎做練習,分左13個Chapters, 如作曲, 音階,調號,拍子記號,和絃.... 用13堂去教哂,再用6-8堂操卷。如果跟書逐頁教係教得比較冇效率的,因為有時一個Concept ,分拆左5本書,由淺由深去講,跟書教就好似跳黎跳去咁。

過往經驗,升小五的學生一個暑假 已學得哂所有五級樂理,多做Past paper,拎80分以上唔難。

真係好慢WOO!五年級學生唔洗咁做架?我朋友都教樂理,都好少咁教!佢試過教一個中五學生10堂都攞到"丁"。唔...我相信而家轉老師都未遲!加油呀!

佢擺明呃你錢 .. 1 對 1 都咁浪費時間 .. 你話如果係 1 對 幾 都話丫

我小朋友都係6月中開始學, 10月去考都pass, 我覺得係老師專登拖時間, 收多幾堂錢.

原帖由 TYIP 於 11-7-15 10:35 發表
大家好,

小女 (將升小五)今年四月開始跟本身學開的琴老師學五級樂理,是單對單的,每星期一堂,預備今十月考。老師的教法是一路教一路叫阿女逐題做ex. 所有exercise 都是堂上做的。一級和二級的進度還可以,但現在去到第三級 ...

我阿女上年 7 月開始學每個月700 學費單對單 45 min x 4 lesson, 直至今年 5月尾其間好似係2個月不用比錢, 一陣又話補堂用咗都around 7 K 貴到死, 而家等成績. 唔知幾時知, 話時話係佢個度學緊琴又無理由話走出去報其他班, 真係左右做人難.

醒目開學勳章

請問以小二學生既年記, 學5級樂理需時幾耐, 佢地會唔會好難明呢?

原帖由 Sonic 於 11-7-18 14:25 發表
請問以小二學生既年記, 學5級樂理需時幾耐, 佢地會唔會好難明呢?

樂理好多都係數學問題.. 如果佢本身數學底子好的話會好好多..

小二似乎太細,無必要急於應考5級樂理。

身為家長,都好明白你心情,所以都建議你轉揾一位專業D的導師。之前我姪仔4年級係一間音樂中心學咗3個月樂理課,都有80幾分,應該唔太難應付,你有興趣我可以PM有關資料比你!

咁如果小二(或小三)考了5級鋼琴, 下一步不是5級樂理嗎. 應幾時考? 之後會678級鋼琴咁考?定skip? skip邊級?
大家是如何部署?請指教.
thx

原帖由 小伊 於 11-7-19 02:18 發表
小二似乎太細,無必要急於應考5級樂理。

7、8 或直上8
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

My child will be promoted to P4 and I have started teaching her g.5 theory by myself since earlier this month.  Also aiming for the Oct exam (time is tight so I think I need to give her more frequent lessons starting from now).  I tried to teach her the theory last summer but she simply didn't understand the very basic concept (e.g. a quaver equals to 1/8 semibreve, etc.), probably because she had not learnt fractions yet at that time.  P4 or above should be the right timing for normal children.

如果係小學生,通常都會考哂6,7,8 OR 7,8。6-8級每級程度都差好遠, SCALES , AURAL 亦深同多好多

原帖由 dogmonkey 於 11-7-21 15:17 發表
咁如果小二(或小三)考了5級鋼琴, 下一步不是5級樂理嗎. 應幾時考? 之後會678級鋼琴咁考?定skip? skip邊級?
大家是如何部署?請指教.
thx
‹ 上一主題|下一主題